Kim Ki-duk osvojio "Zlatnog lava"

VENECIJA

Kim Ki-duk osvojio "Zlatnog lava"

Piše: Buka/B 92

Kao što se i očekivalo, film „Pieta” južnokorejskog autora Kim Kim-duka osvojio je „Zlatnog lava” na 69. Filmskom festivalu u Veneciji.

„Pieta" je veoma nasilna priča o zelenašu i misterioznoj ženi koja tvrdi da mu je majka.

Reditelj je na konferenciji za novinare izjavio da su mu kao inspiracija poslužile čuvena Mikelanđelova skupltura „Pieta” - predstava Bogorodice koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo - i ekonomska kriza.

„Bio sam dvaput u Vatikanu da se divim Mikelanđelovom remek-djelu. Slika Bogorodičinog naručja urezala mi se u sjećanje. Za mene je to zagrljaj čovječanstva”, kazao je 51-godišnji reditelj.

„Mislim da je ovaj film posvijećen cijelom čovječanstvu u situaciji duboke krize ekstremnog kapitalizma.

U mom filmu je troje protagonista - muškarac, žena i novac”.

Kim Ki-duk je samouki filmski autor. Nakon uspješnih početaka kao scenarista, 1996. je režirao prvi film „Krokodil” i u sljedećih 16 godina snimio 16 ostvarenja.

2004. osvojio je dve nagrade za režiju na dva od tri najveća festivala: „Srebrnog lava” u Veneciji za film „Provalnik” i „Srebrnog medvjeda” u Berlinu za film „Samarićanka”.

Vrhunac njegovog vizuelno očaravajućeg filmskog jezika ostvaren je u djelu „Proleće, ljeto, jesen, zima... i proleće” (2003).

Drugi favorit kritičara, film „The Master” (Učitelj) Pola Tomasa Andersona osvojio je nagrade za režiju i najbolju mušku ulogu - koju su podijelili Filip Simor Hofman i Hoakin Finiks.

Nagrade je preuzeo Hofman u ime odsutnih kolega koji je i sam „skinut sa leta” i pravo sa aerodroma dovezen na ceremoniju dodjele.

„Hoakin je bio prava životna, neukrotiva snaga koja je nosila film, ja sam samo ‘uzjahao’ taj talas”, kazao je Hofman. „Moj posao je bio da ga ukrotim što je bilo gotovo nemoguće”.

Primajući nagradu i za najbolju režiju, glumac je rekao: „Pol je jedan od mojih najbližih prijatelja, pa tek onda saradnik. Pri tom je i jedan od najvećih filmskih autora na svijetu. Mislim da je najbolji”.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Hadas Jaron, koja u izraelskom filmu „Lemale Et Ha'Chalal” (Popuni prazninu) Rone Burštajn tumači krhku ali strastvenu djevojku u zajednici ortodoksnih Jevreja.

Austrijanac Ulrih Zajdl osvojio je specijalnu nagradu žirija za provokativni film „Paradies: Glaube” (Raj: vjera) o erotskoj opsesiji usamljene žene Isusom Hristom.

Nagrada za scenario dodijeljena je filmu „Après Mai” (Poslije maja) francuskog autora Olivijea Asajasa, priči o mladiću i društvenim promjenama u Evropi 1960-ih.

Italijanski film „È stato il figlio” (Rodio se sin) Danijelea Ćiprija nagrađen je za najbolju fotografiju.

U konkurenciji za glavnu nagradu nadmetalo se 18 ostvarenja, a o pobjednicima je odlučivao žiri u sastavu: američki reditelj Majkl Man (predsjednik), umjetnica performansa Marina Abramović, britanska glumica Samanta Morton, francuska glumica i manekenka Letisja Kasta, reditelj iz Hong Konga Piter Ho Sun Čan, izraelski reditelj i scenarista Ari Folman, francusko-švajcarska rediteljka Ursula Majer i argentinski reditelj Pablo Trapero.

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.