Uništiti auta nego šta, tako država upravlja!

Ingenioznosti BiH vlasti

Uništiti auta nego šta, tako država upravlja!

Piše: Dragan Bursać

U po krize, nestašice, neimaštine, suše i bijede, država BiH je pristupila grandioznom projektu uništavanja više od 1500 vozila koja su oduzeta vlasnicima zbog neurednih papira. O, genijalnog li čina još genijalnije vlasti!

Da citiramo Ministra trgovine Federacije BiH Milorada Bahilja, koji je, na novinarsko pitanje kako će građani preživjeti novonajavljeno poskupljenje osnovnih životnih namirnica i energenata, mrtav ‘ladan rekao:

- Štedite... Nemojte jesti.

Bahiljevim postupkom se izgleda rukovodila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, pa je i mjerama brutalne štednje nad narodom, gladnim, golim i bosim,  dodala i bahaćenje ispred njihovih iznurenih očiju.

Naime, tačno 1.509 vozila koje je oduzela Uprava za indirektno oporezivanje  biće uništeno, jer država nije omogućila zakonski osnov da budu prodata ili donirana. Riječ je o vozilima koja su oduzeta zbog carinskih prekršaja, a najviše u toku 2003. i 2004. Godine, jer prilikom uvoza u BiH nisu plaćane dažbine.

Rukovodstvo UIO je sa ovim problemom ranijih godina u nekoliko navrata upoznavalo i i Savjet ministara, tražeći pomoć i uputstvo šta da se radi sa oduzetim vozilima.

 - Do danas problem nije riješen, vjerovatno iz razloga što bi neko morao da donese odluku da se za pomenuta vozila ne primjenjuju propisi koji inače važe za uvoz automobila u BiH. To očigledno niko nije spreman da uradi- ističe za Blic portparol Uprave Ratko Kovačević.

Da bi UIO mogla da proda ili donira oduzete automobile, Savjet ministara bi morao da donese odluku da ova vozila budu izuzeta od minimalnih tehničkih uslova homologacije.

-Većina oduzetih vozila ne zadovoljava te uslove, pa ne može postati roba BiH, pa se zato ne mogu ni prodavati na aukcijama. S druge strane, zbog stajanja najčešće u otvorenom skladištu, vozila su dodatno uništena, jer su bila izložena vremenskim nepogodama, a sa vozila je pokradeno i dosta dijelova - objašnjava Kovačević.

Paradoksalno, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da UIO zbog skladištenja trpi štetu, dok mnogima nedostaju vozila.

-Stotine hiljada maraka koje UIO BiH godišnje daje za čuvanje oduzetih automobila su alarm za promjenu legislative. UIO troši sopstvene resurse za čuvanje vozila. Umjesto toga mogli bi da predlože Parlamentu BiH izmjenu zakonskih propisa, kako bi automobili bili donirani - kazala je za Glas Majkićeva.

Dakle, Majkićeva, kao članica Parlamenta, čeka da se donese zakonsko rješenje. Tragično.
A zakonsko rješenje ne može donijeti Uprava za indirektno oporezivanje, Parlament BiH, Vijeće ministara BiH, ne možete vi, ja…ne može Bog-otac. Pa, ko može, dobra vlasti????Ma boli nas uvo za sve!


Sve ovo ništa neće značiti Nihadu, Slobodanu, Đoki, Mihajlu...

Za Nihada Avdibegovića i njegovu suprugu Saidu iz Mrkovića, svaki dan je nova borba kako prehraniti petero djece i osigurati im lijekove koje moraju svakodnevno koristiti.

Starija kćerka Samira (15) pohađa tekstilnu školu i, kako kaže, svaki dan pješači po šest kilometara u jednom pravcu.

-Idem pješke jer nemam mjesečnu kartu. Nije mi teško otići do škole, ali je najgore kada se vraćam uzbrdo. Nekad me strah po noći ići kroz šumu, pa otac silazi po mene. Želim završiti srednju školu, ali ne znam hoću li uspjeti - dodaje Samira.


Da li se neko sjetio iz UIO BiH da ovoj porodici donira kakav autić od hiljadu maraka? Nije. A i da jeste, postoje tzv. ,,zakonska ograničenja”. Zapravo, da se ne lažemo, postoji nevjerovatan bezobrazluk i drskost BiH vlastodržaca, koji deset godina nisu mogli da promijene umobolni zakon po kojem se ova vozila ne mogu prodavati na aukcijama, dijeliti potrebitim grupama i pojedincima, organizacijama i službama, a sve zbog nepostojeće homologizacije. Pošto je Vijeće ministara u prethodnom mandatu uradilo 1, 2% od predviđenih poslova ( dobro ste pročitali), teško je bilo očekivati da će se uhvatiti u koštac sa ovako ,,grandioznim” pitanjem. Lakše je češati muda za 5000KM mjesečno i polagati račun...pa, NIKOME.

