Obama, Cameron i Hollande održali telefonski sastanak o krizi u Siriji

Nove prijetnje Assadu

Obama, Cameron i Hollande održali telefonski sastanak o krizi u Siriji

Piše: Buka/agencije

Velika Britanija pridružila se SAD u upozorenju upućenom Siriji da će ih prijetnja ili upotreba hemijskog naoružanja "primorati da ponovo razmotre svoj pristup".

Upozorenje Londona uslijedilo je nakon telefonskog razgovora britanskog premijera i američkog predsjednika Baracka Obame. Britanski premijer razgovarao je i sa francuskim predsjednikom Francois Hollandeom. Trojica lidera razgovarali su o gradnji podrške za opoziciju.

Portparol Downing Streeta rekao je da je "užasavajuća situacija, koja se nastavlja u Siriji",  bila središnja tačka razgovora između Camerona, Hollandea i Obame.


Prema njegovim riječima, Cameron i Obama su se saglasili da "je upotreba ili prijetnja hemijskim naoružanjem u potpunosti neprihvatljiva" i da će ih "to primorati da preispitaju svoj dosadašnji pristup".


Nešto ranije su kineski mediji optužili američkog predsjednika da pitanje hemijskog naoružanja koristi kao izgovor sa vojnu intervenciju. Kina insistira na tome da su prekid vatre i posredovanje UN i dalje najbolji načini za okončanje sukoba u Siriji.


Izvor iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je dnevniku "Komersant" da Moskva vjeruje da Sirija ne namjerava da upotrijebi hemijsko naoružanje i da je u stanju da obezbijedi skladišta u kojima se nalazi.


U Siriji se nastavljaju žestoke borbe u gradu Alepu i Damasku, gdje su udari iz vazduha prethodili tenkovskim napadima. Aktivisti navode da je u Damasku ubijeno najmanje 37 osoba u oblastima Kafar Susa i Nar Eysha.


Aktivisti i prijatelji novinara Mosaba al Odale, koji je bio zaposlen u listi "Tishrin" rekli su da ga je vojska likvidirala tokom pretresa od kuće do kuće i naselju Nar Eysha, jer je bio naklonjen opoziciji.


Sirijske oopozicione grupe navele su da je granatiranje zabilježeno i u Deri, te da se teške borbe vode u mjestu Deyr Ezor na istoku Sirije.


Sirijska "Obzervatorija za ljudska prava", čije je sjedište u Londonu, saopštila je da je jučer širom Sirije poginulo 115 osoba, uključujući 71 civila.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.