Vlada RS daje novac medijima umjesto da ulaže u privredu

FIRME PROPADAJU

Vlada RS daje novac medijima umjesto da ulaže u privredu

Piše: Buka/Agencije

Trend zatvaranja i propadanja firmi u Republici Srpskoj te njihovog slanja u stečaj, koji je prisutan već duži niz godina, i kojem se ne nazire skori kraj, nije dobio zasluženu pažnju ni u rebalansu budžeta RS-a za ovu godinu, ukazao je danas predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada.

Vladi RS-a su, kaže, još ranije predložili niz mjera, čijom bi se primjenom popravio narušeni privredni ambijent, povećala zaposlenost i budžetski prihodi, ali broj nezaposlenih je prešao 156.000 i ne vide se kraj povećanju stope nezaposlenosti.

Stoga, predsjednik Konfederacije sindikata ponovo traži da se rastereti privreda.

„Da li iko razmišlja da se u RS vrati neoporezivi dio plaće“, upitao je Belenzada u obraćanju poslanicima na posebnom zasjedanju Narodne skupštine RS o rebalansu ovogodišnjeg entitetskog budžeta po hitnom postupku.

Zbog politike nameta, dugoročno su ostale posljedice, istaknuo je Belenzada i dodao da su poreznom politikom privredne aktivnosti postale skupe, a poslodavcima nameti otežali poslovanje, što je dovelo do gubitka radnih mjesta i zatvaranja preduzeća.

„To se mora zaustaviti“, Belenzadin je apel upućen predstavnicima vlasti uz isticanje da se ne može zaustaviti ovim načinom zaduživanja u kojem nema privrede.

On je rekao da u Konfederaciji sindikata, koja u najvećoj mjeri zastupa radnike u privredi, imaju problem da „obuzdaju“ narastajuće nezadovoljstvo radnika koji svaki dan sve glasnije pričaju o štrajkovima.

Duguje se, kaže, i po 30 radničkih plata te zato traži od Vlade da razmisli o predloženim mjerama koje je ovaj sindikat dao u dokumentu „Nova industrijska politika“, a koje bi, kako kaže, spasile posrnulu industriju RS.

Pozvao je Vladu da, umjesto da daje grant od pet miliona vjerskim zajednicama, više od 1,5 miliona medijima te za medalje i drugo, uloži u podsticaje i subvencije u privredi te izmijeni propise koji guše realni sektor.

Takođe je predložio da se sa svih budžetskih stavki skine pet posto sredstava i usmjeri u privredu i poljoprivredu, jer je neprihvatljivo da se u najavi još veće krize i šteta od suše i požara nije dogovorilo uvođenje diferencirane stope PDV-a za osnovne prehrambene proizvode te oporezivanje luksuzne robe.

Osim Belenzade niko od drugih sindikalaca u RS nije se obratio poslanicima prije rasprave o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, čije usvajanje u entitetima je jedan od uslova za novi kredit za BiH kod MMF-a.

 


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.