Predizborna kampanja počinje - Cirkus je i u Vašem gradu!

Septembar - Oktobar 2012

Predizborna kampanja počinje - Cirkus je i u Vašem gradu!

Piše: Elvir Padalović

Širom Bosne i Hercegovine, 7. septembra zvanično počinje predizborna kampanja za lokalne izbore, koji će se održati 7. oktobra.

U Centralni birački spisak upisano je 3.144.296 birača, koji će moći da glasaju za ukupno 383 politička subjekta sa glasačkih listića. Od ovog broja, na izborima učestvuju 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

Pravila ponašanja u predizbornoj kampanji su propisana Izbornim zakonom BiH, a od učesnika na izborima se očekuje fer i korektno ponašanje, poručili su iz Centralne izborne komisije.

"Očekuje se da učesnici na izborima kojih je više od 30.000, najviše do sada, mogu slobodno na cijeloj teritoriji BiH koristiti sva dozvoljena sredstva da se predstave. Građanima BiH, kojih je u biračke listove upisano više od tri miliona i sto hiljada, bez Mostara jer se tamo ne održavaju izbori, preporučujem da mogu od nedjelje slanjem poruke na broj 092 121 212, sa bilo kojeg telekom operatera, uz navođenje matičnog broja, provjeriti da li su upisani u centralni birački spisak te saznati na kojem mjestu mogu glasati", rekao je danas Branko Petrić, predsjednik CIK-a.

U Centralnoj izbornoj komisiji podsjećaju da stranke imaju i dodatne obaveze u pogledu finansiranja predizborne kampanje, a tu su propisani iznosi koji se mogu potrošiti.

"Limiti iznose 30 feninga po biraču koji su registrovani za svaki nivo, odnosno odvijaju se na dva nivoa, za vijećnike i načelnike, pa to ispadne 60 feninga po biraču. Očekujemo da će finansiranje biti transparentno, kao i zakonom propisane obaveze javnih medijskih servisa", napomenuo je Petrić.


Lokalni izbori se održavaju i u 57 opština i, od ove godine, u šest gradova Republike Srpske, jer su u međuvremenu status grada, osim Banjaluke i Istočnog Sarajeva, dobili i Doboj, Prijedor, Trebinje i Bijeljina.

Upravo u gradovima će se odigravati najtvrđa borba za izbor gradonačelnika.

U Republici Srpskoj se već duži niz godina ona svodi uglavnom na borbu između vladajuće stranke - SNSD-a i najveće opozicione stranke - SDS-a. SNSD je najavio da će odnijeti pobjedu u Doboju i Bijeljini, tradicionalnim SDS-ovim uporištima, dok nam u SDS-u tvrde kako će osvojiti brojne SNSD-ove opštine.

Zanimljivo će svakako biti i u Prijedoru, koji "drži" Pavićev DNS, i koji već dugi niz godina predstavlja trn u SNSD-ovom oku. Iako na nivou RS predstavljaju vladajuću koaliciju, SNSD bi rado zbrisao DNS sa vlasti u Prijedoru.

Najzanimljiviji izbori će nesumnjivo biti u Banjaluci. U najvećem gradu RS, koplja će ukrstiti kandidat SNSD-a Slobodan Gavranović, kandidat SDS -a Nenad Stevandić i lider Demokratske partije u okviru koalicije "Zajedno za Banjaluku" Dragan Čavić, a mnogi analitičari smatraju da će rascjep opozicije u vidu dva kandidata u Banjaluci i odrediti njihovu sudbinu.

U utrci za gradonačelnika Banjaluke su još i Milutin Pejić iz Socijaldemokratske partije Republike Srpske te Aco Prelić iz Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca.


Što se tiče predizborne kampanje i njenog finansiranja, partije koje smo obišli su nas uvjeravale da će limiti potrošnje biti nešto skromniji. Najviše novca izdvojiće za kampanju SNSD - oko milion maraka, dok će Čavićev DP pokušati osvojiti birače sa skromnih 80 hiljada konvertibilnih maraka.

