Vuk Bačanović: Da li narodi BiH “žele” njen nestanak?
foto: fes.ba

Disolucija

Vuk Bačanović: Da li narodi BiH “žele” njen nestanak?

Piše: Vuk Bačanović

“Danas se Bosna i Hercegovina - trošna dejtonska, kvazi-kolonijalna kreacija - približava potpunom kolapsu, politička paraliza je sve veća i veća, a ekonomska situacija se pogoršava. Bosanci si ne mogu pomoći, a spasioci iz 90-tih se ne čine previše zainteresirani za to.”

“Danas se Bosna i Hercegovina - trošna dejtonska, kvazi-kolonijalna kreacija - približava potpunom kolapsu, politička paraliza je sve veća i veća, a ekonomska situacija se pogoršava. Bosanci si ne mogu pomoći, a spasioci iz 90-tih se ne čine previše zainteresirani za to.”, piše John R. Schindler, profesor nacionalne sigurnosti na Koledžu američke ratne mornarice, u svom tekstu “Zaboravljeni neuspjeh u Bosni”,  za posljednji broj magazina Nacionalni interes.

Iako međunarodnoj zajednici, “kolonijalnim nad-gospodarima”, priznaje da su, svođenjem teškog naoružanja u BiH na minimum, efektno spriječili izbijanje novog rata, etničke netrpeljivosti nisu otklonjene: “Obećano međuetničko povjerenje nikada nije ponovo uspostavljeno, a neprijateljstvo Srba, Hrvata i Muslimana je jednako duboko kao i prije 20 godina, s obzirom da su nacionalističke ideologije prenete na narednu generaciju.”

 

Iako “komunističku Bosnu” s početka 90-tih smatra “rajem” naspram “močvare kriminala, korupcije i siromaštva u Bosni pod zapadnim vodstvom”, a za sadašnje stanje krivi kriminalizirane elite i institucionalizirani kiriminal pod nominalnim zapadnim vodstvom, autor donosi vrlo sporan zaključak o srži problema bosanskohercegovačkog društva. Zaključuje da NATO, EU i nevladine organizacije nisu shvatile “jasnu lekciju rata”, a to je da “većina Bosanaca ne želi živjeti među ljudima koji ne pripadaju njihovoj etno-religijskoj grupi”. Schindler, dakle, u svojim analizama nije odmakao dalje od uzdaha čaršijskih filozofa i cinika po kojima je svaka borba uzaludna, jer je “narod” taj koji ne valja, jer je on taj koji “želi” nacionaliste, “hoće” da bude varan, pljačkan i manipulisan, štoviše, radije “pristaje” na to da bude pljačkan i manipulisan od strane “svojih”, što će, u krajnjoj liniji, dovesti do raspada države, ili novog rata.

 

Ako bismo zdravo za gotovo prihvatili ovakvo rezonovanje, o “rezonovanju” naroda, onda nam ne bi ostalo ništa drugo nego da, barem kada je u pitanju BiH, pristanemo na njegovu “volju” i složimo se da su getoizacija i disolucija najbolja rješenja. To je “volja” više puta iskazana na demokratskim izborima i, na kraju krajeva, zapečaćena “demokratskim” ratom. Ko bi se tome protivio? Međutim, ako procese ne analiziramo površno, već naučno, onda dobijamo posve drugačiju sliku stvarnosti u kojoj živimo, a koja ni u kom slučaju nije tako beznadežno ispunjena zlom i glupošću. Kao što je u svom “Materijalističkom shvatanju istorije” podsjetio Antonio Labriola, “za nas je... neosporan princip da ne određuju oblici svijesti društveno biće, naprotiv, društveno biće određuje oblike svijesti. Ti oblici svijesti, kako ih određuju uslovi života, i sami su istorija. Nije to samo ekonomski kostur, već, ujedno, i sve ono što taj kostur oblači i pokriva, sve do šarolikih odraza mašte.”

 

Dakle, specifična “svijest”, specifična kolektivna psihologija, jeste posljedica određenih činjeničnih društvenih uslova, koji kroz dominaciju vladajuće klase nad potčinjenom “pretpostavljaju određeni oblik proizvodnje i preraspodjele neposrednih sredstava za život”. “Socijalna psihologija”, piše Labriola, “nije izraz apstraktnog i opšteg procesa takozvanog ljudskog duha. Ona je uvijek specifičan proizvod specifičnih uslova.” U istoriji, pak, upozorava Labriola, uprks bazičnoj ekonomskoj strukturi, nema oblika svijesti koj ne prati i ono što je bazirano na “sujevjerju”, odnosno i ono što je “naivno, nagonsko, nepromišljeno, fantastično” . Drugim riječima, čovjek, pa i narod, nisu fantastične idealističke izmišljotine iz naših glava, već je njihova društvena svijest preduslovljena cijelim nizom društveno-ekonomskih faktora.


 Kako je, dakle, moguće da tako ozbiljan analitičar i obavještajac kao Schindler počini tako ozbiljnu grešku? Ako je već pisao o “kolonijalnim gospodarima”, domaćim “kriminalizovanim elitama”, o generaciji odgojenoj u nacionalizmu, devastiranoj ekonomiji i društvu, kako je moguće da je na glavnoj potjernici “narod”, dakle većina, najizloženija ideološkoj propagandi onih koji posjeduju dovoljno sredstava za kreiranje realnosti? Kako je moguće na stub strana pribiti žrtvu, a ne zločinca, uključujući i zločinca nad-gospodara, koji se u svojoj koloniji vodi politikom “što gore-to bolje”? Brian S. Osborne u svome radu “Konstrukcija nacionalnih simboličkih prostora i mjesta”  upozorava da ni moderne države ne mogu postojati ni funkcionisati “bez simboličke potpore”.

 

To znači, piše Osborne, “da se identiteti konstantno rekonstruišu na osnovu trenutačnih potreba i to kroz selektivno opredjeljivanje, manipulacije, čak i kroz maštovito izmišljanje. Prošlost se društveno konstruiše kroz arhive, muzeje, školske programe, spomenike i javne manifestacije. Sve one propagiraju nacionalnu solidarnost, održavaju ljude u stanju ponosa zbog državljanstva koje posjeduju i promoviraju puno učešće u ekonomskom, društvenom i političkom životu.”

Šta ovo zapravo znači? Da narodna “želja”, zapravo, nije “želja” na osnovu predočenih činjenica, već na osnovu zamagljenog interesa identitetskih konstruktora, odnosno klase čiji je interes da reprodukcijom određenog identiteta zadržava svoju vladajuću poziciju? Da li je stoga “želja” naroda BiH da se njihova zemlja raspadne? Da njihova djeca ginu u novoj stihiji nepromišljenosti, nagonskih djelovanja i sujevjerja? Jeste, u istoj mjeri koliko je i “želja” građana SAD da njihova zemlja u “nacionalnom interesu” izvrši invaziju na Irak i Afganistan (uskoro i na Iran) i da njihova djeca konstantno bivaju isporučivana, nazad kući, u mrtvačkim sanducima. Žele li Bošnjak, Srbin i Hrvat disoluciju BiH, ili jednostavno žive u ambijentu kreiranom za disoluciju, u ambijentu u kojem se, kao takvom, socijaliziraju i takvu stvarnost uzimaju zdravo za gotovo?