Sa druge strane, vlasti u BiH su nevjerovatno efikasne kad je u pitanju vožnja njihovih stražnjica. Preskupi automobili se mijenjaju kao na pokretnoj traci na godišnjem nivou. Evo i sada, parlamentarci su se pobrinuli da ih po povratku s ljetovanja sačekaju naknade i vozni park, koji bi, kako se očekuje, trebalo da se opet obnovi novim luksuznim vozilima.

Ko bi se bakćao sa Đokom Mihajlovićem, Generalnim sekretarem Crvenog krsta RS, koji kaže da od 65 organizacija 70 odsto ne posjeduje nijedno vozilo.

- Vozila koja posjedujemo uglavnom smo dobili putem donacija. Da imamo potreban broj vozila, to bi nam olakšalo rad i stigli bismo svugdje na vrijeme. Doniranje oduzetih vozila je odlična ideja – nadao se Mihajlović.

Ali trt. Zašto uručiti Crvenom krstu 50 automobila, ne bi li spasili koji ljudski život, kad ih mogu lijepo i po zakonu uništiti?

U međuvremenu, u medicinskim službama kažu da im nedostaje vozila kako za hitnu pomoć, tako i za prevoz pacijenata na redovne terapije.

- Imamo dva vozila kojima intervenišemo samo u hitnim slučajevima. Za hitne slučajeve dva vozila su dovoljna, dok za ostale usluge, kao što su prevoz pacijenata na dijalizu i druge usluge, uopšte nemamo vozilo - rekao je direktor Doma zdravlja u Čelincu Mihajlo Đurić.

Dijaliza, hitni slučajevi, borba za život, šta je to? Neka si kupe vozila! Pa neće naša blagorodna vlast dijeliti svoj zaplijenjeni park. Lakše je gledati tuđu muku, uništavajući im ispred očiju sredstva za rad i spašavanje ljudskih života. Ima nešto u tom sadizmu koji nam naša vlast demonstrira.


Dok u skladištima UIO trunu i terenci, većina vatrogasnih jedinica u RS na požarišta odlazi kolima starim više od tri decenije. Tako i treba da bude. Neka gori država! Neka pješke idu gasiti požare. Ili neka iznajme za pristojnu cijenu kakvo vozilo od susjedne zemlje. To je pravno, po zakonu...Slobodan Laketić, načelnik opštine Jezero kod Jajca, na posao ide pješke ili đačkim autobusom, jer nema službenog automobila.

Ako treba negdje dalje, on zamoli prijatelje da ga prevezu. Istina, u vlasništvu opštine je pokvareni "pežo 405" star 20 godina, ali u budžetu nema novca za njegov popravak.

Izeš opštinu Jezero i načelnika iste! Nije strateški bitna. Jer, da je bitna, znali bi. Čuli i vidjeli. Zvuk i sjaj novog Audija. A, ovako, po zakonu, garažiran i raspadnut Pežo koji nema svrhe. Neka mu auto doniraju stanovnici Jezera, neće valjda UIO i BiH Parlament !?


Devastacija voznog parka i zdravog razuma


Koliko li  je Slobodana, Nihada, Mihajla, Samira u čemernoj BiH ? Koliko li je još težih slučajeva kojima četiri točka oglavu trebaju? Evo čujem, uši mi zaglušile kako vlastima puca ona stvar za njima.

Dakle, u milozvučnom uništavanju država će se kurtalisati 1509 automobila. Neka je prosječna cijena auta 5000KM, upravo će pred našim očima biti spaljeno nešto više od 7 i po miliona maraka. Ali, kako vele vlasti, novac tj. automobili će biti ,,ekološki uništeni » , šta god to značilo.

Naravno, za ovo bestijalno krivično djelo niko nikad neće odgovarati - od UIO BiH, do nadležnih zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti. Niko. Javnost se neće pretjerano počešati, mediji će odraditi ovu priču i to je to. Ako ovako bezdušan, bez trunke empatije izvedeni čin, koji do srži unižava ljudsku inteligenciju i zdrav razum, može proći bez konsekvenici, e onda im sve može proći. I to po zakonu, koga još, doduše, nema, ali će biti donesen kad se parlamentarna raja vrati sa odmora - jedne godine.

Slični tekstovi: Zašto ne čitamo vijesti o korupciji

Poreski dužnici u BiH-sve im po spisku!


