Obama šalje špijune na tursku granicu sa Sirijom

SAD

Obama šalje špijune na tursku granicu sa Sirijom

Piše: Buka/agencije

Američki predsjednik Barack Obama šalje još veći broj špijuna i diplomata na tursku granicu sa Sirijom radi obučavanja sirijskih pobunjenika i intenziviranja potrage za militantima Al Qaide u cilju njihovog iskorjenjivanja,a koji sada čine veliki dio opozicionih snaga.

Već mjesecima, CIA ima svoje ljude u regionu koji prebacuju oružje iz trećih zemalja kao što su Saudijska Arabija i Katar, podsjeća se u tekstu na analitičkom sajtu Antiwar.com.

Oni su tu da spriječe da pomoć SAD i saveznika padne u ruke islamskih ekstremista, koji, takođe, žele da zbace režim predsjednika Bašara al Asada.

Međutim, prema pisanju Washington Posta i LA Timesa, koji se pozivaju na izvore u trećim zemljama i na obavještajce, SAD ne znaju ko dobija oružje i novac.

Washington Post opisuje ovo pojačano američko prisustvo na turskoj granici kao dio Obaminog plana da pomogne pobunjenicima prvo u vojnom smislu, ali bez direktnog slanja oružja, i u političkom smislu da pobijedi unutrašnje neprijatelje, odnosno finansijski snabdjevene i dobro organizovane islamske militante koji su došli u Siriju iz Iraka i drugih dijelova Persijskog zaliva.

Ipak, ne može se reći da SAD ne doprinose sukobima u Siriji što se tiče oružja. Vašington daje oružje saveznicima u Zalivu koji ga dalje  prosljeđuju pobunjenicima u Siriji, preko operativaca CIA.

Neko bi pomislio da skupo prisustvo Al kaide, koja se bori za promjenu režima u Siriji, može da obeshrabri Obaminu administraciju u pružanju pomoći opoziciji, ali očigledno to nije dovoljno da poremeti planove Washingtona da smjeni  režim u Damasku, kako bi se eliminisao glavni saveznik Irana na Bliskom istoku i učvrstila pozicija SAD u regionu.

Prisustvo Al Qaide trebalo bi da bude dovoljno, ali Obamina administracija, takođe, pomaže grupi pobunjenika za koju su UN utvrdile da je počinila ratne zločine.

Zahvaljujući najviše američkoj politici, sukob u Siriji postao je u suštini zamršen rat preko izaslanika koji može da traje u nedogled, uz opasnu mogućnost da isprovocira povratan udarac  i terorističke akcije  protiv SAD.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.