I sam Herman Göring je, u intervjuu, koji je dao u zatvoru Spandau, čekajući suđenje nacističkim glavešinama u Nürnbergu, priznao da “obični ljudi ne žele rat, bilo u Rusiji, bilo u Engleskoj, pa, dakle, ni u Njemačkoj.” “Pa ipak”, priznao je Göring, “vođe države su te koje određuju politiku, a ljude je uvijek jednostavno povući za sobom, bez obzira da li žive u demokratiji ili fašističkoj diktaturi... Sve što trebate napraviti jeste reći im da su napadnuti i osuditi mirotvorce za manjak patriotizma i dovođenje države u opasnost. Jednako djeluje u svakoj državi.”

 

Disolucija BiH, dakle, nije “želja” Bošnjaka, Srba i Hrvata. Ta “želja” se propagira iz interesa koji je posve suprotan njihovom, no oni se toj “želji” prepuštaju, budući da žive u političkoj i ideolškoj stvarnosti kreiranoj od strane “gospodara želja”. No, znači li to da se radi o trajnom stanju, štoviše, “prirodnom stanju”? Ako bismo se vodili takvim zaključivanjima, došli bismo u značajnu kontradikciju sa istorijom, koja je u više navrata pokazala kako se despotski režimi i zlokobne ideologije mrve u prah. Učmala močvara Johna R. Schindlera nije samo parcijalno i potcjenjivačko sagledavanje situacije u BiH, već i negiranje potencijala za promjenu. On, sasvim sigurno, još uvijek spava, ali njegovo buđenje iz komatoznog sna “želja” neće moći proći bez zbacivanja s leđa kompletne košmarne kolonijalno-kompradorske hijerarhije, koju je Schindler, kao čovjek na terenu, vrlo dobro uočio.

 

[1] http://nationalinterest.org/commentary/forgotten-failure-bosnia-7365

 [2] Antonio Labriola, Materijalističko shvatanje istorije, BIGZ Beograd 1976, str. 32-33

[3] Brian S. Osborne, Constructions of National Symbolic Spaces and Places: The State of Place

in Identity, Nations and Nationalism: volume 4, A Global Historical Overview 1989 to Present, ABC-CLIO, Inc., Santa Barbara, California 2008, p. 1343

4 ibid

 

 

 

Tekstovi ovog autora: Sedam zadataka za novu lijevicu u BiH

Perspektive perifernog ,,balinluka"

Šta je nama Gavrilo Princip?


 


