Ekskluzivno: Prijedlog rebalansa Budžeta RS za 2012.

Vlada štedi na povratu poreza a crkvi daje još 5 miliona KM

Ekskluzivno: Prijedlog rebalansa Budžeta RS za 2012.

Piše: Capital.ba

Najveće uštede u rebalansiranom Budžetu za 2012. godinu Vlada neće napraviti na materijalnim troškovima kako je najavljivala, već na povratu poreza građanima, saznaje CAPITAL.

U prijedlogu Rebalansa budžeta, koji je u posjedu CAPITAL-a, najveće umanjenje je na stavci za povrat poreza iz prethodnih godina. Umjesto budžetom predviđenih 9 biće izdvojeno samo dva miliona KM. Građani će ostati i bez dodatnih pola miliona za povrat poreza na dohodak u ovoj godini.

 

Stavke za stručne usluge i poseban marijel su istina smanjene za 4 miliona, ali manje je para i za ostalo. Uštediće se jedan milion na izgradnji objekata za djecu, te na subvencijama u šumarstvu i te dva miliona KM na transferu Fondu PIO.

 

Crkvi još pet miliona KM

 

Devet miliona je odvojeno za invalidnine po sporazumu sa Boračkom organizacijom RS. No niko do sada nije spominjao drugo najveće povećanje u rebalansiranom Budžetu. Umjesto 300 000, Vlada će vjerskim organizacijama dati 5,5 miliona KM. Javnim medijima stavka je povećana 111% ili 1,5 miliona KM više nego što je predviđeno budžetom za ovu godinu.

 

Para ove godine neće biti za početak rada dvije nove institucije: Zavoda za prostorno planiranje i Zavoda za građevinarstvo.

 

Iznenađenje je i nova stavka u Rebalansu – izdvajanje 50 hiljada maraka za “rad kancelarije RS u Mostaru”, dok je za saniranje posljedica elementarnih nepogoda predviđeno samo 40 hiljada maraka.

 

Nešto veće grantove dobiće oblast kulture, te poboljšanje efikasnosti firmi, za bolje uslove u zdravstvenim ustanovama i RTRS.

 

Grantovi su smanjeni: za operativne namjene MUP-u, za nacionalne manjine, kulturi Brčko distrikta i studenskim organizacijama.

 

Narodu medalje sebi naknade

 

Neće se štedjeti na svemu. Troškovi reprezentacije su veći za 100 hiljada KM. Naknade očito nisu dirane. Naprotiv, one su veće za 88 hiljada maraka. Građani možda ne mogu očekivati povrat poreza, ali neki od njih mogu više medalja. Za ovu namjenu Kabinetu predsjednika Srpske budžet je povećan za 108 odsto.

 

Tekst je preuzet sa portala www.capital.ba

 

 

 


Komentari na tekst (11)
Objavljeno:
Nemamo mi kriticne mase da izadje na ulice,ovde dok nebude narodna revolucija nema hljeba,godinama nam kroje gace razne vlade i timovi eksperata ,ja bi to lako rjesio marka ukradena od preispacenog i sludjenog naroda odsjeci jedan prst,koji su to...
Objavljeno:
Ako necemo da se bunimo i stvaramo sebi normalnu drzavu, hajde lijepo da se selimo odavde. Svi redom. SEOBE. Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Njemackoj, Norveskoj i slicnima uvijek treba radnika (bar tako pise po raznoraznim novinama i portalima), a nas je par stotina hiljada. Lijepo se organizujemo i ajmo odavdje.
@
Objavljeno:
ljudima sa srednjovijekovnim razmišljanjem i treba ovakva podjela novca. crkvi sve milione, zdravstvu ne treba ništa. zdravstvo na ovom nivou svijesti nije ni postojalo
Objavljeno:
Sve dok ima i jedan živi stanovnik ove države koji potiče iz bivšeg sistema SFRJ, bit će ovako. Treba nam po stanovniku crkva jedna pa crkva druga pa džamija a najbolje po svakom stanovniku napraviti po tri ili četiri bogomolje, pa narode marš u crkvu jer jedino tamo možete tražiti da vam bude bolje mada u svakom slučaju ni tamo nećete dobiti to što tražite, ali ćete biti sretni jer imate svoje bogomolje gdje god krenete i gdje god se okrenete
Objavljeno:
Pa koga ovo interesuje. Oni koji ovo razumiju su u manjini, a stoka ce opet glasati za iste. No, jos je dobro kako ce tek da bude.
vrh
Objavljeno:
BUKA, u ime svih nas organizuj demonstracije. Nasem narodu je potreban neko da nas pokrene.
Objavljeno:
Da li smo mi normalni kad ovo tolerisemo ????
Objavljeno:
Ispravno, zdravstvu smanjiti grant, treba patrijarhu vilu renovirati, bolnice su nam ionako nove. A svi koji još uvijek nisu odlučili da napuste ovu prćiju, prije nego zasnujete porodicu obavezno pogledajte kako izgleda porodilište: http://blog.goranobradovic.com/2011/08/gdje-to-mi-zivimo/
Objavljeno:
Crkvi dati 5 miliona, a zdravstvu uzeti 6, pa će onda radnici zdravstveng sektora biti jeftiniji od Kineza. Eto, to je doprinio 6-godišnjim ministrovanjem ministar Škrbić. On izgleda jedino zna da poziva da se ne ogriješimo o Hipokratovu zakletvu, a to što je katastrofa u njegovom sektoru- to jednostavno nije tako, jer tako kaže ministar.
Objavljeno:
Opet ce vecina glasati za istu ekipu. Bolnica u Banja Luci je kao u kakvoj africkoj drzavi,nema ni osnovnih ljekova, uslovi rada katastrofalni,ali nema veze vecina ce naroda da glasa za istu ekipu.
Objavljeno:
Juhu, ajmo stoko, opet u oktobru za ove glasati.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.