Bogat program u novoj sezoni bh. pozorišta
Predstava Šta smo to učini

TEATAR

Bogat program u novoj sezoni bh. pozorišta

Piše: Maja Isović

Poslije ljetne pauze pozorišta širom BiH ubrzo će otvoriti vrata za svoje posjetioce, a privode se kraju i pripreme za predstave sa kojima će pozorišna sezona početi. U ovom tekstu donosimo Vam pregled novih pozorišnih komada koji će ubrzo biti premijerno izvedeni.

Šekspir u NPRS, a u Jazavcu zatvorena vrata

Nova sezona u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće otvorena pozorišnim komadom „Ukroćena goropad“, autora Viljema Šekspira, u režiji Vladana Đurkovića.

U glumačkoj ekipi ove predstave su: Željko Stjepanović, Boško Đurđević, Zlatan Vidović, Željko Erkić, Aleksandar Stojaković, Anja Stanić, Sandra Ljubojević, Boris Šavija, Goran Jokić i Radenka Ševa. Za scenografiju predstave zadužena je Dragana Purković-Macan, dramaturgiju je uradio Rade Simović, dok će se za kostime pobrinuti Ivana Jovanović. Premijera predstave je planirana za 18. oktobar na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Iz Gradskog pozorišta „Jazavac“ rekli su za portal BUKA da u narednoj sezoni neće izvoditi predstave, kako stare tako ni nove, jer za svoj rad nisu dobili podršku od resornih institucija.

U Dječijem pozorištu RS uveliko teku pripreme za predstavu „Ljepotica i zvijer“ u režiji Hartmuta Lorenca, a premijera ovog komada zakazana je za 7. septembar.

Iz Studentskog pozorišta iz Banjaluke podsjetili su da njihova pozorišna sezona traje od marta do decembra, jer po zimi ne mogu izvoditi predstave u Podrum sceni jer u ovom prostoru nema grijanja.

“Sinoć smo imali premijeru predstave ‘Rekvijem za ljubav’ u Mostaru. U oktobru će se na sceni Studentskog pozorišta održati premijera predstave ‘Stilske vježbe’, autora Rejmona Kenoa, a ovom predstavom publici će se predstaviti studenti druge godine glume u klasi prof. Jelene Trepetove i asistenta Velimira Blanića sa Akademije umjetnosti u Banjaluci. Ovo će biti 10. premijera Studentkog pozorišta u ovoj 36. sezoni”, rekao je za BUKU Aleksandar Pejaković, reditelj Studentskog pozorišta Banjaluka.

 

(Predstava Rekvijem za ljubav)

Napominje da će se od oktobra predstave igrati na sceni Doma omladine u Banjaluci i da je novembar rezervisan za 11. premijeru u sezoni egzistencije.  Radi se o komediji ‘Draga moja Angelina’, autora Marija Ćuluma, a u režiji glumca Vladimira Đorđevića. Predstava će biti rađena u koprodukciji sa Dis Teatrom iz Banjaluke

Kamerni teatar 55 i SARTR u Sarajevu

Predstavom „Šta smo to učinili“, s rediteljskim potpisom Dine Mustafića rađenom prema tekstu J. Pommerata, koja je premijernu izvedbu imala prošle godine i osvojila najviše nagrada na festivalima u 2012. godini, 17. septembra će biti otvorena nova umjetnička sezona sarajevskog Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Potvrdio je to prije nekoliko dana direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić, naglašavajući da će septembar u ovoj teatarskoj kući proći u znaku repriznih izvedbi, dok je prva premijera planirana za 12. oktobar. Riječ je o predstavi „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, koju će prema tekstu Abdulaha Sidrana režirati Sulejman Kupusović.

Nova teatarska sezona u Sarajevskom ratnom teatru počinje večeras u 20 časova predstavom “Bio je lijep i sunčan dan” u režiji Tanje Miletić-Oručević koja je premijerno izvedena 17. maja 2012. na 20. godišnjicu osnivanja SARTR-a.

U novoj sezoni SARTR ima u planu realizaciju nekoliko novih predstava, tako da do kraja godine počinje rad na predstavi “Tajna džema od malina” baziranoj na istoimenoj knjizi Karima Zaimovića, a u režiji Selme Spahić.