 
Komentari na tekst (35)
ejs
Objavljeno:
dozovite se vi pameti dok vas još ima i to malo....
Objavljeno:
Bosna moze postojati samo kada se napravi treci, Hrvatski entitet. Do tada ce biti tenzija, i Bosnjaci ce pokusavati da utope RS u BiH-a. Naravno to im nece uspjeti. Hrvati ce kada tad napraviti svoj entitet. Tada ce mozda i zazivjeti BiH-a, ali kao federacija tri republike. Ako Bosnjaci krenu sa potkopavanjem RS-a i Herceg Bosne, tada ce se prvom prilikom kada se iskreiraju uslovi na globalnoj politickoj sceni RS spojiti sa Srbijom, a Herceg-Bosna sa Hrvatskom... Zato bi Bosnjacima bilo bolje da se dozovu pameti!
Objavljeno:
Srbi smre i Vlasi a Straza kraljevica marka se u traktore snaga i moc u malom prstu. TO JE BOSNA JADNI I NEMOCNI I SLABI SU PINI MRNJE VRJEDJANJA I BAJKI A DJECU UCIMOS KOLJENA NA KOL:JENJO ISTO STO PRIJE TO BOLJE STA CEKATE HRABRI I JAKI TRAKTORI I SRBI SMRDE AJMO PUSKU U RUKE I DA VIDIMO BOJOIVNIKE I MUHAdjedine....
Objavljeno:
Ja ne razumijem zasto iko misli da je Bosna dobra ideja. Pa jedini nacin da osiguramo mir buducim generacijama je da se mirno razidjemo. Ovako samo produzavamo agoniju i uvlacimo svoju djecu i unuke u nove ratove. Ne razumijem sta je sad tu bitno tko gdje zivi i koje selo je cije kad cemo ionako svi biti zajedno u EU. Samo da se rijesimo ove nefunkcionalne drzave. Posebno mi nisu jasni Bosnjaci koji bi cijelu Bosnu za sebe i da budu nadredjeni Hrvatima i Srbima. Pa zar to nije isto ono sto je njima smetalo kod Srba u Jugoslaviji? Rat je i nastao jer su Bosnjaci i Hrvati bez dogovora sa Srbima odlucili da odvoje Bosnu od YU. Trebalo je to na miran nacin, sporazumno i dogovorom, postujuci stajalista svih naroda. Tako i sada, treba vidjeti sto koji narod zeli i razgovarati ako treba i 5 godina. Suludo je siliti na brak nekoga ko ne zeli biti s tobom u braku.
Objavljeno:
Jugoslavija i Bosna su neuporedive jer je Juga nastala sporazumno udruzivanjen juznih slavena dok je Shumski entitet prestao biti ilegalan i priznat kao kao entitet tri naroda (po ustavu)unutar BiH
Objavljeno:
Jugoslavija je nastala udruzivanjem a Bosna je postojala i prije Jugoslavije. Eno nemogu ni u Srbiji zajedno Sandzak,Vojvodina pa gdje su jos bugari i rumuni u timochkoj krajini hajde lijepo tamo pa dijeli stipu shuplju.Znaju sarajlije ko ih je bombardovao 3 godine i ko je snajperima djecu ubijao.
Objavljeno:
Bravo ALEKSANDRA !!!!!!!!! Oni stari smecari iznad nas uzimaju lovu a mi se udaramo ehhh bas fino ..... dokle vise to treba mladja raja da uzme u svoje ruke .... pozzz adnan
Objavljeno:
Sve visenacionalne zemlje u Evropi imaju podjedinice koje se vecinski nastanjene jednim konstitutivnim narodom ( Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Svicarska). Ne postoji nije jedna visenacionalna zemlja koja to nema.
Objavljeno:
Ja svejedno uvijek ponovo postavljam isto pitanje: zasto bi se upiralo za Bosnom ako se nije upiralo za Jugoslavijom. Ako je sav odgovor da sam ja nesto kriv pa iz osjecaja krivice treba nesto da pasem travu. Nemam krivice. Brat poginuo u Armiji zbog raje koju nije htio ostaviti, majka poginula vec u maju, otac mucen. Ja pobjegao, odmah oteli i stan i lokal....... Vraceno devastirano uz komentar da za Srbe u centru vise nema mjesta. Lokal sam nakon godinu morao ponavljam morao prodati. Car je go - Srbin u Sarajevu Krme u Teheranu. Treba li ti jos ili ces mi iznaci neke druge razloge zbog kojih bi trebao da upirem za Bosnom.
Objavljeno:
Srpska pravoslavna crkva nije provodila organiziranu aktivnost u Banovini ili Kraljevini Bosni sve dok kralj Tvrtko nije prosirio bosanski teritorij u sedamdesetim godinama 14. stoljeca na gornji tok rijeke Drine (jugoistacno od Sarajeva) i na dijelove danasnje Crne Gore i Srbije ukljucujuci tu i pravoslavni manastir u Milesevi. Iako se sam Tvrtko okrunio za kralja u Milesevi,* on je bio i ostao katolik, kao i svi bosanski kraljevi poslije njega (uz eventualnu iznimku Ostoje, koji je mozda bio pripadnik Crkve bosanske). Dalje od gornjeg toka rijeke Drine nema u pred-otomanskoj Bosni jasnih tragova pravoslavnih crkava. Jedan srpski historicar umjetnosti ustvrdio je da nekoliko pravoslavnih manastira u sjevernoj Bosni potice iz vremena prije dolaska Turaka, ali je njegovo datiranje vrlo nepouzdano.3 Dakako da su se pojedini pripadnici Pravoslavne crkve mozda nastanili u Bosni. Neki su se bosanski plemici ozenili djevojkama iz srpskih vlasteoskih porodica,* Vidi biljesku na str. 25. a u dvadesetim godinama 15. stoljeca spominje se jedna pravoslavna porodica u Vrhbosni (kraju oko danasnjeg Sarajeva).4 Neosporno je bilo postupnog prozimanja pogranicnih krajeva Bosne pravoslavnim vjernicima iz Hercegovine. Neki katolicki izvjestaji iz pedesetih godina 15. stoljeca govore o izravnom nadmetanju dviju crkava za duse - o prodorima franjevaca u Hercegovinu i o pokusajima obje strane da privuku bivse pripadnike Crkve bosanske.5 Sto se tice teritorijalne crkvene organizacije, u predotomanskom razdoblju zaista nema tragova prisutstva Srpske pravoslavne crkve na tlu same Bosne. Medjutim, nakon dolaska Turaka slika se pocinje naglo mijenjati. Od osamdesetih godina 15. stoljeca spominju se pravoslavni svecenici i vjernici u mnogim dijelovima Bosne u kojima prije nije bilo ni spomena o njima. Zna se da je nekoliko pravoslavnih manastira podignuto u 16. stoljecu (u Tavni, Lomnici, Papraci, Ozrenu i Gostovicu), a vazni manastir Rmanj u sjeverozapadnoj Bosni prvi put se spominje 1515. godine. Te nove gradjevine jos vise iznenadjuju kad se zna da je zakonom kanun-i raya bilo zabranjeno gradjenje novih crkava - ocito je da su otomanske vlasti svaki put morale izdati posebno odobrenje.6 Premda su pravoslavni vjernici bili i te kako ponizavani i ugnjetavani, nije pretjerano kazati da je otomanski rezim favorizirao Pravoslavnu crkvu. Pravoslavci su imali svoju sredisnju vjersku vlast u samom Otomanskom Carstvu, a katolici izvan njega pa nije bilo dvojbe da bi se smatrali oslobodjenim kad bi neka katolicka sila ponovo osvojila Bosnu. Bosanski mitropolita (pravoslavni biskup) spominje se prvi put 1532. godine, a prva pravoslavna crkva u Sarajevu vjerojatno je sagradjena tek sredinom 16. stoljeca.7 Premda ima mnogo zabiljezenih slucajeva preobracanja katolika na pravoslavlje u Bosni 16. i 17. stoljeca, jasno je da se to sirenje Pravoslavne crkve ne moze pripisati samo tim preobracanjima.8 U krajevima u kojima je pravoslavlje polucilo najvece uspjehe, posebno na sjeveru Bosne, u tom se razdoblju nastanilo mnogo doseljenika iz pravoslavnih zemalja. Ocito je posrijedi bila otomanska politika da naseli podrucja koja su bila opustjela, bilo zbog rata ili kuge. Vec