Jesen....

GODIŠNJE DOBA

Jesen....

Piše: BUKA

Jesen počinje danas u 16.49 časova, na sjevernoj Zemljinoj polulopti, dok na južnoj hemisferi tada počinje proljeće. Jesen će trajati do 21. decembra u 12.12 časova, kada nastupa zima. Pogledajte šta nam ovo predivno godišnje doba donosi....

Jesen donosi berbu plodova na većini biljka trajnica kao što su jabuke, kruške, šljive, grožđe... Isto tako na većini listopadnih stabala tokom jeseni će otpasti svo lišće. Takođe tokom jeseni životinje koje spavaju zimski san će finalizirati nakupljanje masnih naslaga i zaliha hrane koje će im omogućiti da prežive zimu.

Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevicu, dan i noć traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu kraći od noći, a noći jednu minutu duže od dana. Postoje dva razdoblja u jesen: rana jesen traje od 23. septembra do kraja oktobra (početkom novembra), a kasna jesen traje od početka novembra, sve do početka zime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezani tekstovi:

Veliko jesenje čišćenje života

 

Šta čitati ove jeseni

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.