<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Edith Wharton: Doba nevinosti

ODLOMCI

Razlika je u tome što ti mladi uzimaju zdravo za gotovo da će dobiti što hoće, dok smo mi skoro uvijek uzimali za gotovo da nećemo. Samo, ne znam… ako je čovjek u nešto tako siguran unaprijed, može li mu od toga srce uopće tući tako ludo?

26. april 2013, 12:00

“Naravno, ona nije pjevala „Voli me“, nego „M’ama“, jer je neki nepromjenjivi i neprijeporni zakon svijeta glazbe iziskivao da se njemački tekst francuske opere što je izvode švedski pjevači mora prevesti na talijanski kako bi ga što bolje razumjela publika engleskog govora.”

“Svi mi imamo svoje omiljene proste ljude.”

“Prava je osamljenost živjeti među svim tim susretljivim ljudima koji od tebe samo traže da se pretvaraš!”

“Što ako je ‘finoća’ dovedena do takva vrhunskog stupnja samo negacija, spušten zastor pred prazninom? Gledajući May kako se, zarumenjena i spokojna, vraća sa svog konačnog pogotka u središte mete, osjeti da on još nikada nije podigao taj zastor. “

“Takvo je gledište oduvijek bilo i Archerovo; u duši je Leffertsa smatrao podlacem. Ali ljubiti Ellen Olensku nije značilo postati isti kao Lefferts; sad se Archer prvi put našao oči u oči sa strašnim argumentom individualnog slučaja. Ellen Olenska nije nalik na druge žene, a on nije nalik na druge muškarce. Prema tome, njihova situacija nije slična ničijoj drugoj, i oni ne odgovaraju nikakvom sudu nego samo vlastitoj prosudbi.”

“Razlika je u tome što ti mladi uzimaju zdravo za gotovo da će dobiti što hoće, dok smo mi skoro uvijek uzimali za gotovo da nećemo. Samo, ne znam… ako je čovjek u nešto tako siguran unaprijed, može li mu od toga srce uopće tući tako ludo?”

Edith Wharton (1862. – 1937.) bila je američka književnica i dizajnerka.

Vezan tekst

Walt Whitman: Vlati trave