<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: RS će kupiti dva helikoptera ali slijedeće godine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je nakon što je posjetio Trebinje koje je danima ugroženo požarima, da će RS kupiti dva helikoptera, ali sljedeće godine.

27. august 2012, 12:00


Novčana sredstva za kupovinu tih helikoptera, od kojih će jedan biti lociran u Hercegovini, kako bi se mogli uključiti u gašenje požara koji već godinama prate ljetno razdoblje u toj regiji, bit će planirana u proračunu za 2013.godinu.

"Nadam se da ćemo već sljedećeg ljeta nabaviti ove helikoptere, što bi znatno olakšalo posao i smanjilo štetu", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Trebinju i za sada najavio pomoć od 30.000 KM za požarom ugrožena područja i vatrogasne jedinice u tom gradu.

Obećao je i da će biti sagledane potrebe i u drugim općinama Hercegovine i diljem RS-a u kojima su danima aktivni požari.

"U ovom trenutku je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava i štete po stambene objekte, a naknadno će biti utvrđena materijalna šteta koja se već procjenjuje na milion maraka", rekao je Dodik.