SDS: Uvjereni u vrlo izvjesnu pobjedu

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan kaže kako zvanični početak kampanje, 7. septembra, SDS planira izvesti u dvije opštine i to simboličkim lijepljenjem prvog plakata u  Bijeljini, inače dugi niz godina SDS-ovo uporište, uz prisustvo predsjednika partije Mladena Bosića i domaćina, načelnika opštine Bijeljina Miće Mićića, te u isti dan u Prijedoru, gdje će biti predstavljena kampanja, vizuelni identitet i marketing kampanje, te predstavljanje SDS-ovog kandidata u opštini Prijedor – Borislava Bojića.

Ćuzulan za BUKU kaže kako su troškovi kampanje limitirani izbornim zakonom i oni su za SDS prema obimu kandidata i lokalnih načelnika negdje oko 800 000 maraka.

“To je dozvoljeni limit kampanje. Stranka je išla sa racionalnijim pristupom i možda ćemo oko 50 posto tih sredstava potrošiti na kampanju“, kaže Ćuzulan.

On navodi kako je SDS-ova glavna poruka kampanje „Jake opštine – jača Srpska„ jer ona zapravo stavlja akcenat na ono što u SDS-u smatramo da je glavni problem Republike Srpske - udaljavanje vlasti od građana.

”Po nama, postoji potreba da se razbije centralizovani način upravljanja RS koji promoviše SNSD kroz ličnost Milorada Dodika za koji mi smatramo da je potpuno pogrešan, autokratičan i nefukcionalan. Mi smatramo da treba biti veća nadležnost lokalnih zajednica i zato smo izašli sa projektom decentralizacije koji, osim institucionalne decentralizacije, podrazumijeva i fiskalnu decentralizaciju, dakle, veći priliv sredstava lokalnim zajednicama, jer su po prirodi stvari bliži građanima“, navodi za BUKU generalni sekretar SDS-a.

Što se tiče procjene rezultata izbora u RS, Dragan Ćuzulan kaže da je, prema njihovim internim istraživanjima, SNSD u značajnom padu, a da SDS ima solidan rast.

“Mi očekujemo da popravimo situaciju u značajnom broju opština. Sigurno da se u Trebinju očekuju promjene i sigurno se očekuje pobjeda zajedničkog kandidata. Višegrad, Čajniče, Sokolac, Rogatica, Han Pijesak, Vlasenica, Zvornik, Prnjavor, Gradiška, to su sve opštine koje drži SNSD i gdje je on na vlasti. Tradicionalno, SDS-ove opštine su Bijeljina, Doboj, Istočno Sarajevo, koje ćemo izvjesno dobiti. Generalno se može govoriti o vrlo izvjesnoj pobjedi SDS-a”, zaključio je razgovor Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a. 


SNSD počinje sa Koloseumom pobjednika


Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže da će već u petak 7. septembra po podne, na najveći banjalučki trg, doći oko 3.000 njihovih pristalica. Predizborni performans nosi naziv „Koloseum pobjednika", a predviđeno je postavljanje velikog kružnog panoa, na kojem će biti fotografije svih SNSD-ovih kandidata za načelnike.

“Tu će doći i rukovodstvo stranke i tako će simbolički biti označen početak kampanje. Iste večeri u Prnjavoru i Derventi biće organizovani prvi veći skupovi. Držaćemo se naše tradicionalne tehnologije. Radićemo na terenu, a centralni skup sa vrhom partije biće organizovan u svakoj opštini”, rekao je Rajko Vasić.

Njegova procjena je da će na kampanju SNSD-a  biti potrošeno oko milion maraka.

“Troškovi se uglavnom odnose na plakate, medijski prostor u nekoliko štampanih medija i na televiziji, majice i oko 200 bilborda “ – rekao je Rajko Vasić.

Glavni odbor SNSD-a, na sastanku u Bijeljini, krajem juna, zaključio je da su opštinski odbori uspješno sproveli predizborne aktivosti, te da je cilj na lokalnim oktobarskim izborima apsolutna pobjeda - pobijediti u opštinama u kojima je ova stranka već na vlasti, te osvojiti vlast u Bijeljini, Foči, Prijedoru i Doboju.