 


 

Komentari na tekst (8)
Objavljeno:
....oni imaju voooz!!!!! drugovi, voz!!!! a mi se guramo u taksiju po trojica, četvorica...
Objavljeno:
pa zasto se uopste bakcete sa ovkvim stvarima pa mi bosanci smo im ovo sve omogucili i evo izbori su pokazali da smo kao balkanci nedorasli izborima
che
Objavljeno:
Evo malo više detalja o Dodikovom trebinjskom fijasku: BRUKA SNSD-A I SVIH MEDIJA U TREBINJU Dobroslav Ćuk, vječni načelnik Trebinja je izviždan i otjeran sa bine na svečanosti proslave krsne slave Trebinja 19. 08. 2012. pred nekoliko hiljada građana i pred glavnim šefom i gospodarom svega u RS Miloradom Dodikom, ali ta vijest nije ugledala svjetlost dana i prenijeli su je samo neki Web portali! Autor: Siniša Šijaković Sa novinarske tačke gledišta, takva vijest je pravi hit dana, ali medijske slobode u RS uopšte ne postoje, pa o sramoti trebinjskog načelnika nije izvjestio baš niko, ni Pres, Blic, Nezavisne, Glas Srpske, ali ni Avaz i Oslobođenje. Šta se u stvari desilo. Načelnik Ćuk koji se vrlo rijetko obraća u javnosti i koji je poznat po virtuelnim aerodromima, 20 000 turističkih ležaja na putu između Trebinja i Dubrovnika, 200 etno sela, Andrićgradu od kamena sa trebinjskih kula, fabrikama ovoga ili onoga, naravno sve virtuelno i sl, za čijeg je mandata Trebinje od razvijene opštine dobilo status srednje razvijene prema nerazvijenoj, je Trebinjcima pred izbore na proslavu krsne slave grada Preobraženja doveo grupu «Legende», otvorio nekakav sajam meda i druge slične manifestacije koje će trebinjce natjerati da se «osim hljeba raduju igrama».Ćuk se htio javno pohvaliti svom šefu Miloradu Dodiku koji je takođe trebao reći par riječi okupljenim trebinjcima, ali je doživio totalni debakl, jer ni jedna od riječi koju je izgovorio, zbog dugotrajnih zvižduka uopšte se nije čula. Ćuk je kao pokisao sišao sa bine, Dodik je naravno odustao od obraćanja i umjesto na planiranu večeru, svojim helikopterom je brzo iza 22 sata napustio Trebinje uz poruku , »nema ovdje mjesta za mene«, a Ćuk je izdao nekakvo saopštenje za javnost u kojem se kaže da su zviždale snage koje Trebinje vraćaju u prošlost kada se ovdje loše živjelo!!!?. Pored najbolje volje ne mogu razumjeti šta je želio reći i jedino što se iz te gluposti može zaključiti je da je Ćuk zaista pogubio sve konce i više ne zna o čemu govori, jer Trebinje koje je odmah iza rata imalo skoro 40000 stanovnika sada ih ima za 25 % manje. Svih 27 velikih socijalističkih kolektiva je popljačkano i uništeno. Više od 60% malih radnji i preduzeća je zatvoreno, na birou za zapošljavanje u Trebinju je od posleratnih 3800 ljudi sada 7400 ljudi, svega 2% studentske populacije po zvaničnoj statistici se po završetku studija vraća u Trebinje, odnosi sa komšijama Dubrovnikom su katastrofalni, odnosi sa drugim komšijama sa kojima se nije ratovalo Crnom Gorom i susjednim Herceg Novim su malo bolji od katastrofalnih, ali još nema ni jedne jedine autobuske linije koja povezuje ta dva, kako Dobroslav kaže, «bratska grada» udaljena svega 40 kilometara (Trebinje danas nema ni autobusku stanicu koju je imalo 60-tih godina prošlog vijeka).. U Trebinje za poslednjih Ćukovih i SNSD-ovskih osam dugih godina nije došao ni jedan (brojevima 0) investitor, kriminal je ojačao do abnormalnih granica jer krađa i paljevina vozila ima više nego u Beogradu, ekonomska situacija 90% ljudi je katastrofalna, broj samoubistava je nenormalno porastao zbog potpunog beznađa i bezperspektive i još mnogo toga sličnog i za ovaj nekadašnji pespektivni grad dolaskom Dobroslava Ćuka i SNSD-a je došao pravi smak svijeta. Kako se sada Dobroslav koji se kandidovao za treći mandat skupa sa svojim SNSD-om priprema za izbore u oktobru i kako to ta partija radi diljem RS po sistemu «posle mene potop» odlično govori trebinjski primjer. Evo samo malo matematike: SNSD u nastojanju da