Jesi li ti , Predsjedniče, Predsjednik svih nas?

Jesi li ti , Predsjedniče, Predsjednik svih nas?

Piše: Elvir Padalović

Već godinama imamo praksu da se sredstva institucija (službena vozila, troškovi rerezentacije, i sl.) koriste za organizaciju predizbornih skupova. Takodje, kameni temeljci, presijecanje vrpci, sve je to u suštini zloupotreba javne funkcije u svrhu predizborne promocije.

Transparency International Bosne i Hercegovine podnio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji protv Narodne stranke Radom za boljitak zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija BiH.

Iz ove organizacije su podsjetili da je Ministarstvo poljoprivrede Federacije BiH pokrenulo kampanju „Kupujmo domaće“, koja je finansirana iz budžeta FBiH, a iskorištena za promociju Jerka Ivankovića-Lianovića i stranku kojoj on pripada, na samom početku predizborne kampanje.

"Ovime je jasno prekršen Zakon o finansiranju političkih stranaka BiH, koji zabranjuje finansiranje kampanje iz budžeta, ili od strane državnih organa" navodi se u saopštenju ove organizacije.

Oni su pozvali CIK BiH da oštro sankcioniše ovakve zloupotrebe te pozvali na odgovornost čelnike Narodne stranke Radom za boljitak, posebno imajući u vidu da je u svrhu ove kampanje, prema medijskim napisima utrošeno oko 330.000 eura.

Ova kampanja predstavlja još jedan od primjera zloupotrebe pozicija u javnim institucijama i budžetskih sredstava u cilju promocije stranke i prikupljanja glasova.

Ivana Korajlić, portparolka TI BiH kaže kako ovakav vid zloupotrebe budžetskih sredstava postaje sve češći.
"Tokom kampanje za Opšte izbore 2010. smo imali slične slucčjeve gdje su se kroz kampanje ministarstava promovisale stranke (SbiH), ili su se iz budžeta Vlade finansirali filmovi koji su promovisali stranku (SNSD). Ove godine imamo slučaj Naodne stranke radom za boljitak.

Korajlićeva navodi da bez obzira na podnesene prijave, CIK u ranijim slučajevima nije reagovala, niti su stranke sankcionisane, što ih samo podstiče da nastave sa ovakvom praksom.

S druge strane, već godinama imamo praksu da se sredstva institucija (službena vozila, troškovi rerezentacije, i sl.) koriste za organizaciju predizbornih skupova. Takodje, kameni temeljci, presijecanje vrpci, sve je to u suštini zloupotreba javne funkcije u svrhu predizborne promocije.

"Suvišno je i spomenuti činjenicu da se na lokalnom nivou asfaltiranje puteva, sasvim slučajno, uvijek tempira pred izbore. Nažalost, kod nas još uvijek u zakonu nisu dovoljno razgraničene stranačka i javna funkcija, niti postoje sankcije, zbog čega je ovakav oblik ponašanja legalan. Dok god se ne uvedu ostre sankcije za ovakvo ponasanje, ne mozemo ni ocekivati od stranackih/javnih funkcionera da samoinicijativno propuste šansu za predizbornu promociju na ovakav način" kaže za BUKU Korajlićeva.

Njihova tužba pokreće pitanje koliko su osobe na javnim funkcijama istovremeno i stranački kadrovi.I trebaju li biti.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nakon izbora za Predsjednika Srbije se javno ispisao iz članstva partije pokazavši ( vjerovatno samo simbolički ) da njegov mandat pripada svim građanima, da je on Predsjednik svih građana Srbije.

Na drugu stranu, predsjednik RS Milorad Dodik aktivno učestvuje u kampanji SNSD-a za lokalne izbore u BiH, on je vrlo aktivan i ako predsjednik RS, baš u predizbornom periodu. Juče je napr. u Palama položio kamen temeljac za fiskulturnu salu u školi "Srbija" na što kao predsjednik ima pravo, ali da li je baš u jeku predizborne kampanje to i korektno? Da ne pominjemo aktuelnog kandidata za Gradonačelnika Banjaluke koji već nekoliko mjeseci obilazi banjalučka naselja kao predsjednik Gradske skupštine a zapravo kupi sebi predizborne poene.