PDP – Prvi put kao opoziciona partija


Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak ističe kako PDP starta sa kampanjom tradicionalno na Trgu Krajine u Banjaluci 7. septembra, gdje će se okupiti veliki broj kandidata i simpatizera i gdje će biti postavljen štand, te gdje će se održati prva izborna komunikacija sa građanima, kao i konferencija za štampu.

“Partija prvi put ide kao opoziciona partija i to sa stažom od preko 3 i po godine kao opoziciona partija. Iskoristili smo to vrijeme da napravimo jedan ozbiljan opozicioni program, koji obuhvata ključne segmente društva, grupisane u pet najvažnijih politika, i to je ono sa čim idemo pred birače“, navodi Crnadak.

Crnadak navodi kako će se prvi veći skup održati 7. septembra u Šamcu, gdje će se predstaviti PDP-ov kandidat za načelnika ove opštine.

Što se tiče izbornog programa, prema Crnadku, on će za svaku opštinu biti drugačiji.

“Naši su odbori pripremili šta to konkretno treba pripremiti za svaku pojedinačnu opštinu i sa tim idemo pred birače, u kombinaciji sa naših pet politika koje su opšte i koje nisu vezane za lokalne zajednice, jer smatramo da što veći broj glasova PDP dobije na lokalnim izborima, što više podrške dobijemo sada, to će 2014-e  naše politike imati šansu da se sprovedu.“

PDP je u fokus predizborne kampanje stavio ogromnu nezaposlenost, korupciju i kriminal.

“U RS nikada nije bilo više nezaposlenih i, uopšteno govoreći, od rata naovamo se nikad teže nije živjelo. Naš fokus je na tim običnim, svakodnevnim problemima ljudi. Vlada RS, i uopšte SNSD-ova vlast, usmjerena je na svoje održavanje na vlasti, odžavanje svojih privilegija, na sceni je ogromno zaduživanje koje RS ne može da izdrži i jedan potpuni nedostatak brige za običnog radnika, borca, penzionera za obični svijet koji sastavlja svaki mjesec kraj sa krajem i pati se“, navodi Crnadak u razgovoru za BUKU.

Ona nam je saopštio da će, prema prvim proračunima, PDP-ova predizborna kampanja koštati 320 hiljada maraka i taj okvir ne bi trebao biti probijen.

I u PDP-u se nadaju boljim rezultatima na lokalnim izborima.

“Što se tiče naše partije, mi smo imali oko 10,5 posto prije četriti godine. Mi očekujemo skok i očekujemo načelničke pobjede u velikom broju opština gdje smo se kandidovali. Najviše smo optimistični oko Trebinja, Kotor Varoši, oko Mrkonjić Grada, gdje je PDP-ov kandidat zajednički kandidat opozicije i jedini protivkandidat vladajućoj strukturi, a takođe dobar rezultat očekujemo i u izbornoj jedinici odnosno području Istočnog Sarajeva, te u Novom Gradu, gdje imamo kandidata za načelnika. Očekujemo i veći broj birača, te zadržavanje stabilne pozicije u Banjaluci, gdje smo drugi po jačini već šest godina“, zaključuje Crnadak svoje viđenje izbora na lokalnom nivou.


Dragan Čavić – „Turnir u šahu, pa na Trg Krajine“
 


Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije i kandidat opozicionog bloka „Zajedno za Banjaluku“ za gradonačelnika Banjaluke, kaže da su spremni i da je predviđeno da će kampanja djelovati u više pravaca uobičajenih za provođenje svake izborne kampanje.

“Kampanju ćemo provoditi u nekoliko pravaca i aktivnosti. Organizovanjem promocije naših programskih aktivnosti i iznošenjem kritičkih stavova prema onim koji su Banjalukom vladali u proteklom periodu“, kaže Čavić za BUKU.

On dodaje da će DP imati nekoliko vrsta prezentacija svojih programskih stavova.

„U petak, prvog dana kampanje, će se pojaviti sva naša outdoor kampanja na mjestima koja smo odredili i dogovorili sa onima koji izdaju prostor. U gradu će se pojaviti bilbordi, citylight izlozi i plakati na određenim autobuskim linijama“, dodaje Čavić.

Čavić navodi kako će u petak početi i živa komunikaciju sa biračima i to sa dvije vrste aktivnosti.

