Zlatni lav japanskom paviljonu

VENECIJA

Zlatni lav japanskom paviljonu

Piše: SEEcult.org

Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji dodijeljen je Japanu za rad “Arhitektura je ovde moguća? Kuća za sve”.

U nagrаđenom radu predstavljeni su koncepti alternativnog stanovanja za one čije su kuće uništene u katastrofalnom zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

Bijenale arhitekture, čiji je koncept “Zajedničko polje” (Common Ground) osmislio Dejvid Čiperfild (David Chipperfield), zvanično je otvoreno 29. avgusta dodjelom nagrada, a predstavlja na centralnoj izložbi 69 projekata oko 120 autora i grupa (arhitekata, fotografa, umjetnika, kritičara, studenata...), uz 55 nacionalnih učesnika, među kojima su prvi put Angola, Kosovo, Kuvajt i Peru.

Nagrađenu japansku izložbu osmislio je Toyo Ito, jedan od vodećih svjetskih arhitekata, u saradnji sa grupom mlađih saradnika i lokalnom zajednicom, a prema navodima žirija, praktično i inovativno je pokazao značaj dizajna za region koji je devastiran prirodnom katastrofom. Prezentacija i naracija japanskog paviljona pristupačna je i najširoj publici, naveo je žiri, ističući da je impresioniran humanošću tog projekta.

Zlatnog lava za najbolji projekat na izložbi “Zajedničko polje” dobila je grupa Urban Think Tank iz Venecuele, dok je Srebrni lav za obećavajuću praksu dobio studio Grafton Architects iz Irske.

Na centralnoj izložbi učestvuju, između ostalih, i zvijezda savremene arhitekture Zaha Hadid, kineski umjetnik i disident Ai Weiwei i dansko-islandski umjetnik Olafur Eliasson.

Žiri je dodijelio i četiri specijalna priznanja - Poljskoj za izložbu koja ostavlja utisak kao da se zidovi i pod paviljona tresu od zemljotresa (Making the walls quake as if they were dilating with the secret knowledge of great powers) autorke Katarzyne Krakowiak, te američkom paviljonu za grupnu izložbu “Spontane intervencije: Dizajn akcija za zajedničko dobro”, koja slavi moć pojedinaca da promjene društvo malim, ali efikasnim koracima.

Specijalno priznanje dobila je i Rusija za atraktivan i interaktivan grupni projekat “i-city” više autora, koji je prekrio cijeli paviljon QR kodovima koje posjetioci mogu da dešifruju upotrebom tablet kompjutera i istraže ideje za novi grad posvećen nauci. Projekat se, kako je istakao žiri, dijalektički odnosi na rusku prošlost, sadašnjost i budućnost, pretvarajući posjetioce u “digitalne špijune”.

Žiri je istakao magičnu misterioznost i vizuelni aspekt ruske izložbe, koja je poslužila i kao prostor za protest zbog sudske kazne dvogodišnjim zatvorom za članice pank grupe Pussy Riot - pojedini posjetioci pojavili su se sa raznobojnim fantomkama na glavama, koje su zaštitni znak buntovnih ruskih pankerki.

Specijalno priznanje dobio je i Cino Zucchi iz Italije, za rad “Copycat. Empatia e invidia come generatori di forma”.

Zlatnog lava za životno djelo, kako je ranije još objavljeno, dobio je portugalski arhitekta Alvara Siza. Nije mogao da prisustvuje svečanoj dodjeli nagrada, pa je nagradu u njegovo ime primila kustoskinja portugalskog paviljona Ines Lobo.

Naglasak 13. Bijenala arhitekture, prema objašnjenju umjetničkog direktora Čiperfilda, je na onome što je svima zajedničko. Ambicija projekta “Zajedničko polje” je stoga da istakne postojanje arhitektonske kulture, koju ne čine samo pojedinačni talenti, već bogat kontinuitet različitih ideja ujedinjenih u zajedničku istoriju, zajedničke ambicije, zajedničke neprilike i zajedničke ideale.

“Želim da projekti na Bijenalu ozbiljno sagledaju značenje prostora koji čine objekti u političkoj, društvenoj i javnoj sveri, čija je arhitektura dio… Želim da promovišem činjenicu da je arhitektura povezana iznutra, intelektualno i praktično, zajedničkom brigom, uticajima i intencijama", naveo je Čiperfild o svom konceptu.

Bijenale arhitekture otvoreno je do 25. novembra.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.