ljude veže za sebe i da bude siguran da će na izborima glasati sa njih, ogroman broj zapošljava u 11 trebinjskih firmi pod patronatom opštine. Činjenica da se tako potpuno uništavaju te firme, Ćuka ne brine mnogo. Za trebinjski Dom zdravlja gdje je novozaposleno više od 40 ljudi (sve članovi SNSD-a) do sada i još se primaju, to znači neminovan ekonomski kolaps i sigurnu propast ovog nekada uzornog kolektiva kojem već kasni 8 uplata doprinosa i 1 plata (šta misle ti doktori da ih se to ne tiče???). Šta reći za Vatrogasno u kojem je nekada, ne tako davno, radilo 7 (sedam) ljudi, a sada ih radi skoro 70!!!. Ti ljudi koji tamo rade za 200 KM nisu svjesni da nikako nije realno da tu i opstanu jer to ne može finansirati niko u svijetu, a ne jadni opštinski budžet. Ili još jedan dobar primjer Dječijeg vrtića « Naša radost « kojeg finansira Opština Trebinje!!!? iz budzeta i u kojem ni direktorica ne zna koliko radnika radi, a stalno dolaze novi (potpuna istina o kojoj postoji i vic). Tu su, naravno, i ostale opštinske firme poput parking servisa u kojem sada u prosjeku radi više od 2 radnika po ulici u kojoj ima desetak parking mjesta, sama administrativna služba opštine u kojoj na šalterima rade po dvije žene koje fizički nemaju stolice za sjedenje, Centar za informisanje i kulturu gdje je zaposleno x ljudi i gdje plate kasne i po nekoliko mjeseci, a doprinosi se godinama ne uplaćuju, Turistički savez Trebinja u kojem je zaposleno 30 ljudi od kojih ni 10% ne zna ni engleski jezik!!?? (Trebinje je dobilo više nagrada za turizam na minornim i partijski obojenim sajmovima), itd. Dakle koje su to snage žviždale Ćuku, ko su ti momci i djevojke koji su kao upropastili svečanost iako se Ćuk spremao da održi politički govor, ko je to platio i ko je organizovao, to je pitanje koje sebi postavlja Ćuk, a ne može da shvati da se kao i kod slučaja Kule Petrina koju je uz blagoslov Ćuka srušio Kusturica, sam obespravljeni puk organizovao i rekao «Dosta je više Dobroslave, dosta je nesposobnosti i straha u Gradu». Ćuk to očito ne može shvatiti, ali je izgleda shvatio Dodik koji je kao oparen pobjegao iz Trebinja vidjevši da se Hercegovina konačno probudila i da njegov kandidat nema šanse na predstojećim izborima. Dodik je mislim shvatio još jedno, a to je da ako bude izborne krađe (a to je jedini realan način da pobjede Ćuk i SNSD u Trebinju) niko sa sigurnošću ne može reći šta će se dogoditi nakon toga i kako će građani ovog nekada ponosnog grada reagovati. Što prije to shvati i Ćuk biće bolje za njega samoga, ali i za samog Dodika koji zna da je Trebinje ključ RS, a samim tim i ključ vladavine najgore partije u istoriji RS, gore čak i od ratnog SDS-a , Dodikovog i Ćukovog SNSD-a. Tekst preuzet sa neznase.ba
Objavljeno:
treba nam vise "jasarevica"
Objavljeno:
kako je cudo to od ove vlasti koja je skole i fakultete zavrsila preko noci po privatnim ustanovama,oni jednostavno neznaju da rade to je bar jasno unistise sve a kao o svemu vode racuna treba svima ponistiti skole i fakultete koji nisu iz drzavnih usatanova,znam da ce mnogi da se ljute na ovaj moj komentar ali i dalje mislim isto
Objavljeno:
Ne bih da pristajem bilo kome na muku, samo; raja dobija tacno ono sto je i zaradila?!?! Svijetska gamad im je tutnula oruzje i rekla: ubijajte se! -i ta glupa manjina- Slusa!!! I naj zalosnije: posle sveg ubijanja, silovanja, spaljivanja...po nekakvim nevidljivim, pa ipak osnovnim, granicama opet se ti isti dijele?!?! A 'vlastela' se smijulji....
Che
Objavljeno:
Uskoro ce mo jesti korijenje (zlatnim priborom za jelo), kramp, lopata, srp, kosa , cekic su nam jos uvijek glavne alatke, vozit ce mo se volovskim kolima spavati u pecinama...
Che
Objavljeno:
Prostor gdje vlada ludilo, paradoksi, kretenizam, malogradjanstina, jednom rijecju Prkno Evrope
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.