Ozren Kebo: A ja zapalim džoint i ko mi šta može

Život i druga iznenađenja

Ozren Kebo: A ja zapalim džoint i ko mi šta može

Piše: Ozren Kebo

Jednostavna, praktična i efikasna pravila za profiliranje tinejdžera

Kad se uporedi s drugim primatima, čovjek je loše prošao. Za razliku od čimpanzi, pavijana i gibona, čija mladunčad najkasnije za tri godine stiče ili preuzima sve funkcije odraslih, čovjekovo potomstvo smatra se sazrelim tek u osamnaestoj godini. Ali, počelo je pušiti u jedanaestoj. Prva seksualna istraživanja imalo je u dvanaestoj. Premijerno se napilo u trinaestoj. Povraćanje do besvijesti i urgentno ispumpavanje na CUM-u – četrnaesta. Istetoviralo se u petnaestoj. Prvi grupni seks uslijedio je tek u šesnaestoj. U sedamnaestoj ima nekoliko vožnji bez saobraćajne i položenog vozačkog... Znači, oni i one u životu steknu ogromnu količinu autentičnog znanja i neposrednog iskustva prije nego što im mi, odrasli, damo mogućnost da se uključe u politički život i glasaju za zdrave reformske snage.

Tinejdžeri su takvi. Isprobat će sve belaje koji im stoje na raspolaganju i isprobat će ih najmanje pet, deset ili dvadeset godina prije nego što ste se na iste belaje usudili vi, nekad ponosni, a danas ojađeni roditelji. Jedini način da obuzdate vaše raspomamljene pubertetlije, čiji testosteron i estrogen šikljaju nepodnošljivim intenzitetom, intenzitetom koji vonja na seks, belaj i svako moguće ogrešenje o vladajući moral, jeste – opaliti im kontru.

Tinejdžeri, ta poslovično bezobrazna, agresivna bića, čija nametljiva i neuvjerljiva superiornost krije prikrivenu nesigurnost globalnih razmjera, laki su za predvidjeti. I s malo proaktivnog angažmana možete od njih napraviti djecu za uzor. Pametan roditelj, a takvi su rijetki, mora preuzeti inicijativu. Treba biti gluplji, nepredvidljiviji i neumorniji od nasljednika. Trebate biti veći belaj-majstor od njih. Sve gluposti koje namjeravaju uraditi narednih mjeseci i godina valja uraditi prije njih. Znači, valja vam biti nekoliko ključnih desetinki sekunde ispred. Zaboravite onu divnu, umilnu, nevinu djecu koju ste odgajali i poznavali. To pred vama sada je razgoropađena neman protiv kojih su sva nelegalna i nelegitimna sredstva dozvoljena. Kad osjetite da se spremaju na tetoviranje, uradite to prvi i trajno ih izofirajte kod njihove raje. Ako na lijevu ruku istetovirate “Živio Sinan”, garant ćete mu ogaditi turbo-folk, a napišete li na desnoj “Jebaćemo pedere”, strahovito rastu šanse da uzgojite gay-friendly osobu. A usput, vjerovatno ćete im tako omrznuti tetovažu da im neće pasti na pamet da oskvrnave to tijelo, u čije ste stvaranje uložili tri i po minute mahnitog seksa. 

Kad dođete do najosjetljivijeg pitanja u vašoj porodici – pitanja trave – opet ih preduhitrite. Budite brži, uvijek budite brži ako želite da vam strategija uspije. Zapalite, kao, kriomice džoint i onda počnite agresivno razglabati o svemiru i društvu (“Ja letim! Ja letim”; “Ja volim sve ljude i sve rase, bez obzira na podrijetlo!”). Dobro zapamtite: sve što vi radite, njemu i njoj je odvratno. Poslije ovog ekscesa – trava garant niks.

Kao antialkoholnu strategiju predlažemo sljedeći aranžman: skrhajte u sebe nekoliko klipača, izađite na doksat i sve dok vas pripadnici interventnog voda specijalne jedinice ne odvuku u pritvor, derite se da sav komšiluk čuje: “Živjela  Bosna i Hercegovina u međunarodno priznatim granicama!”, “Živjelo oružano bratstvo naših naroda i narodnosti!”, “Živio OHR””, “Dole srbijanski terorista Mevlid Jašarević!”, “Dole SDA, hoćemo da nas nova koalicija povede reformskim putem!”, “Evropo, čekaj nas, dolazimo!”… Kao što vidite, preporučujemo sve same fikseve, to da prekršajni sudija ima u vidu vašu izraženu političku korektnost.

Ako hoćete da to bubuljičavo biće, koje je preuzelo vaš genetski materijal, cijeni blagodati zdravlja, fitnessa i naučnog pristupa pravilnoj ishrani, hranite se najgorim smećem: nekontrolirano trpajte u sebe čipsove, hamburgere, kokice, kolu, jagnjetinu, brizle, sudžukice… A da bi uzjogunjeni pubertetlija još od mladih dana nekako zavolio knjigu, čitanje, biblioteku i pisanje eseja, povazdan se valjajte ispred televizora i do besvijesti vintajte kanale. Nek se TV stanice mijenjaju brže od kadrova u videospotovima. A kad vam zatraži daljinski, odbrusite: “Ja sam prvi došao.”

