Otporan na štelu

ACCOUNT

Otporan na štelu

Piše: Maja Isović

Bosna i Hercegovina je još uvijek u ranoj fazi na polju borbe protiv korupcije, koja je izuzetno rasprostranjena u većini područja, te predstavlja ozbiljan problem. Iako je uspostavljen pravni okvir za borbu protiv korupcije, politička volja za rješavanje ovog pitanja i poboljšanje institucionalnih kapaciteta i dalje je slaba.

Informativna sesija prve Antikorupcijske mreže u BiH “Account”, pod motom “Otporan/a na štelu”, održana je juče u Područnoj privrednoj komori u Banjaluci, a sesiji je prisustvovao veliki broj članova iz vladinih i nevladinih organizacija.

Bosna i Hercegovina je još uvijek u ranoj fazi na polju borbe protiv korupcije, koja je izuzetno rasprostranjena u većini područja, te predstavlja ozbiljan problem. Iako je uspostavljen pravni okvir za borbu protiv korupcije, politička volja za rješavanje ovog pitanja i poboljšanje institucionalnih kapaciteta i dalje je slaba.

Podsjetimo da je brojač protiv korupcije pokazao da svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 KM.

Tokom informativne sesije, tim Accounta - organizacije Centar za razvoj medija i analizu (CRMA)  i Udruženje “Infohouse” učesnicima su predstavili ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate rada Mreže u naredne tri godine. Takođe, učesnici su dobili informacije o upravljačkim tijelima mreže, uslovima za članstvo, ali i o beneficijama koje proističu iz članstva, te koristima koje će građani/ke BiH, kao i same organizacije, imati od kvalitetnog rada ove mreže.

Eldin Karić, izvršni direktor projekta “Account”, rekao je da se kroz ovaj projekat nevladine i vladine organizacije umrežavaju u cilju što efikasnije borbe protiv korupcije.

“Cilj nam je da ovu priču o borbi protiv korupcije svedemo na lokalni nivo i da iskustva koja ljudi imaju na lokalnom nivou prenesu jedni drugima i da to svedemo na zajedničku prevenciju korupcije i borbu protiv nje. Projekat je krenuo danas, jer mi u BiH nemamo više vremena da čekamo, jer borba protiv korupcije mora krenuti odmah. Naš je cilj da se nakon tri godine neki problemi u ovoj oblasti već riješe”, rekao je za BUKU Karić.

 Dodao je da bi nakon tri godine već trebalo donijeti zakonski set mjera koje će uticati na smanjenje korupcije, koja je u BiH veoma prisutna u svim segmentima društva.

“Nismo mi došli da kažemo učesnicima šta da rade, već smo tu da im pomognemo da zajednički definišemo problem i da zajednički krenemo u realizaciju rješenja tog problema. Tu smo da vršimo pritisak na institucije sistema da one to što je potrebno i urade”, objasnio je on.

Siniša Božić, ekonomista i predsjednik Upravnog odbora Udruženja akcionara investicionih fondova RS, kaže da je borba protiv korupcije u BiH na početnom koraku.

“Iz mog dosadašnjeg rada, mogu reći da bilo koja agencija, tužilaštvo, policija i nevladine organizacije nisu dale odgovor na mnoge prijavljene slučajeve korupcije u privredi. Mi smo podnijeli desetine krivičnih prijava sa materijalnim dokazima, no nismo dobili nikakav odgovor iz tužilaštva. Što se tiče današnjeg skupa, mogu reći da on može biti početak jedne dobre saradnje u borbi protiv korupcije i stvaranju pritiska na institucije sistema da se i one počnu baviti borbom protiv korupcije”, istakao je za BUKU Božić.

Dodao je da korupcija nanosi veliku materijalnu štetu državi, jer samo u sektoru privrede izgubljeno je nekoliko milijardi maraka zbog visokog stepena korupcije u BiH.

Boško Čeko, glavni revizor Republike Srpske, rekao je da je on u dvanaest godina rada kao revizor izvršio veliki broj finansijskih revizija i revizija učinka, te da svi njihovi izvještaji ukazuju na određene propuste.

“Ne znamo da li su ti propusti svjesni ili nesvjesni, ali oni su prisutni. Naš rad je doveo do toga da se finansijski izvještaji poboljšavaju i da oni budu tačniji i usvojili smo jako mnogo zakona i propisa da bi se ova oblast poboljšala. Takođe smo usavršili pravilnike i poboljšali interne kontrole. No, naši izvještaji još uvijek pokazuju da postoji mnogo odstupanja i nepoštivanja zakonskih propisa i na tome se još uvijek mora raditi”, istakao je za BUKU Čeko.

Dodao je da gotovo svaki njihov izvještaj pokazuje da se ne poštuje Zakon o javnim nabavkama i da u toj oblasti ima jako mnogo propusta. Takođe je napomenuo da svaki propust može dovesti do zloupotrebe, kriminalnih radnji i korupcije.

Učesnici su diskutovali o mogućnostima zajedničkog rada u borbi protiv korupcije u naredne tri godine, a prijedlozi proizašli iz diskusije biće prezentovani na Osnivačkoj skupštini Accounta, koja je predviđena za naredni mjesec.

Rad Accounta podržan je od strane USAID-a, a projekat se finansira sa milion dolara na period od tri godine.

 

Vezani tekstovi:

 

Zašto ne čitamo vijesti o korupciji 

Poreski dužnici u BiH - sve im po spisku!

Tržišni milje u BiH nije u funkciji javnog interesa

 

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.