u prvim defterima pojavljuju se skupine krscanskih cobana, koji se deklariraju kao Vlasi sto su se naselili u opustosenim krajevima istocne Hercegovine. U defterima iz sedamdesetih i osamdesetih godina 15. stoljeca moze se razabrati da se Vlasi sire po srednjoj Bosni, u krajevima oko Visokog i Maglaja. Negdje odmah iza 1476. godine, na primjer, oko 800 vlaskih porodicai naselilo se u kraju oko Maglaja, zajedno sa dvojicom pravoslavnih svecenika.9 U iducih pedesetak godina nastavio je rasti broj Vlaha u srednjoj i sjeveroistocnoj Bosni, a poceli su se doseljavati i u sjeverozapadnu Bosnu. U ratovima na pocetku 16. stoljeca opustjelo je jos vise krajeva u sjevernoj Bosni jer su katolici bjezali na habsburski teritorij. Buduci da je Osmanlijama bilo vazno da ne ostave prazan prostor blizu vojne granice, uslijedio je jos jedan velik priljev vlaskih doseljenika iz Hercegovine i Srbije. Za cijelog 17. stoljeca bilo je jos doseljavanja na to podrucje, jer su ne samo rat nego i kuga ostavljali za sobom demogratske praznine koje je trebalo popuniti.10 Vec 1530. godine, kad je habsburski sluzbenik Benedikt Kuripesic putovao kroz Bosnu, izvijestio je da u toj zemlji zive tri naroda. Jedan su Turci, koji "krajnje despotski" vladaju krscanima. Drugi su "stari Bosanci, koji su rimokatolicke vjere". A treci su "Srbi koji sebe nazivaju Vlasima... Doselili su se iz Smedereva i Beograda"." Taj je vlaski element bio toliko vazan u nastanku bosanskog pravoslavnog naroda da se jos i nakon tri stoljeca izraz "Vlah" upotrebljavao u Bosni u znacenju "pripadnik Pravoslavne crkve".12 Dakako da su u tom procesu naseljavanja sudjelovali i Srbi i Hercegovci koji nisu bili Vlasi. O problemu kako ih medju sobom razlikovati, i o tome sto je izraz "Vlah" znacio u ono doba, bit ce jos rijeci. Ipak, jasno je da su Vlasi, kao posebna etnicka i kulturna skupina, tu odigrali vaznu ulogu. Vlasi su potpuno odgovarali ciljevima otomanske vlasti, ne samo zato sto su bili pokretni (tipicne su im poslovne djelatnosti bile stocarstvo, uzgoj konja i organizovanje prijevoza robe za trgovce), nego i zato sto su imali izrazitu vojnicku tradiciju. Odobrene su im posebne povlastice kako bi ih naveli da se nasele uz otomansko-habsbursku granicu - smanjen je porez na ovce za one koji zive u pogranicnom podrucju, a njihovim su glavarima dodijeljeni veliki timari.13 Iako nisu primali vojnu placu, imali su pravo nositi oruzje i od njih se ocekivalo da obavljaju vojnu funkciju; umjesto place, dopusteno im je pljackanje neprijateljskog teritorija. Poznati pod nazivom "martolozi" ili "vojnuci", postali su najopasniji element u otomanskoj vojnoj masineriji. Istovremeno su Vlahe i Srbe koji su pobjegli na sjever pred otomanskom najezdom u 15. stoljecu i koji su njegovali slicnu vojnicku tradiciju, Habsburgovci poceli koristiti s druge strane te nestalne i promjenljive granice. Pridruzili su im se i neki Vlasi iz unutrasnjosti Bosne. Tri razloga koje navodi Benedikt Kuripesic za opustjelost Bosne na pocetku 16. stoljeca bijahu kuga, devsirma i bjezanje srpsko-vlaskih martologa preko granice.4 Godine 1527, posto je izabran za kralja Ugarske i Hrvatske, Ferdinand I. Austrijski utemeljio je za njih formalni sistem zakupa zemlje i vojnih duznosti. Bili su oslobodjeni feudalnih obaveza, dopusteno im je sudjelovanje u diobi ratnog plijena, mogli su sami birati svoje zapovjednike (vojvode) i mirovne suce (knezove) i slobodno ispovijedati pravoslavnu vjeru. Na taj je nacin izrastao pod Habsburgovcima poseban sistem drzanja zemlje u posjedu i vojne organizacije, takozvana Militärgrenze ili Vojna krajina, koja je na kraju obuhvacala pojas zemljista izmedju tridesetak i stotinjak kilometara sirok i oko tisucu kilometara dugacak. Krajisnici ili Grenzer na sjevernoj i sjeverozapadnoj granici Bosne, podjednako poznati po svojoj vojnickoj odvaznosti i krvolocnosti, zvali su se "Vlasi" ili "Morlaci". Godine 1630. Ferdinand II. potvrdio je njihove privilegije u dokumentu poznatom pod imenom "Zakoni o Vlasima" - "Statuta Valachorum". Uz pojedine velike ratne pohode, ratovanje Osmanlija i Habsburgovaca sastojalo se na ovoj granici uglavnom od vjecitih okrsaja Vlaha s Vlasima
Objavljeno:
..а јел може да се ово види у ћирилици написано...ако ништа бар због толеранција глупе!
Objavljeno:
Rebublika Shumska entitet masovnih grobnica
Objavljeno:
Mogu samo da nas mrze oni sto nas nevole
Objavljeno:
Optuženi Mihailović Dragoljub-Draža i njegovi četnički komandanti po njegovim naređenjima i direktivama izvršili su masovnim zahvatima u tzv. čišćenjima terena, zatim putem letećih brigada i crnih trojki u toku čitavog rata i okupacije bezbrojne ratne zločine nad narodom u svim krajevima Jugoslavije. Tako su: u novembru 1941. godine četnici su streljali u selu Braićima na mestu zvanom Drenovi Vrh oko 500 zarobljenih partizana i njihovih pristalica; optuženi Mihailović je u noći između 13. i 14. novembra 1941. godine tj. iste noći kada se sastao sa gestapovcem, kapetanom Matlom, naredio svom komandantu Daki Tešmanoviću da oko 365 zarobljenih partizana preda srpskoj državnoj straži u selu Slovac, iako je morao znati da će ih srpska državna straža postreljati ili predati Nemcima, to je učinjeno tako da ih je Tešmanović predao Jovanu Škavi a ovaj Nemcima. Nemci su od ovih predatih partizana streljali oko 270, a ostale oterali u logore; početkom novembra 1941. godine Mihailovićev komandant Ajdačić zaklao je trinaest partizanskih simpatizera u blizini Kosjerića na mestu zvanom Ridovi među kojima i učiteljicu Jelenu Subić-Gmizović i Milevu Kosovac, koje su četnici pre nego što su zaklali silovali i unakazili usijanim gvožđem; 4. novembra 1941. godine četnici su ubili blizu Ravne Gore oko 30 partizana, koje su bili na prevaru zarobili, među kojima je bilo 18 devojaka koje su bile upućene u Užice za bolničarke; u decembru 1941. godine Mihailovićevi četnici streljali su zajedno sa Nemcima u Čačku samo u jedan mah 80 pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta; u decembru 1941. godine u srezu požeškom mešoviti nemačko-četnički sud u jedan mah osudio je na smrt 12 pristalica partizana; u decembru 1941. godine i tokom januara 1942. godine četnici su poklali preko 2.000 muslimana - ljudi, žena i dece iz okoline Foče, Goražda i Čajniča. Klanja su vršili na mostovima na Drini u Foči i Goraždu; u toku decembra 1941. godine i tokom cele 1942. Mihailovićevi „legalizovani" četnici pohapsili su i predali Nemcima u raznim krajevima Srbije hiljade pristalica partizana koje su Nemci streljali u logorima na Banjici, Nišu, Užicu, Čačku i drugim mestima, a pored toga sami četnici su poubijali hiljade pristalica