Priča o trgovini organima je istinita, uvjerili smo se u to

Srbijansko tužiteljstvo

Priča o trgovini organima je istinita, uvjerili smo se u to

Piše: Buka /agencije

"Uvjerili smo se da je to što on govori istina", komentarisao je Bruno Vekarić, zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine, iskaz zaštićenog svjedoka koji je pravosuđu otkrio detalje trgovine organima na Kosovu.

Vekarić tvrdi da se radi o pouzdanom svjedoku i da je sada najvažnija njegova sigurnost. U razgovoru za agenciju Tanjug Vekarić je kazao kako očekuje dolazak stranih istražitelja koji će saslušati svjedoka. "Vjerujem da će njegovo svjedočenje doprinijeti otkrivanju činjenica vezanih za trgovinu organa za vrijeme rata na Kosovu", kaže Vekarić.

Vladimir Vukčević, Vekarićev šef, novinarima u Beogradu objasnio je zbog čega je tužiteljstvo odlučilo s iskazom svjedoka izaći u javnost. "Bojali smo se opstrukcije, jer imamo loše iskustvo, zataškavanje jednog izvješća Unmika iz 2005. godine kao i relativiziranje izvješća Dicka Martyja", kaže Vukčević.

"Objavljivanjem iskaza istraga neće biti ugrožena. Detaljno smo provjeravali kredibilitet svjedoka i zaključili da je kredibilan", kaže Vukčević. Dodaje da je i svjedok sam želio izaći u javnost zato što mu je ugrožen život. "Pokušavali su ga ubiti pa vjeruje da će se ovako bolje zaštititi", rekao je Vekarić.

Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo, ne vjeruje u autentičnost čitave priče.

Kandić je u izjavi za S media portal najprije kazala da je objavljivanje iskaza zaštićenog svjedoka nedopustivo uznemiravanje javnosti, te da bi ozbiljno tužiteljstvo radilo na slučaju s institucijama Europske unije.

"Ja mislim da ovu priču Tužiteljstvo za ratne zločine plasira iz političkih razloga i da time teško uznemirava obitelji žrtava. Priča je neuvjerljiva, djeluje politički i donosi nemir javnosti", izjavila je Kandić.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.