POZORIŠTE

Predstavom "Evropljani" večeras se otvara 52. festival MESS

Objavljeno: 28.09.2012. - 09:00
Predstavom "Evropljani" reditelja Jirija Adameka u izvedbi češkog ansambla "Boca Loca Lab" večeras će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti dignuta zavjesa 52. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Autor: Buka/Fena
Veličina slova: a a a

Festival MESS će paralelno biti otvoren i u Zenici, gdje će u Bosanskom narodnom pozorištu biti će izvedena predstava "Moj sin malo sporije hoda" reditelja Janusza Kice ZeKaeM teatra iz Hrvatske.

Predstava "Evropljani" govori o evropskom osjećaju dezorijentacije, gubitku samopouzdanja, te raspadu zajedničkog i ideološkog terena, dok "Moj sin malo sporije hoda" donosi priču o zamršenim porodičnim odnosima, neslaganjima, nesporazumima i generacijskom jazu, te bračnim nesuglasicama.

Ovogodišnji će MESS tokom deset dana ponuditi 33 predstave iz 20 zemalja, uz učešće više od 500 umjetnika.

U okviru festivalskog programa će u kinu Kriterion biti održana i tri MESS Foruma, ustanovljena prošle godine umjesto okruglih stolova teataraske kritike. Cilj im je uključiti u raspravu članove akademske zajednice, studente i publiku. Ove će godine teme biti - "Evropa i mi", "Politika straha i klerikalizacija društva", te "MESS i mi".

Nakon češke trupe, u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će nastupiti i njemački jazz muzičar David Gazarov, dok će na sceni Sarajevskog ratnog teatra biti izvedena predstava "Deda ne voli sving" rediteljice Julie Dossavi njene kompanije iz Francuske.

 

 

Tagovi: Evropljani, buka
Komentari (0)
Ostavi komentar
Ime:
E-Mail:
Poruka:
 
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.


Napomena:
BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.