Stand up komičari poručuju: Evo i Bosanaca!

KOMEDIJA S NOGU

Stand up komičari poručuju: Evo i Bosanaca!

Piše: Maja Isović

Stand up turneja pod nazivom “Komedija s nogu” na kojoj će učestvovati domaći i regionalni komičari počela je juče u Mostaru da bi se nastavila u Sarajevu i večeras završila u Banjaluci.

Turneje u Banjaluci održaće se večeras u Boom Boom Room-u u 20h, a dio programa biće održan i u ponedjeljak.

U dvije programske večeri u svakom od tri grada nastupiće najbolji regionalni stand up komičari. Prve večeri, pod voditeljskom palicom  našeg polu-zemljaka Perice Jerkovića iz Ljubljane, a rodom iz Dervente, tu su još i Srđan Jovanović iz Beograda, Domagoj Pintarić iz Zagreba i Tin Vodopivec iz Kranja, te nova i velika nada hrvatske stand up komedije Tomislav Kozačinski – Koza iz Velike Gorice.

Drugo veče vodi Pedja Bajović, inače bosansko-hrvatsko-srpsko-crnogorski kadar, a pridružuju mu se sve afirmisaniji domaći stand up komičari: Adi Fejzić iz Mostara, Filip Andronik iz Sarajeva te Mirko Komljenović – Mirkan iz Banjaluke. Program će zdravim srbijanskim humorom začiniti i Niklola Silić iz Beograda.

Pored pobrojanih komičara, svoje mjesto u programu naći će i oni koji tek zakoračuju u svijet stand up komedije (Mia Lončar, Bojan Bilić, Igor Hrist, Miranda Bešić, Mirko Božić), a koji svojim talentom i radom obećavaju odličnu perspektivu ove forme urbanog humora u BiH.

Peđa Bajović, stan up komičar i direktor turneje rekao je da će na ovoj turneji biti puno upiranja prstom unaokolo i još više smijeha.

“Za one koji nikada nisu gledali stand up komediju uživo, a takvih je kod nas, na žalost, jako puno - ovo možemo najaviti sa ‘A sada nešto potpuno drugačije!’. Ugalvnom, cilj nam je da se ljudi nakon tih večeri vrate kući sa osmjehom, a sutradan prepričavaju naše fore.”, rekao je za BUKU Bajović.

Objasnio je da okupljanje regionalnih stand up komičara nije nova ideja i da se njihova mreža razvila , prvo u Sloveniji, pa nakon toga u Hrvatskoj, a onda i u Srbiji i Makedoniji, dok Crnogorci spavaju.

“I uvijek kada međusobno gostujemo, publika nas pita ‘a šta je s Bosancima?’. E, nakon ove turneje ćemo vrlo glanso i ponosno reći ‘Evo i Bosanaca!’”, dodao je Bajović.

Napomenuo je da su neki stand up komičari jako društveno angažovani i dosta pričaju na primjer o politici, dok druge to uopšte ne zanima, a među 14 komičara koji će nastupiti u ova tri grada, ima ih i ovakvih i onakvih.

U BiH je počela predizborna kampanja, pa nas je zanimalo da li će se komičari na turneji osvrnuti i na tu temu koja je sveprisutna u medijskom prostoru.

“Ja lično hoću, jer - moram. Za mene je u životu sve stvar izbora. Dnevna politika me ne interesuje, ali izbori su taj politički minimum na koji, po meni, svaki građanin treba izaći. Političari su kod nas gotovo estradna pojava, a kao takvi - velika inspiracija”, kaže Bajović!

 

Puno smijeha


Mirko Komljenović, komičar iz Banjaluke koji će učestvovati na turneji rekao je da se ne priprema ništa posebno za ovaj nastup, ali i obećao je da će biti zabavno.

"Sve je to manje-više izvođen materijal, mada ima i par „fora“ koje ću ispričati prvi put. Ali ima očekivanja. Puno smijeha, zabave i pozitivne energije je zagarantovano i to je ono što publika svakako očekuje. To se podrazumijeva. A ako budu pažljivo posmatrali, možda i počnu da razmišljaju o tome. Uglavnom će kući otići sa kezom na licu. Zamišljeni", rekao je za BUKU Komljenović.

 

Nina Govedar iz Harlekin produkcije iz Banjaluke koja je jedan od producenata turneje kaže da je stand up komedija svojevrstan kulturni fenomen i kao takva se velikom brzinom popularizuje u regionu.

"Mnogi u BIH će se, zahvaljujući turneji 'Komedija s nogu' po prvi put susresti sa ovim oblikom socijalne kritike, smatramo kako je jako važno da ovakvu događaji privuku veliki broj publike, kako bi se  u dogledno vrijeme, osim formiranja BiH stand up scene formirala i kritična masa, koja će pratiti rad domaćih komičara. Ono što je uvijek bitno naglasiti jeste činjenica da stand up nije puko prepričavanje viceva, već svojevrsna hronika svakodnevnih događaja koji kod komičara izazivaju komične asocijacije i konotacije. Budući da će s se na turneji publici predstaviti 15 komičara, koji imaju vrlo raznovrsne nastupe, vjerujem da će se za svakog naći po nešto. Svi su oni dosta različiti kada su nastupi u pitanju, tako da ovaj, u svakom slučaju raznolik skup najboljih regionalnih komičara, neće nikoga ostaviti ravnodušnim", objašnjava Govedar za BUKU.

Napominje da nam je smijeh u današnje vrijeme svakodnevno neophodan, jer smijeh je lijek, a u tom kontekstu, ova je Turneja putujuća apoteka.


Organizatori ističu da ova turneja označava samo početak intenzivnog razvoja scene i mreže "komičara s nogu" u BiH, a koji će uslijediti već ove jeseni na radionicama, klupskim nastupima te sličnim gostovanjima i u drugim gradovima u zemlji.

Turneja se realizuje uz podršku američke ambasade u Sarajevu i u saradnji s domaćim i regionalnim partnerima, a cijena ulaznice u Mostaru i Banjaluci je 5 KM, a u Sarajevu 8 KM.

 

 

 

Vezan tekst:

Promjena mora početi od nas samih

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.