Požari i dalje haraju regijom - u BiH ima povrijeđenih vatrogasaca!

Aktivni požari u regiji

Požari i dalje haraju regijom - u BiH ima povrijeđenih vatrogasaca!

Piše: BUKA / E.P.

Nekoliko vatrogasaca je lakše povrijeđeno u gašenju požara na području prema selu Mokri Lug, u kanjonu rijeke Ugar, na području Kneževa, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Iako je kanjon Ugra veoma nepristupačan, jer nema prilaznog puta za dolazak vatrogasnog vozila, zbog čega je gašenje otežano, požar je pod kontrolom. Za sada nema ugroženih objekata.

Pod kontrolom je požar na području Čemernice, rejon Bočac – Baljvine.

Na Zalazju kod Srebrenice sinoć se ponovo aktivirao prije četiri dana lokalizovani šumski požar. Kiša koja je pala u nedjelju uveče zaustavila je širenje vatre po površini zemlje i lokalizovala šumske požare, ali nisu ugašeni panjevi i žile drveća koje su gorjele u suvoj zemlji. Iz njih se ponovo pojavila vatra koja se širi požarištem. Vatrogasci su sa cisternom odmah izašli na teren.

Požar u jednom dijelu Trebinjskih brda u velikoj mjeri stavljen je pod kontrolu, ali je i dalje aktivna kilometarska požarna linija na drugoj strani tog područja, dok je požar u Bijeloj Gori ugašen i kontroliše se. Načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo izjavio je da je u pojedinim opštinama Hercegovine bilo kritično, ali da je sada situacija stabilnija.

Na području Nevesinja u toku je akcija gašenja požara kod sela Rogače koji se se širi prema selima Donji Lukavac i Glog. Ovaj požar ne ugrožava objekte. Krakovi požara u rejonu planine Crvanj, prema selima Kovačići, Humčani i Presjeka, su pod kontrolom.


Radnici Šumskog gazdinstva "Panos" iz Višegrada pojačali su mjere opreza na graničnoj liniji selo Tetrebica – Bunar – Stolac, nakon probijanja protivpožarnih barikada na planini Tari kod sela Oštrelj i širenja vatre kanjonom Belog Rzava prema Iveru.

Na ovoj liniji radnici "Panosa" dežuraju već sedam dana od kako je vatrena stihija iz Srbije prešla na teritoriju Republike Srpske.

"Raskopali smo zemlju i stvorili prepreke vatri, a za koji sat očekujemo dolazak prizemnog požara do nas. Vjerujem da ćemo uspjeti da spriječimo vatru da se dalje ne širi", rekao je direktor "Panosa" Milan Cvijetić.

On kaže da bi bilo veoma opasno da se vatra probije na selo Stolac koji djeli granična linija i proširi na Bijelu, Veletovo i Staniševac na teritoriji Srpske.

U selu Dabrac, zaseok Milanovići, 15 kilometara od Mrkonjića, u kasnim popodnevnim časovima izbio je požar koji je zahvaljujući mještanima brzo lokalizovan.

Vatra je buknula u okolini kuće Damjana i Stojana Milanovića, a mještani su uspjeli da se organizuju na vrijeme i gaseći vatrenu stihiju spriječe da dođe do požara širokih razmjera.

"Ne znamo šta je uzrok požara, ali na sreću na vrijeme smo ga primjetili, lokalizovali i spriječili da se raširi na šumu iznad kanjona Vrbasa. Poslije su došli vatrogasci, tako da nije bilo velike štete", rekao je Dušan Milanović, koji je učestvovao u gašenju požara.

U šumi Krvavac, udaljenoj 400 metara od manastira Ozren, izbio je jak požar danas oko 17.00 časova, a izgorjela su četiri dunuma visoke mješovite šume, javlja dopisnik Srne sa lica mjesta.Požar su oko 18.30 časova stavili pod kontrolu pripadnici Dobrovoljne vatrogasne jedinice iz Petrova, mještani sela Kaluđerica i radnici Šumske uprave iz Petrova.

Pretpostavlja se da je požar izazvan električnom varnicom, pošto je vatra krenula od betonskog elektro-stuba.

Vatrogasci, mještani i dobrovoljci s područja opštine Jablanica noćas su probdjeli pokušavajući odbiti vatrenu stihiju od kuća u selu Glogošnica.

Situacija u selu podno planine Prenj i dalje je kritična. Vatra se sinoć približila na 100 metara od kuća, angažovane su sve raspoložive snage, koje čine što je u njihovoj moći da zaustave vatru koja čisti sve pred sobom.

"Situacija je i dalje veoma teška. Vatrogascima su se pridružili mještani i non-stop su na terenu pokušavajući odbiti vatru od kuća. Danas ponovo očekujemo helikopter Oružanih snaga BiH, koji je angažovan već nekoliko dana", kazali su nam u Operativnom centru Civilne zaštite Općine Jablanica.

