Uži izbor za Bukerovu nagradu

KNJIŽEVNOST

Uži izbor za Bukerovu nagradu

Piše: Buka/Agencije

Hilari Mantel, koja je osvojila Bukerovu nagradu 2009. za roman "Vučje leglo" (Wolf Hall) ponovo se našla u užem izboru za najprestižniju britansku književnu nagradu, prenosi Rojters.

Kako su saopštili organizatori, Mantelova je ovog puta nominovana za drugi nastavak istorijske trilogije o političkim intrigama tokom vladavine kralja Henrija VIII pod naslovom "Bring up the Bodies".

Među ostalim kandidatima za nagradu su Vil Self (Umbrella), Debora Livaj (Swimming Home), Malezijka Tan Tvan Eng (The Garden of Evening Mists) kao i dvoje autora koji po prvi put objavljuju jedno djelo, Alison Mur (The Lighthouse) i Indijac Džit Tajil (Narcopolis).

Ime dobitnika nagrade biće saopšteno 16. oktobra u Londonu.

Bukerova nagrada, uz koju ide i ček na 50.000 funti, dodjeljuje se piscima iz Velike Britanije, Irske i zemalja Komonvelta.

Bukerova nagrada obično pomaže dobitnicima da dostignu ogromne tiraže. Prošlogodišnji laureat, Džulijan Barns je svoj roman "The Sense of An Ending" prodao u više od 300.000 primjeraka samo u Velikoj Britaniji.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.