Početak školske godine - Udar na porodični budžet

OPREMA ZA ŠKOLU

Početak školske godine - Udar na porodični budžet

Piše: Maja Isović

Sugrađanima koji nam žele pomoći poručila bih da ne moraju vršiti donacije velike vrijednosti i da ako kupe jednu olovku, gumicu i svesku, nekome su mnogo pomogli. Ponekad pola marke zna nedostajati kada je najpotrebnije. Čini se sitno, ali desi se da zbog pola marke dijete ode u školu bez olovke...

Školarci će u ponedjeljak ujutru složiti svoju opremu, pribor i knjige i uputiti se prema svojim školama. Roditelji užurbano kupuju sve što je njihovoj djeci potrebno, a treba im mnogo, što će se odraziti na porodični budžet, jer prema proračunima, najskromnija varijanta opremanja djeteta za školu košta 300 KM. Međutim, mnoge porodice kod nas su siromašne ili žive na rubu siromaštva i njima je i ta najskromnija varijanta za školsku opremu nešto zaista veliko.

Dijana Miljatović, portparol Udruženja samohranih roditelja “Ponos” rekla je da je za članove njihovog udruženja jako teška priprema djece za početak školske godine.

“U našem udruženju nalazi se oko 150 porodica koje su na rubu egzistencije, a njima je najteže. Ni ostali članovi udruženja nisu u mnogo boljoj finansijskoj situaciji, ali barem im se ne dešava da gladuju kao što je slučaj sa porodicama koje su na rubu egzistencije. Pokrenuli smo i akciju prikupljanja školskog pribora i opreme za djecu iz našeg udruženja, no odziv građana je slab, ali to je sasvim razumljivo, jer je avgust mjesec priprema za školu za sve roditelje. Kao i prilikom prošle humanitarne akcije i ovaj put imali smo podršku šetača, tako da i oni skupljaju školski pribor. Vjerujemo da ćemo moći podmiriti većinu porodica sa prioritetnog spiska, ali ne i sve, iako se trudimo da ravnomjerno rasporedimo prikupljenu pomoć”, rekla je za BUKU Miljatovićeva.

Dodala je da broj članova udruženja “Ponos” rapidno raste i već se približavaju cifri od 4.000 porodica u udruženju, a imaju oko 6.000 djece do 18 godina, dok je samo trideset djece podmireno za pripremu za školu.

“Sugrađanima koji nam žele pomoći poručila bih da ne moraju vršiti donacije velike vrijednosti i da ako kupe jednu olovku, gumicu i svesku, nekome su mnogo pomogli. Ponekad pola marke zna nedostajati kada je najpotrebnije. Čini se sitno, ali desi se da zbog pola marke dijete ode u školu bez olovke”, rekla je ona, napominjući da ovaj vikend imaju humanitarnu akciju u marketu “Tempo” u Banjaluci.

Maša Mirković
, izvršna direktorica Udruženja “Nova generacija” istakla je da se porodice, u kojima ima članova koji su školarci, svake godine susreću sa istim problemom, a to je  kupovina školskih knjiga, školskog pribora, sveski, ruksaka, opreme za fizičko, a uz to i novih odjevnih predmeta, odnosno tople jesenje i zimske garderobe.

“Za sve to je potrebno izdvojiti veliki dio novčanih sredstava iz porodičnog budžeta. Kada uzmemo u obzir veliki broj porodica koje su registrovane u Centru za socijalni rad Banjaluka koji su primaoci jednokratnih ili stalnih socijalnih pomoći koje su veoma niske, moramo se zapitati na koji način oni mogu zadovoljiti potrebe svoje djece. Odgovor je nikako! Uz sve to potrebno je kupiti i hranu za članove porodice, a i djeci obezbijediti užinu”, rekla je  Mirkovićeva.

 

“Kad malo znači mnogo”

Dodala je da je Udruženje “Nova generacija” u proteklom periodu, u sklopu humanitarne akcije “Kad malo znači mnogo”, prikupilo određenu količinu garderobe, školskog pribora i školskih knjiga.

“Iako su nam naši mali korisnici usluga Dnevnog centra za djecu u riziku na prvom mjestu, i nakon što smo njima podijelili donacije, odlučili smo da preostale donacije preusmjerimo i na djecu iz socijalno ugroženih porodica, a koje nisu naši korisnici. U protekle dvije sedmice obezbijedili smo 143 paketa garderobe u koje smo rasporedili i školske knjige i pribor, u skladu sa našim mogućnostima”, objasnila je ona.