“Već u 9 sati predstavićemo se biračima i to sa turnirom u šahu na otvorenom, čiji sam ja pokrovitelj kao kandidat za gradonačelnika Banjaluke, a tokom dana ćemo zajedno sa našim koalicionim partnerima iz Koalicije „Zajedno za Banjaluku“ biti u živom kontaktu sa građanima, nudeći naš štampani materijal i to je taj najbitniji segment kampanje – živi kontakt sa građanima i praktično ćemo sve četiri sedmice biti u konstantnoj komunikaciji na terenu sa građanima“, dodaje on.

Predsjednik DP-a želi građane upoznati o tome šta su programski ciljevi Demokratske partije, te šta se želi uraditi u smislu promjena u gradu Banjaluci  nabolje. Slijedeći segment njihove kampanje je kampanja u elektronskim medijima.

“Uradili smo spotove, te jedan propagandni film koji ćemo emitovati na tri televizije, na ATV-u, BN-u i K3, koji se tiče afirmacije naših programskih ciljeva u gradu Banjaluci. Pored svega toga smo ozbiljno radili na kampanji preko interneta, tako da smo pristupili redizajniranju našeg web sajta DP. Ja sam kao kandidat koalicije Zajedno za Banjaluku uradio i vlastiti sajt i on je već u funkciji i biće u punom smislu funkcionisanja nakon 7. septembra kao medij za promociju svih mojih izbornih aktivnosti i planova za izbore 7. oktobra. To smo uradili i na području socijalnih mreža, FB i Twiteru, tako da smo praktično pokrili sve aspekte vođenja jedne izborne kampanje“, kaže Čavić.

Prema njegovim procjenama, cijela kampanja DP-a za 44 opštine u kojima ova stranka učestvuje koštaće između 60 – 80 hiljada konvertibilnih maraka.


Ovo je samo mikro segment onih kojima možete, a ne morate dati svoj glas.

U svakom slučaju, na vama je da nakon predizbornog cirkusa odaberete one za koje mislite da će najbolje predstavljati Vas, Vašu ulicu, Vaše parkove, Vaše naselje... Ne padajte na priče o mirnim i (ne)mirnim razlazima – to Vas samo dobro foliraju i pale. Ali ne date se Vi, znamo mi to. I upamtite još i ovo,  snažniji ste od Njih, makar na taj dan izbora – tog 7. oktobra. A ta je snaga, priznaćete, ipak najvažnija....


Banjalučani, pogledajte za koga glasati!Oglašavanje u predizbornoj kampanji

 

 

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
nIJE MI JASNO I VJERUJEM MNOGIMA kako snsd nije sramota(DA ONI TO NEPOZNAJU)DA TROSE milion maraka ali sada sigurno i vise jer im se ljulja stolica na kampanju,a narod nema hljeba.SRAMOTA I NEKA IM NA CAST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Objavljeno:
meni nije jasno kako nasjesti na pricu o jakim opstinama i na zivi kontakt!? sa mrtvim gradjanima mozda!? neki se ko virus sire internetom...
@
Objavljeno:
dragi administratore, zašto osporavaš jedini mogući izlaz BiH iz krize; svih njenih građana-pa i sejdića i fincija? možda bi neka budala pročitala moj prije izbrisani komentar, pa se odvažila i upucala sve trojicu političara, po nacionalnom ključu, pa bi se ostatak bogova olimpa pobojao i krenuo raditi u interesu građana? vi nastavite brisati moje komentare, a ja ću nastaviti promovisati odstrjel njihovih glava. možda do nekog i dođe
@
Objavljeno:
nije mi jasno kako neko može nasjesti na priču o ocjepljenju RS, sa ovakvim Ustavom koji se zasniva na Dejtonskom sporazumu- gordijevom čvoru? a tek na priču o međusobnoj političkoj "mržnji" i "prepirkama"? i tako nam godine prolaze... psi laju, ali samo narodu karavane prolaze izgleda da će se stvarno morati obestiniti ono, sada jedino praktično rješenje: ubiti po jednog visokopozicioniranog političara na sve tri strane, žrtvovati ih kao upozorenje raskalašenim bogovima
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.