<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zlatni lav za nedovršenu poslovnu zgradu u Venecueli

UMJETNOST

“Torre David Gran Horizonte' osvojio je Zlatnog lava za najbolji projekat na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.

13. septembar 2012, 12:00

Projekat, koji je rezultat saradnje između venecuelanske organizacije Urban-think tank, kustosa iz Londona Justina Mcguirka i holandskog fotografa Iwana Baana, bavi se nedovršenom poslovnom zgradom u Karakasu, Venecueli.  

Sa 45 spratova, betonska struktura koju je dizajnirao venecuelanski arhitekta Enrique Gomez bila je skoro završena, kada je gradnja napuštena zbog smrti graditelja Davida Brillembourga 1993. godine, i sloma venecuelanske ekonomije
1994. godine.  


Danas je ovaj neboder improvizovani dom za više od 750 porodica koji se spontano razvija i funkcioniše kao nezavisan životni prostor za svoje stanare. Neki ga nazivaju vertikalni slam.

Do vrha nebodera vode samo stepenice, koje su stanari ukrasili.  

U neboderu se nalazi crkva, restorani, frizerski saloni, krojačnice, što ovu stambenu jedinicu čini nezavisnom i samoodrživom zajednicom.

Organizacija Urban-think tank provela je godinu dana proučavajući fizičku i društvenu organizaciju zgrade. Ono što se nekima čini kao neuspio građevinski poduhvat, ova organizacija vidi kao potencijalni model za vertikalne zajednice. Uprkos opštem mišljenju  da budućnost urbanog razvoja leži u saradnji između arhitekata, privatnih preduzeća i globalne populacije stanovnika slamova,  
Urban-think tank traži od kolega arhitekata da ovakva naselja širom svijeta posmatraju kao eksperiment, sa ciljem da se dizajn stavi u službu pravednije i održive budućnosti.  


Posjetioci izložbe mogli su se upoznati sa ovim projekatom u prostoru zamišljenom kao autentičan venecuelanski restoran, gdje bi se uz zajednički obrok pokrenula diskusija o mogućim alternativama za milione ljudi koji stanuju u ovakvim neformalnim naseljima širom svijeta.

Pogledajte fotografije:

Tekst je preuzet i za BUKU preveden sa www.designboom.com

Vezan tekst:

Zlatni lav japanskom paviljonu