partizana, opljačkali mnoga sela, batinali hiljade ljudi, a veliki broj žena i devojaka iz partizanskih porodica silovali; prvog aprila 1942. godine četnici Rada Radića pobili su u Jošavki 20 ranjenih partizana, a među njima i teško ranjenog narodnog heroja dr. Mladena Stojanovića; Multi-kulti: Nemački general major Friedrich Stahl, ustaški oficir i četnički komandant Rade Radić Photo: wordpress.com aprila 1942. godine četnici Lazara Tešanovića i Rada Radića (koji su se tada bili stavili pod komandu Mihailovićevog kapetana Račića) ubili su 70 ranjenih partizana; krajem aprila 1942. godine Spasoje Dakić, komandant Mihailovićevog bataljona u Čelebiću, ubio je engleskog majora Terensa Atertona i njegovog radio-telegrafistu i jednog engleskog narednika; juna 1942. godine Mihailovićevi četnici su u okolini Gacka, u selu Izgorima, zapalili bolnicu sa deset teških partizanskih ranjenika; juna 1942. godine Mihailovićev odred pod komandom kapetana Vladimira Đukića izveo je iz zatvora u Nikšiću 25 pristalica narodnooslobodilačkog pokreta i zajedno sa Italijanima streljali; avgusta 1942. godine, Mihailovićev komandant Baćović ubio je simpatizere narodnooslobodilačkog pokreta Rada Pravicu, Tomu Galena, Jovu Ljubibratića, Budimira Žiropinu i Tasu Kesarića; avgusta 1942. godine Mihailovićevi četnici pod komandom Petra Baćovića prilikom zauzeća Foče zaklali su u Foči i selima koja se skupa nazivaju Bukovica oko 1.000 lica muslimanske veroispovesti, među kojima je bilo oko 300 žena, dece i staraca; avgusta 1942. godine na terenu oko Ustikoline i Jahorine (istočna Bosna) Mihailovićevi četnici pod komandom majora Zaharija Ostojića i Petra Baćovića zaklali su oko 2.500 lica muslimanske veroispovesti a sela popalili; septembra 1942. godine četnici Petra Baćovića ubili su u Makarskoj oko 900 Hrvata, nekoliko katoličkih sveštenika odrali i 17 sela zapalili; oktobra 1942. godine četnici Petra Baćovića ubili su u okolini Prozora zajedno sa Italijanima, kojima je komandovao italijanski poručnik Viđak, oko 2.500 Muslimana i Hrvata, među kojima je bilo žena, dece i staraca, a veliki boj sela popalili; Mi smo uvek zajedno: Četnici i nacisti 1944. godine Photo: wordpress.com u oktobru 1942. godine, četnici Petra Baćovića, ubili su u selu Gatu, Niklice i Čišlu u Dalmaciji, zajedno sa Italijanima, 100 Hrvata kao simpatizera narodnooslobodilačkog pokreta; u jesen 1942. godine u Drežnici (Hercegovina) četnici iz okoline Gacka pri pohodu na Prozor zaklali su oko sto lica muslimanske veroispovesti; decembra 1942. godine u selu Brajinci (Mrkajić, istočna Bosna) i okolnim selima, četnici Mihailovićevog komandanta Rajka Čelonje ubili su 160 seljaka i popalili selo Brajnice i još nekoliko sela. Među pobijenim bilo je žena i dece; januara 1943. godine zaklao je major Cvetić šesnaest zarobljenih partizana u okolini Užica; januara 1943. godine, pod komandom Komarčevića, Mihailovićevi četnici su zaklali 72 simpatizera partizana u srezu posavskom; januara 1943. godine četnici Pavla Đurišića ubili su u srezu bjelopoljskom oko 400 muškaraca i oko 1.000 žena i dece muslimanske veroispovesti; u februaru 1943. godine četnici pod komandom Zaharija Ostojića, Petra Baćovića, Pavla Đurišića, Voje Lukačevića, Vuka Kalaitovića i drugih, u srezovima pljevaljskom, čajničkom i fočanskom zaklali su 1.200 muškaraca i 8.000 staraca, žena i dece i opljačkali pa potom spalili 2.000 domova; polovinom jula 1943. godine u celu Cikoti (istočna Bosna) četnici su otkrili 80 ranjenika prve proleterske divizije, oduzeli im oružje a sutradan doveli Nemce koji su ih poubijali, a zatim spalili; juna 1943. godine u toku pete neprijateljske ofanzive četnici su klali partizanske ranjenike sa Sutjeske, pa su tada zaklali u selu Jelaču i Vrbnici dr Simu Miloševića i hrvatskog pesnika Ivana Gorana Kovačića; jula 1943. godine u Bišini (Birač) četnici su otkrili ranjenike prve i druge proleterske brigade i izdali ih Nemcima koji su ih poubijali; decembra 1943. godine četnički komandant major Petrićević streljao je u Kolašinu 28 zarobljenih partizana i šest seljaka pristalica partizana; decembra 1943. godine četnički komandant Živan Lazović zaklao je u selu Selevcu 15 seljaka pristalica partizana; decembra 1943. godine zaklali su četnici u okolini Bosanskog Grahova 137 zarobljenih partizana; Za uspomenu i dugo sećanje: Četnici i nacisti Photo: wordpress.com decembra 1943. godine zaklali su četnici u selu Tičevu kod Drvara 28 zarobljenih partizana; decembra 1943. godine zaklali su četnici u Zeti (Crna Gora) osam seljaka delegata na prvoj antifašističkoj skupštini Crne Gore; decembra 1943. godine zaklali su četnici Nikole Kalabića u selu Kopljarima kod Aranđelovca 21 seljaka; decembra 1943. godine streljali su četnici Vuka Kalaitovića u srezu sjeničkom 18 pristalica partizana; decembra 1943. godine četnici pod komandom potpukovnika Miodraga Paloševića i majora Trifkovića Svete zaklali su u selu Vraniću, blizu Beograda, 73 lica među kojima jedno dete od dve godine, drugo od tri meseca. Jednu od žrtava su kastrirali. Pored toga opljačkali su seljačke domove; od juna 1942. godine do marta 1943. godine Mihailovićevi četnici pod komandom Pavla Đurišića osudili su na smrt i streljali oko 1.000 crnogorskih partizana i seljaka zbog toga što su učestvovali u oslobodilačkom ustanku u Crnoj Gori; 29. aprila 1944. godine četnički odred kapetana Živojina Lazovića, majora Svetislava Tripkovića, Nikole Kalabića, Dragutina Bojovića, Svete Bogićevića, Radovana Dokmanovića i Svete Radičevića u selu Drugovcu (okrug beogradski) zaklali su 73 lica među kojima i devet žena. Tom prilikom teško su zlostavljali 37 drugih lica i opljačkali pa potom spalili 220 domova; aprila 1944. godine četnici su kod Bajine Bašte zaklali osam simpatizera partizana; maja 1944. godine četnici Dragutina Keserovića pronašli su na Jastrepcu partizansku bolnicu pa su streljali 24 ranjenika i 4 bolničarke; maja 1944. godine četnici su otkrili u Semberiji partizanske bolnice i ubili oko 300 teških ranjenika; u leto 1944. godine četnici su u selu Balinoviću živoga pekli pred 20 ljudi Živana Đurđevića seljaka iz Balinovića, a potom njega i njegovog sina zaklali; avgusta 1944. godine Dušan Radović - Kondor, komandant Mihailovićevog zlatiborskog korpusa zaklao je dva američka avijatičara francuskog porekla koji su se bili prinudno spustili padobranima kod reke Lima; avgusta 1944. godine četnički odred Bogićevića Svete uhvatio je u selu Sepcima - Srbija, Sremčevića Savu, Vojinović Konstantina, Radojević Iliju i Jovanović Iliju i pošto ih je mučio da bi iznudio priznanje o saradnji sa partizanima svu četvoricu zaklao. Crna trojka na delu: Četnici kolju civila Photo: wordpress.com Pored ovoga desetine hiljada ljudi četnici su zlostavljali i batinali, a u Crnoj Gori su bili uveli specijalni sistem batinjanja pomoću „roglje". Komandanti optuženog Mihailovića ostavljali su spiskove pristalica partizana okupatorima i kvislingovcima na osnovu kojih su ljudi bili hapšeni i streljani. Naročito je Beogradska četnička organizacija tesno sarađivala sa specijalnom policijom na uništavanju pristalica partizana u Beogradu. Nabrojani zločini samo su mali deo zločina koje su četnici optuženog Mihailovića sprovodeći njegova naređenja i direktive, izvršili u svim krajevima Jugoslavije
