<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Likovi našeg doba - Milorad Dodik

BUKA karikature

Dragi drugari, evo još jedne novine za sve vas, Buka vam predstavlja biografije likova našeg doba kroz karikaturu Nine Hadžić. Na otvaranju ove rubrike donosimo vam kratku  biografiju i crtež Milorada Dodika.

26. mart 2011, 12:00

Milorad Dodik je rođen 1959. u Laktašima. Fakultet političkih nauka je završio u Beogradu. Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. je izabran u Parlament BiH na listi Saveza Reformskih Snaga. Na izborima 1997. godine, kao član  partije SNSD, izabran je za narodnog poslanika Parlamenta Republike Srpske.

Godinu dana poslije, dobija mandat za sastavljanje Vlade. Na sjednici Narodne Skupštine  u Bijeljini 1998. godine, sa samo dva poslanika, postaje Premijer.
Kada je postao predsjednik Vlade, u RS su ušle prve velike donacije, Dodik je postao apsolutni ljubimac međunarodne zajednice, koja je tih godina tolerisala svako njegovo ponašanje.

Kada je izgubio izbore 2000. godine, shvatio je da se izbori u RS dobijaju nacionalnom retorikom i vrlo spremno je ušao u narednu kampanju.

Kao rezultat promijenjene retorike, na izborima 2006. partija Milorada Dodika osvojila je blizu 60% podrške glasača u Republici Srpskoj.

Glavna obećanja koja su mu donijela gotovo plebiscitarnu podršku naroda bila su referendum o odvajanju Republike Srpske, mreža autoputeva i velike investicije u entitetu od sredstava ostvarenih prodajom Telekoma.

Ni jedno od ovih obećanja nije ispunjeno.

Najveća investicija u ovom periodu je zgrada Vlade Republike Srpske,  najskuplji administrativni centar u regiji, na čiju izgradnju je, sa kamatama, utrošeno oko 220 miliona maraka. Blizu 50 miliona maraka je otišlo na unutrašnje uređenje u kojem gotovo da nema domaćih proizvoda.  Natpolovična većina u Skupštini RS u protekle četiri godine donijela je Miloradu Dodiku apsolutnu prevlast u društveno političkom životu i potpunu kontrolu  javnih medija u RS.

Sa neistomišljenicima se obračunava javno, uvredama i psovkama.
Na izbore u oktobru 2010. izlazi kao kandidat svoje partije za poziciju Predsjednika Republike Srpske.


BUKA karikature: Likovi našeg doba-Političari BiH u karikaturi

Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA
nije dozvoljena.

Autorica crteža : Nina Hadžić