Promjena nabolje nema ni u Konjicu. Prema riječima načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Općine Konjic Huseina Hodžića, svi požari su još uvijek aktivni.

"Svi smo se mobilisali. Veliku pomoć nam pružaju radnici Šumarstva Prenj i Kantonalna uprava Civilne zaštite, koja nas snabdijeva opremom. Stanje trenutno nije alarmantno i požar ne prijeti naseljima. Međutim, ukoliko danas bude vjetra, mogao bi rasplamsati vatru", kazao je Hodžić za portal Klix.ba.

Iako je Federalna uprava Civilne zaštite jučer uputila apel svim kantonalnim upravama civilne zaštite da se na širi lokalitet Konjica upute sva raspoloživa vozila (cisterne), kako bi se uključili u savladavanje vatrene stihije, Hodžić kaže da je odziv slab.

"Došlo nam je samo jedno vozilo iz Sarajeva", ističe Hodžić.

Situacija na požarištu na području Mostara se nije bitnije promijenila. Trenutno nema ugroženog stanovništva i stambenih objekata. Površina požarišta je oko 23 km kvadratna, a riječ je o području crnogorične šume i šume munike. Požar je teško gasiti, jer je teren miniran i nepristupačan.

Region

Srbija


Požar na Tari noćas se proširio do iznad sela Oštrelja, vatra je zahvatila i obronke Stoca na granici sa Republikom Srpskom. Lokalizovan požar kod Kremana. Sa vatrom se bore i u više sela na jugu Srbije. Stižu avion i helikopter iz Rusije.

Noć na Tari bila je dramatična, jer se požar širio do iznad sela Oštrelja, a vatra je sa Tare prešla i kanjon Belog Rzava i zahvatila obronke Stoca na granici sa BiH.

Požar je od juče zahvatio novih 100 hektara, pa se Tarom užurbano prave novi prosjeci kroz šumu i putevi kako bi se zaustavio požar i dopremila voda. Požar kod Kremana tokom noći je lokalizovan, javlje RTS.

Iz Užica, Bajine Bašte i ostalih mjesta zlatiborskog okruga angažovana je mehanizacija iz štabova za vanredne situacije, kao i mehanizacija iz javnih preduzeća. Prijavio se i veliki broj dobrovoljaca za gašenje požara, a povećava se i broj vatrogasaca, pripadnika žandarmerije i vojske.

Dva pripadnika žandarmerije i jedan vatrogasac juče su, tokom gašenja požara, lakše povrijeđena.

Danas se očekuje pojačano dejstvo avijacije – aviona i helikoptera, što bi trebalo da bude dragoceno u gašenju požara.

Vatrogasci u Jablaničkom okrugu juče su imali više od deset većih intervencija. Najteže je bilo u opštinama Lebane i Medveđa, ali je situacija od jutros znatno bolja.

Nepristupačan teren i tu otežava gašenje požara, pošto se do vatrom zahvaćene hrastove šume u ataru sela Bačevine može stići samo pješke.

Iz šuma u Bačevini požar se proširio i na atar susednog Bučumeta u opštini Medveđa. Istovremeno je izbio i na drugoj strani sela gde je izgorelo oko 50 hektara hrastove i borove šume.

Svi požari u opštini Lebane likvidirani su jutros oko pola četiri, a na ruku vatrogascima išla je izuzetno niska temperatura ove noći.

Požari u selima Sijarina kod Medveđe i u Donjoj Lopušnji, u opštini Vlasotince,  sada su pod kontrolom.

Hrvatska

Na požaru između Putnikovića i Žuljane na poluostvru Pelješcu, koji je juče lokalizovan u 7 sati, i dalje traje sanacija i dežurstvo od strane lokalnih snaga, informisali su jutros iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).
 
Ugašen je požar uz prugu u Otriću. Požar su gasili radnici JVP Gračac, uz pomoć dva kanadera, a izgorjelo je oko 10 hektara borove šume u blizini kuća. Djelatnici JVP Gračac i dalje su na terenu, prenosi portal Index.hr

Požar koji je dojavljen 24. avgusta na Svilaji kod mjesta Donji Baljci, a koji se proširio na područje Vrlike Otišića, nastavio se gasiti i tijekom jučerašnjeg dana. Osim vatrogasnih snaga iz Šibensko-kninske i Splitsko dalmatinske županije, požar su gasila i dva kanadera. S obzirom da se požar proširio jednim dijelom u minski sumnjivo nenaseljeno područje, vatrogasci ga nadziru sa sigurne udaljenosti. Požar je i dalje aktivan, a tokom noći na terenu se nalaze lokalne snage iz Drniša i Vrlike.

Tokom jučerašnjeg dana nastavljena je sanacija i dežurstvo na požarištu kod Rudina iznad Kaštela. Nadzor i sanaciju požarišta nastavljaju lokalne vatrogasne snage iz Gomilice, Kaštela i Mladosti.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.