<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Startuje najjače klupsko takmičenje na svijetu

Liga prvaka

Na evropskim nogometnim travnjacima večeras počinju susreti najboljih evropskih ekipa u okviru Lige prvaka.

18. septembar 2012, 12:00

Timovi će započeti grupnu fazu najprestižnijeg klupskog nogometnog takmičenja, a za osvajanje ovogodišnje titule kladionice favorizuju španske klubove Barcelonu i madridski Real. 

Branilac naslova Chelsea igrat će u E-grupi zajedno s Juventusom, ukrajinskim Šahtarom iz Donjecka, te Nordsjaellandom. Chelsea, iako pojačan belgijskom zvijezdom Edenom Hazardom zaslužuje svako poštovanje protivnika, ne nalazi se u uskom krugu favorita za titulu. Ta uloga pripada Barceloni i Realu, kojima prema mišljenju kladionica slijede Manchester United, Manchester City i lanski finalist Bayern. Chelsea je na šestom mjestu, a iza Engleza nalaze se PSG i Juventus.

Barcelonu u G-grupi očekuju mečevi protiv Benfice, Spartaka iz Moskve i Celtica iz Glasgowa. Iako Katalonce od ove sezone predvodi Tito Vilanova, koji je zamjenio trofejnog Pepa Guardiolu, Barcelonu zanima samo vrh Evrope. 

'Nadam se da ćemo osvojiti sve što se osvojiti može. Mislim da imamo ekipu za to', rekao je Vilanova koji zna kako težak posao ga očekuje: 

'Ponoviti uspjehe Guardiole će biti izuzetno teško. Ali teško bi bilo za bilo koga ko bi došao na moje mjesto, uključujući i Guardiolu da je ostao u Barceloni'.

Madridski Real igrat će u takozvanoj 'grupi smrti'.

U D-grupi društvo će mu praviti Manchester City, Ajax i Borussia Dortmund. Kladionice najveće šanse za prolazak daju Realu i Manchester Cityju, ali iznenađenja u nogometu su česta. Trener Reala Jose Mourinho u posljednje vrijeme ima mnogo primjedbi na igru svog tima, posebno nakon prvenstvenog poraza protiv Seville.

'U ovom trenutku više me je strah da uopšte nemam ekipu, nego da gubim bodove', izjavio je Mourinho, koji je pred početak sezone Lige prvaka bio raspoložen i davao izjave poput: 'Real je u prošloj sezoni bio najbolji klub u Evropi jer je osvojio najbolju ligu i došao do polufinala Lige prvaka. Bili smo blizu osvajanja naslova evropskih prvaka, a sada znamo šta trebamo uraditi da dođemo do cilja'.

Realvečeras  na svom terenu dočekuje Manchester City, dok se u istoj grupi sastaju Borussija i Ajax. Sutra su još na rasporedu utakmice Dinamo Zagreb - Porto, Paris St. Germain - Dinamo Kijev (A-grupa), Olympiakos Pirej - Schalke, Montpellier - Arsenal (B-grupa), te Milan - Anderlecht i Malaga - Zenit St. Peterburg (C-grupa). 

U srijedu su na rasporedu susreti: Chelsea - Juventus, Šahtar Donjeck - Nordsjaelland (E-grupa), Bayern - Valencia, Lille - Bate Borisov (F-grupa), Celtic Glasgow - Benfica, Barcelona - Spartak Moskva (G-grupa), te Manchester United - Galatasaray i Braga - Cluj (H-grupa).

Grupna faza takmičenja trajat će do 4. i 5. decembra. Finale je na rasporedu  25. maja naredne godine londonskom Wembleyju. Klubovi će za nastup Ligi prvaka dobiti po 8,6 miliona eura, što je za 1,4 miliona više nego u prošloj sezoni.