Objavljeno:
Trebalo bi da bombardujete Srbe”. (Papa Jovan Pavle Drugi – Reči upućene predsedniku Klintonu tokom javnog pojavljivanja u Denveru) „Srbi su narod bez zakona i bez vere. To je narod razbojnika i terorista”. (Izjava Žaka Širaka, predsednika Francuske, za ručkom, juna 1995. povodom sastanka Šefova vlada država članica EU) „Molim se da se vatra nebeska obruši na Srbe”. (o. Pjer, poznati francuski sveštenik – humanitarac, po povratku iz Sarajeva i posete Markalama 2, na konferenciji za štampu) „Što se Srba tiče… To je danas jedan bolestan narod”. (General Žak Kot, bivši komandant UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, Vojni mesečnik Difens nacional, jun 1997, Pariz) Srbi nisu naročito pametni”… „Srpska deca se viče neće smejati”. (Lorens Inglberger, bivši državni sekretar SAD) „Srbi trguju ljudskim organima svojih žrtava kako bi obezbedili novac za svoj rat… Trebalo bi da đavolski bombardujemo Beograd” (Pol Džekson, urednik lista „Kalgari san”, u izjavi za Fani star, 13. oktobar 1992) „Mi bismo trebali da Srbiju osudimo na karantin, sve dok se virus koji ona nosi ne izbriše”. (David Gompert, stariji direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost u vreme Bušove administracije, Časopis Forin afers, jul-avgust 1994) „Srbe treba baciti na kolena”. (Klaus Kinkel, nemački ministar inostranih poslova, izjava 27. maja 1992) „Srbi su zločinački dupeglavci”. (Ričard Holbruk, Klintonov emisar u Jugoslaviji. Njujorker, 6. novembar 1995) „Zaustavite Srbe. Odmah. Zauvek”. (Margaret Tačer, bivča premijerka Velike Britanije. „The New York Times:, 4. maj 1994) ”Hrvatska ne želi da u njoj žive ljudi koji pripadaju drugom narodu„. (Bosiljka Mišetić, potpredsednica hrvatske vlade, na press-konferenciji, kolovoz 1995) ”Nema mira dok Srbija ne bude vojno poražena„. (Srđa Popović, advokat, potpisnik zahteva svetskih intelektualaca za bombardovanje Beograda, u izjavi za zagrebački ”Globus„, oktobra 1994) Suštinski uzrok sukoba je ideologija etničkog čišćenja koju je obnovio gospodin Ćosić, predsednik Srbije, koji je već 1990. objavio Memorandum„. (Žak Delor, bivši predsednik EU, izjava na francuskoj televiziji, maja 1994) Uostalom, bosanski Srbi su za nas uvek bili i ostali samo banda razbojnika i ub.ica„. (Johan Fric, direktor bečkog dnevnika Di Prese, direktor Međunarodnog Instituta za Štampu) Srbija, nesumnjivi agresor, trebalo bi da bude prisiljena UN rezolucijom da snosi čitav teret reparacija„. (Josif Brodski, ruski jevrejski pesnik-disident, Nobelovac, u dnevniku Internešenel Herald Tribjun, 5. avgusta 1993) ”Srbi su dvodimenzionalan narod sa težnjom ka prostakluku… Životinje koriste svoje resurse znatno sređnije nego ovi naopaki stvorovi, čija pripadnost ljudskoj rasi je u velikom zakašnjenju„. (Ser Piter Justinov, glumac, ambasador UNESCO, The European:, 10. jun 1993) ”Predlažem da se srpskoj deci zabrani u školama učenje srpske nacionalne poezije„. (prof. dr Rolf-Diter Kluge, direktor slavističkog seminara Univerziteta Tibingen, na okruglom stolu Univerziteta u Tibingenu, 1997 Srbi su nemilosrdni ljudi, spremni za.kla.ti nožem, što mogu zahvaliti svom slovenskom poreklu„. (Fransoa Kremio, pripadnik francuskih snaga SFOR-a, 19.2.1994, Republika, maj 1995) Na nesreću, nisam po.bio sve Srbe„. (Tomislav Merčep, u govoru na kongresu Hrvatske pučanske stranke, Feral Tribune, studeni 1995) ”Neka se Srbi podave u sopstvenom smr.a.du„. (Helmut Kol, nemački kancelar, početkom 1998) ”Vodićemo protiv Srba rat – diplomatski, ekonomski, politički, propagandni i psihološki„. (Džejms Bejker, državni sekretar SAD, na američkoj TV, jun 1992) Ovo je borba između dobra i zla, a NATO neće dozvoliti da zlo nadvlada„. (Vilijam Koen, američki državni sekretar za odbranu, proleće 1999)
Objavljeno:
Osjecaj se i pingvinom ako zelis,i ja cu te postovati kao takvu ali respektuj svoju rodinu/domovinu/otadzbinu kakva je takva je a to nije srbija niti hrvatska koje nisu nista bolje. Da, da, tesko je s krvavim rukama izaci pred komsiju/kuma kojeg si protjerao, ili od kojeg si okrenuo glavu a u tudjoj kuci spavas.Previse oraha imate u dzepovima.
Objavljeno:
Vazduh trepti kao da nebo gori - sprema se traktorijada
Objavljeno:
Jel to ima i necasni krst???
Objavljeno:
po autoru je u bosni i hercegovini poslije rata premalo radjeno na manipulisanju naroda, to jeste, guranju naroda u jedan nacionalni bosanski identitet. Cuje se blago zaljenje sto veliki svjetski manipulatori nisu koristili velika medijska i ekonomska sredstva guranju "bosanstva". Ali, zar to nije bijedno, i cemu to? Autor zaboravlja cinjenicu da mozda stvarno ima ljudi u ovoj nasoj drzavi koji ístinski ne zele da zive zajedno? i to bez manipulisanja! Indirektno spominje onog dodika, tu provlaci ponovo manipulaciju i obmanu, ali predhodno, ponavljam, zali manjak manipulacije od strane mocnika ili lobija koji njemu odgovaraju. Autor zaboravlja da se Bosna i Hercegovina sastoji bas od Bosanaca i Hercegovaca. Da li bi autor odobrio pokret Hercegovaca za samostalnost? Imamo Srbe, Hrvate i Bosnjake kao Hercegovce, imamo Srbe, Hrvate i Bosnjake kao Bosance. Zar u nazivima naroda i pripadnosti tih oblasti ne vidi totalno ludilo i zbunjenost? Imamo situaciju da Srbi hercegovci kulturno i u svakom drugom obliku vise pripadaju crnogorcima. Istocni Srbi vise srbijancima, Hrvati u hercegovini i dalmatinci imaju vise zajednickog nego neki slavonac. Zelim reci da svi narodi u Bosni jesu slicni ili isti, ali imaju dosta zajednickog sa narodima i drzavama u okolini sa kojima imaju isto tako vijekovne veze. Isto tako zelim dodati da guranje nacionalne svjesti treba jednostavnu podlogu bez ovih gore navedenih ukrstavanja. Kladim se da 80% nasih stanovnika i ne zna gdje je granica izmedju Bosne i Hercegovine. Ja kao Srbin ne libim se reci da sam Bosanac, zbog toga sto mi Srbi isto tako svojatamo Bosnu kao nase kulturno nasledje, ali ja sam i Krajisnik, moj drug iz Nevesinja je Hercegovac, zatim imamo i Crnogoraca, pa Sumadinaca, Vojvodjana. Imam familije iz Like, Bosne, Beograda, Vojvodine, ali svi smo Srbi i tako se istinski osjecamo. Volio bih da autor prihvati realnost i prestane razmisljati ucmalo i ograniceno. Ne zelim ulaziti u to kako bi trebala izgledati Bosna i Hercegovina, ali mi je muka od guranja u neki tor. I ako 95% Srba iz BiH kaze da zele zivjeti samostalno, vjerovatno isto toliko Hrvata, tu cinjenicu treba prihvatitit i ne reci da su ti ljudi izmanipulisani i to odbaciti. Ili reci da idu iz BiH. Jer BiH je uistinu nasa zajednicka svojina. Pa ako je dosao kraj, kao sto je dosao kraj nasoj Jugoslaviji, nije smak svijeta. A autoru bih preporucio malo vise profesionalnosti, jer je on ipak saradnik nezavisnog izdanja, ili se varam?