Svaki izlazak predsjednika RS Dodika ili predsjednika banjalučke gradske skupštine na teren košta, i to se sve plaća iz budžeta svih nas. Ali da li se to računa kao dio troškova u predizbornoj kampanji SNSD-a? Čisto sumnjamo.

I na kraju postavlja se temeljno pitanje. Da li postoji granica između partijskih funkcija i onih državničkih, može li se ona uopšte napraviti?  


Prema socijalnom psihologu Srđanu Puhalu se razlika između funkcija ne može napraviti jer oni su to istovemeno.

"Teško je dokazati kada predstaje partijska, a kada počinje javna funkcija. Zato su oni koji su na vlasti uvijek vidljiviji u medijima od opozicije, ali to je neminovnost" kaže za BUKU Puhalo.


Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja kaže za BUKU kako se ovdje radi se o klasičnoj zloupotrebi javnih funkcija i resursa za partijske, lične i izborne ciljeve i interese te da granic aizmeđu Stranačkog i Javnog i sada postoji za objektivne posmatrače, ali tu granicu ne vide ili ne žele da vide tužilaštva, Centralna izborna komisija i drugi nadležni organi.


"U svakom slučaju postoji potreba da se ova granica dodatno precizira izbornim i drugim zakonima, ali za to nema volje, jer su oni koji iniciraju, predlažu i usvajaju zakone osobe koje zastupaju partijski, a ne javni interes. Centar za humanu politiku imao je inicijativu u vezi ovog problema, ali je ona bila ignorisana od strane Centralne izborne komisije, interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakona i državnog parlamenta" zaključuje Dejanović.Vezani tekst : Deset ljetnjih priča na temu: Kako se ono zvaše Gradonačelnik Banjaluke?

 

 

 

Komentari na tekst (4)
bb
Objavljeno:
hahaha
Objavljeno:
hahaha...pa kako ovarisase na to nase, 'prkno"-Rogaticu...boze mi prosti??? Jel sta dirko-ceprko po "prknu" ili je doletio kao takmac narodnjacke estrade ili je oboje na programu "prkna" za dicnog-Velicanstvenog Bruta??.. e....ako je zijevao a nije pjevao...bice da je varao a varanje je u domenu politike dok je politika,tako "bogovi" Pakla tumace,izvan morala i ti njeg ne mozes uhvatiti ni za glavu ni za rep da ga izvuces iz tog,naseg,prkna...jel tako...Ako je pjevao i usput zijevao notiraj da je sljedece...nase 'prkno" se rasirilo ,haber notu pustilo ,on zvuk pratio i na sjemeckom dragovoljcu se klatio i sta ce ti biti...pa zijevanje jarane poslije...ah meraka u "u prknu" kod Marka..Ima mraka al ima i zraka...nije prkno sve dok Duduk nije krkno...a kad krkne...tad i unuku ima da se smrkne...haaaaaj...ah meraka.......Ako sam malkice prizvao garav sokak u sebi...ne ljutite se dobri ljudi...Haj...uzdravlje
Ja
Objavljeno:
Iskreno,Milorad Dodik je aktivan kroz čitav svoj mandat.
Objavljeno:
1. Danas je na predizborni miting SNSD u Rogatici Milorad Dodik doletio helikopterom helikopterskog servisa predsjednika RS. Ako je došao u funkciji predsjednika RS onda mu nije mjesto da predizbornom skupu. Ako je došao kao stranački lider, kojim pravom je za stranačke aktivnosti koristio helikopter predsjednika RS? 2. Kandidat SNSD-a za načelnika Rogatice Milorad Jagodić, koji je i direktor J.P. Šumsko gazdinstvo “Sjemeć” Rogatica neposredno pred miting radnicima je dao dvije plate. Takođe ih je pustio sa posla da idu na miting. Da li je „Sjemeć“ privatna firma ili državno preduzeće? 3. Ovo su izbori za lokalne organe vlasti: opštinske skupštine i (grado)načelnike opština i gradova. Kad je to tako zašto se lijepe plakati Milorada Dodika, ko je SNSD-ov kandidat za načelnika Rogatice, Milorad Jagodić ili Milorad Dodik?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.