Mirkovićeva ističe da u toku njihove trajne humanitarne akcije “Kad malo znači mnogo” stalno organizuju prikupljanje hrane, higijene, školskog pribora, knjiga, garderobe, pa i građevinskog materijala, odnosno svega onoga što bi moglo pomoći u njihovom radu i sanaciji prostorija i prostora u kojima se organizuju aktivnosti za djecu.

Napominje da su svi svjesni velikog iznosa koji porodice treba da izdvoje za pokrivanje ovih troškova i da nikome ovaj iznos nije beznačajan.

 “Još kada se uzme u obzir da se jedan dio knjiga iz kompleta uopšte ne koristi, poput radnih sveski iz mnogih predmeta, a ipak se moraju kupiti, onda niko nije imun na te troškove. Međutim, ljudi su dosta okrenuti svojim problemima i često zaborave na potrebe drugih. Zato želimo da podsjetimo građane da mala donacija mnogo znači. Upravo zato se naša akcija i zove ‘Kad malo znači mnogo’. Kada bi svaki građanin kupio za ovu dječicu samo po jednu svesku ili olovku ili bilo šta od pribora, mnogo bismo im pomogli. Zato je bitno da se udružimo i da pazimo jedni na druge. Bez solidarnosti ništa ne možemo postići, a zajedno smo svi mnogo jači”, rekla je ona.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “4+”  istakao je da se roditelji snalaze kako znaju i umiju, a da oni kao udruženje pomažu koliko mogu, preko institucija i raznih donatora.

“Najveći problem je nezaposlenost naših porodica, jer je stopa nezaposlenosti prisutna u preko 70 odsto ovih porodica. Roditelji koji su nezaposleni trebaju bar dva ili tri djeteta pripremiti za školu, kupiti udžbenike i školski probor. Kad nemate primanja, 100 ili 200 KM za školsku pripremu je jako mnogo. Organizovali smo akciju povrata starih udžbenika i podijelili smo preko 150 kompleta knjiga našoj djeci. U saradnji sa Vladom RS, odličnim učenicima obezbijedili smo dobijanje kompleta knjiga za školu, a nekoliko kompleta udžbenika uspjeli smo dobiti iz gradske uprave”, rekao je za BUKU Radovanović.

Dodao je da je udruženju potrebna pomoć za još 250 učenika kojima nisu uspjeli obezbijediti udžbenike, a potreban je i školski pribor, pa Radovanović poziva sve zainteresovane da im pomognu u ovim posljednjim danima pred početak nastave stavljajući poseban naglasan na udženike za deveti razred, jer je potražnja za taj razred velika.


Cijene

U najskromnijoj varijanti opremanja jednog učenika nisu uračunati dodatni pribori za predmete. Cijene udžbenika su na nivou prošle godine, od 10 do 12 KM, a iz ovih cijena 'iskaču' udžbenici za engleski jezik, koji su neuporedivo skuplji od ostalih. Većina banjalučkih knjižara već je od početka avgusta opremljena kompletima udžbenika, a osim onih za prve i druge razrede osnovnih škola, koje će finansirati Vlada RS, najjeftiniji komplet udžbenika košta oko 65 maraka. Komplet udžbenika za treći razred košta 64,5 KM, za četvrti 72 KM, peti 70 KM, šesti 139,5 KM, sedmi 110 KM, osmi 149,5 KM i deveti razred 132,5 KM.

Pored knjiga, školarcima su potrebne i druge osnovne potrepštine, pa tako roditelji za novi ruksak moraju izdvojiti od 30 do 150 KM, pernice se kreću po cijeni od 10 do 50 KM, sveske od 0,30 do 3,50 KM, dok se za najjeftiniju olovku treba izdvojiti 0,10, a najskuplju 1 KM.

Međutim, sa novim ruksakom, knjigama i ostalim nabrojanim potrepštinama oprema školarca nije završena. Roditeljima ostaje još nekoliko malo skupljih detalja, poput knjige ze engleski jezik koja košta 30 KM, opreme za fizičko vaspitanje koja se kreće oko 50 KM, ali i za likovno vaspitanje, za koje se treba izdvojiti oko 30 konvertibilnih maraka.


KONTAKT ZA POMOĆ:

Udruženje samohranih roditelja “Ponos” iz Banjaluke:

udruzenje.ponos@gmail.com

065/300-608

Udruženje „Nova generacija“


info@novageneracija.org

051/923-270

Udruženje roditelja sa četvoro i više djece “4+”


051/304-333

 

 

Vezan tekst:

Stanovnici BiH sve više tonu u siromaštvo

 


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.