Objavljeno:
Mala bara,mnogo krokodila...Ja imam 19 godina i nikog ne mrzim,baš naprotiv.Nije problem nacionalnost,bar mlađim generacijama.Ratom se niko nije usrećio sem ološa. Naš problem su političari koji nastavljaju apsurdnu propagandu iz devedesetih.BiH kao država nije održiva zato što nije dobro teritorijalno organizovana,takođe zajedničke institucije gutaju previše sredstava,a ništa se ne radi efikasno.Mi nikoga ne interesujemo,ni Srbiju ni Hrvatsku ni EU,osim ako imaju neke koristi.Zato predlažem da se svi udružimo i angažujemo mlade ljude koji će sa svojim idejama potpomoći napretku ove zemlje,a da se trenutna propaganda izričito bojkotuje.Svi smo mi jedne gore listovi,stoga moramo da se držimo zajedno protiv neprijatelja koji su doveli do toga da mladi nemaju perspektive,radno sposobni da nemaju posla,a penzioneri da se mole da umru što prije zbog loših uslova. Nikakva otcjepljivanja nisu potrebna,samo reorganizacija i promjena vlasti u svim nivoima. Pozdrav svima.
Objavljeno:
Zbogom nakaradna državo, pozdravljam te slobodo!!!
Objavljeno:
Nemam nista protiv da se naziva kako ko hoce, musliman, bosnjak, bosanac srbin srbijanac samo mene nemoj tjerat da se zovem drugacije nego sto se osjecam. U stotoj generaciji rodjen u bosni ja sam srbin i govorim srpski i ne zalim ni sekunde ni za kakvom bosnom i nikad u mom zivotu ni moja majka Hrvatica iz centralne Bosne ni moj otac Srbin iz krajine nije spomenuo nikakav Bosanski jezik ni Bosnjake. Tako i poginuse u j.om ratu. Da je postojala ikakva opciju koja se stvarno borila za Jugoslavijom.... Ovako tekst je glupost, car je stvarno go - Srbi hoce u Srbiju, Hrvati hoce u Hrvatsku a Bosnjacima/Muslimanima je Bosna egzistencijalno pitanje. Car je go i po pitanju jezika - jedan je jezik i Hrvatski i Srpski i CG i BiH. Njemacki dijalekti se mnogo vise razlikuju medjusobno nego ovi satro jezici. A ni Austrijancima ni Svajcarcima ni ovima u Bajernu ne pada na um da kazu da govore i jednim drugim jezikom nego Njemackim. Radi se o tome da se iznadje novo svima prihvatljivo ime za ovaj nas jezik.
Objavljeno:
Nije problem u starosti Bosne kao države niti u starosti bosanskog jezika. Italija i Njemačka kao države u današnjim granicama stare su 100-200 godina pa niko ne pravi problem oko toga. Problem je u argumentaciji i izvlačenju zaključaka. Bošnjaci se upinju dokazati svoju povijesnu konstantnost na ovom prostoru ali ne da bi se vratili vjeri, niti da bi vratili jezik koji se govorio niti drugim vrijednostima već da bi svojoj današnjoj vjeri, jeziku i svojim vrijednostima dali uporište u prošlosti. Da bi to bilo vjerodostojnije guraju Hrvate i Srbe u istu priču, a kad ovi ne pristaju onda nisu dobri građani BiH. Hrvatima i Srbima dolazak Turaka označava ropstvo, a Bošnjacima ne dapače pokušava se to progurati kao neki napredak. I kad se prihvati ova argumentacija onda se traži "građanska" država Bosanaca i Hercegovaca.
SAS
Objavljeno:
Otvoreno apelujem da se ovom Bačanoviću ukine svaka mogućnost korištenja papira (osim toalet) i olovke, tastature, interneta i svih ostalih vidova komunikacije.
Objavljeno:
STVARNO NAS OVI POLITICARI JE*U U ZDRAV MOZAK ... A MI IH PRATIMO... BIH CE SE RASPASTI PRE ILI POSLE .. PO MOM MISLJENJU BOLJE PRE MIRNIM PUTEM AKO SE BUDE ODUGOVLACILO OPET CE DOCI NA VLAST RATNI PROFITERI ( A IMA IHVISE NEGO DOVOLJNO I U SADASNJOJ VLASTI) I SJEBACE ZIVOTE SLEDECOJ GENERACIJI ... ZATO JE BOLJE DA SE U MIRU RAZIDJEMO ( LICNO MI NESMETAJU NI HRVATI NI MUSLIMANI NARAVNO NORMALNI AL KAD VIDIM ONE VEHABIJE I KLINCE SA USTASKIM SIMBOLIMA NEMOGU DA NEMISLIM KO IH JE OKRENUO NA TU STRANU A ZNAMO DA SEV POLAZI OD KUCE ) DAKLE U PODSVESTI NAM JE SVE STO SE DESAVALO ZADNJIH NEKOLIKO DECENIJA PA I VEKOVA A SOBZIROM NA TO DA SMO MI SRBI PONOSAN NAROD PRE ILI POSLE CEMO UCI PONOVNO U RAT KAD NAM DODJU PROVOKACIJE PREKO GLAVE.... NAJBOLJE SVAKO U SVOJU DRZAVU PA KAKO KOME BUDE...
Objavljeno:
dosta nam je više da nas ucjenjuju iz rep. srpske. daj bolan da se u miru razdvojimo. nama je bolje ,imamo zenicu,tuzlu a oni neka žive po svojim čukama ako hoće sami ko vukovi.
was
Objavljeno:
CEZAR@ prije da se sluzis magarecom zapregom heheheheee - Prvi bosanski pisac Matija Divkovic ostavio nam je bogato djelo bosanskim jezikom napisano, a bosanskim jezikom su pisali i mnogi njegovi savreminici iz sedamnaestog vijeka. Duvanjski biskup fra Pavle Dragicevic 1735. godine pise da u Bosni ima "devet svecenika koji se pri vrsenju slozbe bozje ispomazu bosanskim jezikom". - Bosanski jezik spominje i znameniti putopisac EvlijaCelebija (17. vijek), a spominje i bosanski rijecnik M. H. Uskufije. - Prvi nas gramaticar Bartol Kasic (Pag 1575), koji je umro u Rimu 1650, kao rodjeni cakavac zalaze se za zajednicki jezik kod juznih Slavena i napominje da bi to trebalo da bude bosanski jezik. (Rim 1640) - Isusovac Jakov Miklja (1601 - !654) istice da je od svih jezika "bosanski jezik najljepsi". - Hrvatski pjesnik Andrija Kacic-Miosic (1704-1760) prevodio je sa latinskog i italijanskog "na bosanski". - Bosanski jezik spominje i Matija Antun Reljkovic (1732-1798). 14. Mula Mustafa Baseskija u svom "Ljetopisu" tvrdi da je Mula Hasan Niksicanin govorio "pola turski pola bosanski". ... - Hercegovacki srpski prvaci, na primjer Prokopije Cokorilo, traze od Alipase Rizvanbegovica da se za vladiku postavi "covjek vican bosanskom jeziku", a vodja hercegovackog ustanka Pero Tunguz znao je govoriti:"Razumi me, covjece, bosanski ti govorim"! ... - Gramatika bosanskog jezika izdana je za potrebe skola i izdao ju je Frane Vuletic, a stampala bosanska vlada 1880. Bila je u upotrebi do 1911, ali je od 1908. promijenila ime u "Gramatika srpsko-hrvatskog jezika". 19. Franjevci su 1894 otpisivali M.P.Desnicu da ne govore srpski, "nego bosanski". ... - I nasi pisci dvadesetog vijeka, iz bosne i van nje, govorili su o bosanskom jeziku. Tako, na primjer, Petar Kocic kaze na pojave germanizacije: "Germanizacija dovodi do varvarstva prema nasem velikom,silnom, sjajnom i slobodnom bosanskom jeziku...To nas,kao stare i dobre Bosnjake mora boljeti, jer je nas jezik i u najstarijim vremenima bio neobicno lijep, mnogo ljepsi i narodniji i od jezika u istocnim srpskim zemljama koji se tamo razvijao pod uticajem vizantijske kulture i grcke sintakse". - O bosanskom jeziku su se najbolje izrazavali i cuveniji ljudi od pera,kao sto su bili Aleksandar Belic i Isidora Sekulic. Posebno je u tom pogledu interesantan Belicev rad "Bosanski jezik i stil".