Hoćete da budu pristojni? Što bi se ono reklo, lijepo odgojeni? Glasno ispuštajte krajnje nepoželjne plinove ili bar podrigujte svaki put kad prođete kraj njih. Za ručkom demonstrirajte kombinovanu tehniku vikanja, zanovijetanja, mljackanja, štucanja, prepiranja oko svake sitnice… Dakle, prepustite fiziologiji totalnu prednost nad manirima i oni će garantirano, doživotno i posvećeno – slaviti bonton.

Zlatno pravilo glasi: s tinejdžerom se nikad ne raspravlja. Only akcija. Oni imaju običaj da nekažnjeno izjave: “Ja se ne raspravljam, ja samo dokazujem zašto sam u pravu.” Kad imate posla s takvim slučajem, onda znajte nešto – ili ćete vi magistrirati na njemu, ili će on doktorirati na vama. Neriješenog ishoda tu nema. Neko će morati da pati, a za njihovo dobro, nek to budi oni.

Koristimo ovu rijetku priliku da pozdravimo sve pristojne tinejdžere. Nema ih mnogo, ali bar znamo da su obojica na vrijeme shvatila šta su prave vrijednosti ovog svijeta. A kad magareće godine prođu, fino stručnjaka posjedite preda se i sve mu razložno objasnite: “Sine moj, babo je pravio budalu od sebe samo zato da bi napravio čovjeka od tebe.” I to je dio vaspitnog procesa, jer tad mu ništa neće biti jasno, ali kad njemu jednog dana za vrat sjednu vlastiti tinejdžeri, opalit će ga blaženi trenutak prosvjetljenja (po bosanski – došlo mu iz gluteusa u glavu). I sve tako s koljena na koljeno.

 

 

Gracija

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Ocekivano od teb Vlajko, onaj Amire, ili kako se vec vabis To cinjenje,bolje reci pricinjavanje, te i cini da "nevjernim tomama" dokazes da Drakula i nije legenda ...pokazujuci vlastito poprsje...prototip iz kabalistickih vremena...zar ne....Samo je problem jedno...balkanski drakula je izucen i potvrdjen,kako prije tako i nedavno dok je jahao na konju Apokalipse Bosnom, i sta bi ti sada...nadogradnju Drakule???... Vjerujem da ti "sitofreno"(sta je sad pa ovo...novi zvuk drakule ili....)upotpunjava znanje paranoje al stas...ide jedno s,drugim...Ti Alsipaho(Kusicu)...principu (Principu) bosanski...nemas duha ni koliko konjska muha.Naprotiv! ...Imas njenog sluha i podrepasko staniste i nisi nimalo zabavan ali...opasan si koliko i konjska ,podguzicna,muhara...Zato sam nekada i pisao...jedanput kada ti muha,ovo ja sebi a moze i "buci" i svakom covjeku,udje kroz vrata koja drzis otvorena...tesko ces se muhe rijesiti...I kad se muhe rijesis,poslije Isusovih muka,znaj dobri covjece...muhata zunzara-muhoglavi dvonozac,je vec sve opoganio do tog stepena da te moze strefiti giljotina kriza (krsta-naravno)koju s(giljotinu)i,ako si,za dlaku izbjegao dok muhoglavo po kuci naganjao i iz avlije tjerao...Rijec je prenos iskustva a ne pametovanja...kuzis dobri covjece
Objavljeno:
Nešto mi se čini da je ovaj Halid Dizdarević pseudonim Rajka Gebelsa Vasića. Veoma slična šitofreno-paranoična retorika. Ali vrlo zabavno.
Objavljeno:
hahaha...pa sta bi trebalo ocekivati poslije kure "nepodnosljiva teskoca postojanja"???...Mozda ...podnosljiva lahkoca nepostojanja...babuke i njegove bruke...hahaha...Slusaj Ozrene....zamjeram ,zapravo tuzan sam,sto nisi seksualne metode vaspitanja,ili pre-vaspitanja,na tenane obrazlozio pa sada moram nagadjati o delikatnim pitanjima i pronalaziti odgovore...hahaha...tek cu da stvorim kretena i klovna zarad nesnosljivosti snosaja mog gena...Recimo...dijete moje...kad te spopadnu napadi da nekog hebes ili neko tebe hebe,ne dao Bog onaj...dao Bog, a ti fino babuki reci...Ne beri brigu za respekt,postivanje,autoritet i taaako...jok...od toga nema nista...Kad mi zacvils zvonom tvojih genitalija...babuka ce tebe u javni servis na produhavanje dizni "fergazera", onaaa jajasca. gdje se za pare dobije inekcija ...hocu reci podmazivanje-remont,za skripu....Ihiii...to je javna tajna i komsiluk nece pricati pricu koju i sam bere u toj javnoj kuc onaaaj...bordelu...kuzis dijete?? Nema da brines ni za pare ni za skripu...sve ce da bude ko u jebackom stripu...kuzis moje milo
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.