Kome smeta Đorđe Balašević?

Apsurdi

Kome smeta Đorđe Balašević?

Piše: Norbert Šinković

Posle političkih promena na čelu opštine Bač došlo je do promene i na nekim drugim planovima. Naime, nakon kadrovskih promena u upravi, Skupština ove vojvođanske opštine je oduzela titulu počasnog građanina od poznatog kantautora Đorđa Balaševića. Da situacija bude još interesantnija, nakon nekoliko dana ovo telo je povuklo svoju odluku.

Oduzeto – vraćeno. Ovako bismo mogli opisati ono što se deslio u roku od nekoliko dana u vojvođanskoj opštini Bač. Naime, Skupština Opštine je u petak odlučila da poznatom kantautoru i pjevaču Đorđu Balaševiću oduzme priznanje počasnog građanina. Potom su, u subotu, pokušali da održe sjednicu Skupštine Opštine, na kojoj su željeli da ponište tu odluku i vrate Balaševiću priznanje, uz obrazloženje da je ta odluka bila "ishitrena". Međutim, u subotu nije bilo kvoruma. U ponedjeljak je sednica održana i odluka o oduzimanju priznanja je poništena.

Do ove situacije je došlo nakon promjene političke vlasti u Baču gde je novoformirana koalicija na čelu sa Srpkom naprednom strankom i sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije promijenila kadrove u institucijama. To da nakon izbora dolazi do promjene u kadrovskoj politici nije ništa novo. Pitanje je samo zašto je dodijeljeno priznanje Balaševiću bila tema na sjednici. Novinar iz te opštine Jurij Beređi kaže da su građani bili iznenađeni odlukom.

“Prema obrazloženju novog predsjednika opštine, Mirka Pušare, da je iz razgovora sa građanima je došao do ove odluke. Lokalna sredina i kulturne isntitucije nisu stigli ni da reaguju, ali vjerujem da su bili iznenađeni”, kaže za RSE Beređi.

Pisac i aktivista, Nedim Sejdinović kaže da je ova situacija tragikomična.

“To govori o jednom bolesnom, nezrelom društvu. Ova priča ima tragikomičnu dimenziju. Tragična je zato što se mijenjaju takve odluke samo zato što se smatraju arhineprijateljima, a njihov grijeh je, kako to lokalni vlastodršci vide, u tome da su se borili protiv rata, etničkog čišćenja, a da su pri tom Vojvođani. Komična crta u svemu tome je to što su oni mislili da će od rukovodstva svoje partije dobiti tapšanje po ramenu, a umjesto toga su dobili kritike i nalog da se odluka hitno povuče”, smatra Sejdinović.

U Baču je poslije lokalnih izbora 6. maja formirana većina od šestodbornika SNS i pet iz koalicije SPS-PUPS, uz pomoć dvoje odbornika koji su u lokalnu skupštinu ušli na izbornim listama Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke. Odbornica Lidija Šamanović je potom isključena iz LSV. U opoziciji je devetoro odbornika DS, preostala dva iz LSV i preostali iz SRS.Norbert Šinković, Radio Slobodna Evropa

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.