Albahariju nagrada u Sloveniji

KNJIŽEVNOST

Albahariju nagrada u Sloveniji

Piše: Buka/Agencije

Srpski pisac koji živi u Kanadi David Albahari dobitnik je ovogodišnje velike nagrade Međunarodnog književnog festivala u Vilenici, Slovenija.

Tema festivala koji će se održati od 5. do 9. septembra su "autori - nomadi". Festival će se održati na 19 mjesta u Sloveniji i Italiji, uz učešće 42 autora, rekao je na konferenciji za novinare programski direktor festivala Gašper Troha.

Na temu "autora - nomada" pisci će raspravljati za okruglim stolom Centralnoevropske inicijative, u Lipici, Slovenija, gde će govoriti i nagrađeni Albahari.

"Albahari se još 1980-ih godina hrabro borio za slobodu reči," rekao je predsjednik Slovenačkog udruženja pisaca Veno Taufer i ukazao da se i danas vodi borba za slobodnu reč.

Slovenački autor u fokusu festivalu biće Boris A. Novak čija je zbirka pjesama "Majstor nesanice" (Mojster nespečnosti) prevedena na engleski i objavljena u SAD.


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.