was
Objavljeno:
Milovan Đilaš svjedoči o bošnjacima iz Sandžačkog kraja, za vrijeme bivše Jugoslavije: Taj naziv… je tradicionalan vec od srednjeg vijeka: muslimani koje sam ja poznavo u Bijelom Polju i družio se sa njima uvijek su govorili da su Bošnjaci. U mojoj porodici je bio sluga musliman, Bešir Zulević iz okoline Rožaja. Bio je nepismen – ja sam ga naucio pismenosti – što nije bilo teško, jer je bio veoma bistar…uvijek je govorio da je Bošnjak. A i Vuk Karadžic je upotrebljavao taj termin – Bošnjaci. Prof. Dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist, o bošnjaštvu kao nazivu kojim se označava etnopolitička koncepcija, kaže da je “suština u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s neprekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime.”
Objavljeno:
@STRAZA KRALJEVICA BLAZA: Opanke vi stežite, u prošlom ste tatu oborili sve rekorde u maratonu "bješte noge usra guza" a imali ste tad za saveznike NATO, HVO, HV, HOS i braću arape a sad, a sad ništa tek sad ćete da plivate.
Objavljeno:
Bosnjak je stariji od srbina kao narod a Bosna je starija od Srbije, chitaj malo, informishi se imas internet
Objavljeno:
@Oki, zašto ti kao bošnjak nekažeš da si (ako jesi) iz Republike Srpske nego kažeš da si iz države bih. kakva je to država bez uređenja? Šta je onda sa Hercegovcima??? Zašto ja nebi bio veći Srbin od Srbina u Srbiji ili neki Hrvat iz regiona zvanog bih nebi bio veći Hrvat od Hrvata iz Hrvatske. Zar ti musliman s Balkana nemožeš biti veći musliman od nekog recimo arapa. E za kim mi idemo to je naša stvar ali ne idemo za tuđim zastavama kao vi a to vam reče i Mehmed Meša Selimović!!!
oki
Objavljeno:
@Bosnjak , komentar je na mjestu, ali nije tacno da Bosanski muslimani preteruju sa identitetom, oni nemaju tapiju na bosnjaka, ima ju je i pravoslavci i katolici u istoj mjeri, samo sto je oni ne zele. Oni bi radije da su Srbi i Hrvati u BIH nego stari dobri bosnjani, kako su se inace franjevci izjasnjavali. (”tvrde glave Bosnjacke”- Travnicka hronika od Ive Andrica) Oni bi da su veci hrvati od hrvata u Hrvatskoj, a srbi - veci od srba u Srbiji, pa zato nije cudo, da se Jadranka Kosor tako izrazi prema njima kao hrvatskoj dijaspori, i ako oni to nisu. Muslimani su krivi svakojako, kako god se ponasali, u Titovo vrijeme su bili ”buckuris”- bezlicna masa, danas sebe, konacno, nazivaju jednim starim imenom, koje im s pravom pripada,( a sto je najvaznije to vole, zele i hoce) – Bosnjacima, i opet nevaljaju – preteruju. Ostalo u navici da o njima odlucuje tamo neko drugi, a ne oni sami - te bicete neopredeljeni, te muslimani sa malim i velikim M, i tako neke gluposti, da ne pricam o pogrdnim nazivima, razmislja se i dalje u tom fazonu. Kako god okrenes ne valja. Ne valja kad kazu da im je Bosna jedina drzava i da druge nemaju, da su Bosanci/Bosnje, hvala Bogu, i jesu, nisu dosli iz nebesa. Ko to brani pravoslavcima i katolicima u Bosni da i oni punim ustima i iz sveg glasa kazu to isto. Kamo srece!!. Ali, u raljama politike, Bosanski covjek slijedi onog i njegovu politiku, kojem smeta kad ga pitaju ” sta ima u Bosni" , i ako je preso Drinu sa Bosanskim pasosem. Slusa onog, koji se naljuti kad ga nazovu bosancem. Slijedi onog kome smeta drzavna zastava, pa je rusi sa stola. Slusa onog koji nece da ide u Sarajevo, osim kad mora, drugim rijecima – tebi tvoj tor, meni moj. Ide za onim koji kaze da nema Bosne, a jede njen hljeb/kruh, prati ga ko gluho krme i ako zna da ga sve ove silne godine, prosto receno, vuce za nos, da ne kazem zajebava. Ko je to za podjele u identitetima – na srbe , hrvate i bosnjake u Bosni?. Bosanski covjek nije za to. Ko je to za antagonizm medu njima? Ko je taj za segregaciju medu njima, i to samo zato sto se drugacije zovu, imaju neku drugu vjeru - u skolama, u vlasti, u drustvu?. Bosanski covjek nije sigurno zato, a kamoli za neku disoluciju. Nije to njegova volja, ta volja se njemu servira, i uz malo manipulacije, prihvaca kao normala. Nije on van svijeta, to se radi i sa drugima, koji isto tako lako padaju na ”brigu” mocnika za njim. I jos nesto, bosnjaci danas nista ne rade sto ne rade i drugi. Oni samo slijede ono sto drugi rade i govore. Zato, @bosnjak tu nema preterivanja, to je samo SLIJED STVARI, a i ta tvoja paralela sa Njemackom ne stoji, ali dosta je i ovoliko.
Objavljeno:
hahahahahahahahahahahahahahahahahaaaaa traktor ko ima ima a ko nema ebiga....no zategnite opanke i razgulitis jer "vazduh trepti kao da nebo gori"
Objavljeno:
Bošnjak: Da u Njemačkoj ima 16 država (republika) ali u njemačkoj su 90% Njemci, što to u bih nije slučaj. Njemačka ima uređenje a bih nema. Njemačka je Savezna Republika Njemačka!!! Šta je bih??? Nemci su stari narod. A ti bošnjak, ti si mlađi kao narod od mog auta :) . E tu je problem!!!
Objavljeno:
glavni problem u BiH je nestrpljivost i manjak kulture da se sasluša onaj drugi. sporedni problemi u BiH su uplitanja susjeda u razrješavanje političkih pitanja unutar BiH, gdje ulogu mentora ne igra samo međunarodna zajednica, već politiku u BiH može da kreira i Kosovo, ako poželi. nepostojanje identiteta, posebno kod hrvata i srba, što ove narode smješta u ulogu dijaspore: pa tako jadranka kosor za hrvate u BiH kaže da su dijaspora. kako onda hrvati mogu očekivati ista prava kao ostali građani BiH? pretjerani identitet bošnjaka, koji su imenom nacije vezali BiH direktno kao vlastito vlasništvo, nedopuštajući ni srbima ni hrvatima da BiH osjećaju kao vlastitu državu, već, što je dio krivice i ta dva naroda, da se osjećaju kao nepoželjni dijasporci. u ovom ludilu od države, najveći spas bi bio da se političke igre odbace u stranu i ljudi se posvete ekonomiji. EU je odustala od BiH iz razloga jer nema partnera za pregovore, gdje je jedino opravdanje ovdašnjih političara za nerad kompleksnost države. BiH nije najkomplikovanija država na svijetu. to je apsolutna laž. jedna njemačka ima monogo komplikovaniji aparat od BiH, ali njeni građani znaju gdje pripadaju, za razliku od građana BiH koji se svojataju u zavisnosti od situacija i predizbornih kampanja od stambola pa do beča
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.