Predstavom "Evropljani" večeras se otvara 52. festival MESS

POZORIŠTE

Predstavom "Evropljani" večeras se otvara 52. festival MESS

Piše: Buka/Fena

Predstavom "Evropljani" reditelja Jirija Adameka u izvedbi češkog ansambla "Boca Loca Lab" večeras će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti dignuta zavjesa 52. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Festival MESS će paralelno biti otvoren i u Zenici, gdje će u Bosanskom narodnom pozorištu biti će izvedena predstava "Moj sin malo sporije hoda" reditelja Janusza Kice ZeKaeM teatra iz Hrvatske.

Predstava "Evropljani" govori o evropskom osjećaju dezorijentacije, gubitku samopouzdanja, te raspadu zajedničkog i ideološkog terena, dok "Moj sin malo sporije hoda" donosi priču o zamršenim porodičnim odnosima, neslaganjima, nesporazumima i generacijskom jazu, te bračnim nesuglasicama.

Ovogodišnji će MESS tokom deset dana ponuditi 33 predstave iz 20 zemalja, uz učešće više od 500 umjetnika.

U okviru festivalskog programa će u kinu Kriterion biti održana i tri MESS Foruma, ustanovljena prošle godine umjesto okruglih stolova teataraske kritike. Cilj im je uključiti u raspravu članove akademske zajednice, studente i publiku. Ove će godine teme biti - "Evropa i mi", "Politika straha i klerikalizacija društva", te "MESS i mi".

Nakon češke trupe, u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će nastupiti i njemački jazz muzičar David Gazarov, dok će na sceni Sarajevskog ratnog teatra biti izvedena predstava "Deda ne voli sving" rediteljice Julie Dossavi njene kompanije iz Francuske.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.