<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kiša, melanholija i 10 naj balada

KNJIGA I MUZIKA

Zašto volimo tužne pjesme i zašto nas one čine srećnima - objašnjava Adam Brent Hogtalin u nedavno objavljenoj knjizi "To će se završiti u suzama".

29. april 2014, 12:00

U knjizi "To će se završiti u suzama" Adam Brent Hogtaling, koju je objavio "Harper Kolins", objašnjava zašto je to tako i istražuje kakve melodije podstiču melanholično raspoloženje. Brent detaljno analizira muzičke numere Džonija Keša ili Stivena Patrika Morisija i mnogih drugih muzičara, uz koje se oplakuje kraj ljubavne veze, usamljenost i razne frustacije ili koje služe tek, da se ispolji melanholija,.

Na njegovoj listi sto najtužnijih pjesama svih vremena nalaze se numere Leonarda Koena, Frenka Sinatre, Erika Kleptona, bendova Radiohead, The Cure, U2, Led Zeppelin i drugih. Mesto u knjizi dobile su klasične kompozicije, ali najviše pažnje posvećeno je 20. vijeku i njegovoj popularnoj muzici, od legendarne Bili Holidej, pa do Bona Voksa.

“Mnogi ljudi neke događaje iz svog života povezuju sa određenom pjesmom. Melanholična muzika se ne sluša kada se izađe sa prijateljima na večeru ili kada ste na jezeru sa svojim drugarima. Ona se sluša u trenucima samoće - objašnjava autor obimne knjige od 400 stranica, koja obiluje zanimljivim detaljima i informacijama, zbog čega ju je američka kritika nagradila mnogobrojnim pohvalama.

Autor je objasnio da mu je namjera bila da pokaže da je i osjećaj melanholije dobar i da nema potrebe da stalno jurimo za srećom. Prema njegovim riječima, balade mogu da pomognu da dublje sagledamo problem i da ga riješimo.

Ukoliko je Hogtaling zaista u pravu, evo još nekoliko prijedloga koja vam u tome može pomoći. Britanski časopis NME nedavno je objavio listu pedest najljepših tužnih pjesama. Ne rangirajući ih po emocijama ni po kvalitetu, evo nekih pjesama koje su se našle na listi i razloga zbog čega su se tu našle:

Back to Black – Ejmi Vajnhaus: zbog ogoljene krhkosti koju pjevačica pokazuje kao nikada ranije.

Eleanor Rigby – “The Beatles”: zbog barkone genijalnosti kojom je ispričana priča o ženi koja je preminula u crkvi i na čiju sahranu niko došao nije.

Street Spirit – “Radiohead” – zbog toga što ju je frontmen benda opisao kao njihovu najtužniju stvar, kao mračan tunel bez svjetla na kraju.

Wish You Were Here – “Pink Floyd”: zbog otuđenja kojim se Rodžer Vaters priča na svakom albumu, ali ovde doživljava vrhunac.

Hurt – Džoni Keš: zbog toga što je reč o obradi, ali toliko lepoj i toliko bolnoj obradi.

A Case Of You – Džoni Mičel: zbog toga što je ovo himna svih izgubljenih ljubavi.

Skinny Love – “Bon Iver”: zbog toga što govori o onom trenutku u vezi kada ne želimo da mislimo na kraj, ali znamo da je on već tu.

The River – Brus Springstin: zbog tužne usne harmonike koja odslikava muke mladog para koji se bori u surovom svijetu.

Nothing Compares 2 U – Šinejd O Konor: zbog toga što, iako nije napisala pjesmu (napisao ju je Prins) Šinejd je pjeva toliko dirljivo osjećajući svaku njenu riječ.

Famous Blue Raincoat – Leonar Koen: zbog toga što govori o depresivnim ranim jutarnjim časovima krajem decembra, na način na koji to samo Koen može.

Kako izgleda vaša lista najlepših tužnih pjesama?