„Djelidba“ Skendera Kulenovića u Prijedoru


Poslije dužeg vremena prijedorska publika imaće priliku da uživa u predstavi rađenoj po djelu Skendera Kulenovića. Šezdesetu, jubilarnu, sezonu otvaraju komadom “Djelidba”, a režiju je povjerena mladom režiseru Marku Misirači. U glumačkoj ekipi “Djelidbe” su: Radenko Bilbija, Aleksandar Stojković Piksi (NPRS), Siniša Vučićević, Željko Kasap, Slobodan Ćustić (BDP), Dean Batoz, Darko Cvijetić, Želimir Rivić, Rade Stupar i Mirela Predojević.

Za scenografiju predstave zadužen je Vladimir Vanja Vlačina, dramaturgiju je uradio Davor Korić, dok će se za kostime pobrinuti Jelena Vidović. Prva proba je već počela, a prema najavama premijera bi trebalo da bude 20. septembra.

Šljivar i Spahić u Zenici

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u toku su probe za predstavu “Grebanje ili kako se ubila moja baka”, po tekstu Tanje Šljivar, a u režiji Selme Spahić. Premijera ovog pozorišnog komada očekuje se početkom septembra.

 

(Javno čitanje za predstavu “Grebanje ili kako se ubila moja baka”)

“U pitanju je moja diplomska drama koja prati grupu od petoro desetogodišnjaka na dan humanitarne priredbe u banjalučkoj osnovnoj školi. Nasilje, kao rezultat neispunjenih želja, promašenih odnosa sa roditeljima, nemogućnosti iskazivanja osjećanja, metastazira od grebanja svog i tuđih tijela, preko nasumičnog pucanja iz švercovanog oružja, do surovog maltretiranja najslabijeg među njima”, rekla je ranije za BUKU Tanja Šljivar.    

Festival u Mostaru

Kraj avgusta i početak septembra ove godine u Mostaru je rezervisan za 37. Teatarski festival u Mostaru koji je otvoren sinoć drugom premijerom predstave „Rekvijem za ljubav“ u izvedbi Mostarskog teatra mladih 1974 i Studentskog pozorišta Banjaluka, a riječ je o autorskom projektu Seada Đulića. Prva premijera predstave bila je održana 28. juna u Banjaluci, a festival će trajati do 6. septembra.

Predstava „Rekvijem za ljubav“ je rađena prema motivima legende o Safikadi i okarakterisana je kao dokumentarna drama koja omogućava glumcima da na nov i moderan oblik pozorišnog stvaralaštva, ispričaju dramu o nemogućoj i zabranjenoj ljubavi. Jedno od obilježja ove „dvosturke premijere“ je stvaranje teksta koji nastaje autobiografskom angažovanošću samih stvaralaca.

“Igrajući žrtvu” u Tuzli


Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla 7. septembra biće upriličeno premijerno izvođenje predstave “Igrajući žrtvu”. U toj crnohumorističnoj komediji braće Vladimira i Olega Presnjakova, koji spadaju među najznačajnije i najizvođenije suvremene ruske dramske pisce na svijetu, na tuzlanskim daskama rediteljske palice uhvatila se režiserka Saša Broz.

Drama govori o beznađu koje nas okružuje u političkom, društvenom i svakom drugom smislu, obiluje montipajtonovskim humorom, ironijom i sarkazmom, a uloge se pripale već dokazanim članovima ansambla tuzlanskog Narodnog pozorišta Nedimu Malkočeviću, Remiri Osmanović, Milenku Iliktareviću, Alisi Brkić, Nenadu Tomiću, Nikolini Baškarad, Edisu Žiliću, Midhatu Kušljugiću i Ivani Perkunić.

Nadamo se da ćete u pronaći neku zanimljivu predstavu za sebe i da ćete uživati u onome što nam pripremaju režiseri i glumci u pozorištima širom Bosne i Hercegovine.

 

 

Vezan tekst:

 

Tanja Šljivar: U pozorištu je važno govoriti istinu

 

 


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.