Brus Vilis u ratu sa kompanijom Apple

MOĆNA KORPORACIJA

Brus Vilis u ratu sa kompanijom Apple

Piše: BUKA

Djeca moraju moći naslijediti muzikus roditeljskog iPoda.

U ratu protiv moćnih korporacija običnim ljudima ponekad treba pomoć akcijskih junaka, a ovaj bi put ulogu heroja mogao odigrati holivudski glumacBrus Vilis koji priprema tužbu protiv Apple-a kako bi dokazao da je njegova golema kolekcija digitalne muzike zaista njegova.

Vilis svoju muziku, na koju je tokom godina potrošio hiljade dolara i ispunio “mnogo, mnogo iPoda”, želi nakon smrti ostaviti kćerima, no, zakoni o autorskim pravima u mnogim područjima kaskaju za tehnološkim napretkom pa tako trenutno ne predviđaju mogućnost da od nekoga naslijedite kolekciju MP3-ja na jednaki način na koji ste nekad mogli naslijediti ploče ili CD-e, a još nije bilo ni slučajeva da Apple tuži nekog jer je “opelješio” djedov iPod, piše Jutarnji list.

Prema uslovima na koje moraju pristati svi korisnici Appleova iTunes Storea, korisnici nisu vlasnici ni jedne pjesme koju su tamo “kupili”, nego su je samo “posudili” na neodređeno vrijeme, ali samo dok se drže određenih uslova, čije se kršenje može kazniti blokadom pristupa računu. Apple može zamrznuti svaki račun ako sumnja da vlasnik drugima prosljeđuje kupljenu muziku, čak i ako je u pitanju bliža rodbina.

Vilis naravno nije prvi primijetio taj problem, ali bi podrška velike holivudske zvijezde mogla pomoći u tužbama u pet američkih saveznih država u kojima građani traže prava da sa svojom legalno downloadanom glazbom rade što hoće, u vrijeme kada se u Britaniji već prodaje više muzike u digitalnim nego na fizičkim formatima i kada se isto u Americi očekuje do kraja ove godine.

 

Britansko udruženje za zaštitu prava potrošača "Which?" navodi da “kupovina” na iTunesu i Amazonu, pravno gledano, zapravo predstavlja unajmljivanje, odnosno korisnici kupuju “pravo na korištenje” muzike. Pravila se mogu zaobići, ali je pitanje koliko je to legalno.

“Lako je nekome dati fizički uređaj poput iPoda ili Kindle s glazbom i knjigama. Ali, ako bi taj uređaj trebalo apdejtati pristupanjem online računu, novi bi vlasnik mogao izgubiti sve”, piše to udruženje. Druga je opcija da drugoj osobi jednostavno date lozinku za iTunes račun, no to se može protumačiti kao kršenje uvjeta online radnji.

“Davanje detalja o vašem računu drugoj osobi prema ugovoru se smatra kršenjem sigurnosti. To nije izravno kršenje uslova ugovora, ali Apple bi mogao smatrati da jest i suspendirati vam pristup”, objasnio je za "Which?" advokat Metju Strejn.

 

Poznati glumac je je od svojih pravnika zatražio da istraže može li se osnovati porodična zaklada koja bi “čuvala” njegove downloade, među kojima su, kako tvrde njegovi prijatelji, tisuće klasičnih rock-albuma izvođača poput Beatlesa, Rolling Stonesa i Led Zeppelina, ali i onih savremenijih poput Adele.

 

To savjetuju i pravni stručnjaci na online stranici FindLaw, koji tvrde da bi “neke vrste zaklada mogle omogućiti da nastavite svoju imovinu koristiti dok ste živi, a potom je prebacite na nekog drugog kada umrete”. No, i tu bi se, tvrde, mogla pojaviti “nesnosna pitanja oko vlasništva nad digitalnim datotekama”.

Sa sličnim problemima kao u Appleovim radnjama suočeni su i korisnici Amazonova Kindlea - jer i e-knjige se samo iznajmljuju, a najveća svjetska online knjižara našla se na udaru žestokih kritika zbog redigiranja već kupljenih i downloadanih knjiga, pa čak i njihova brisanja - poput epizode iz 2009. kada su bez upozorenja korisnicima daljinski izbrisali sve legalno downloadane kopije “1984.” i “Životinjske farme” Georgea Orwella jer izdavač na te knjige nije imao prava.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.