http://www.youtube.com/watch?v=Raax-azOBiY&feature=g-all-u

NOVA SEZONA

BUKA TV: Šta političari nude biračima? (VIDEO)

Piše: BUKA

U drugoj emisiji iz predizbornog ciklusa 15. sezone BUKE razgovarali smo o izbornoj ponudi.

Svjedoci smo reklamnih materijala na svakom koraku, počev od letaka u poštanskim sandučićima pa sve do bilborda i televizijskih klipova, pa se pitamo kakva je uopšte izborna ponuda političkih partija i nezavisnih kandidata građanima BiH?

Tanja Topić, politička analitičarka rekla je da se metaforički govoreći mogu istaći dvije slike.

“Prva slike je ta da smo mentalno ostali u prošlom vijeku. Ja ću podsjetiti na kampanje devedestih godina i grupisanja u nacionalne pokrete kad su se pekli volovi. Danas u pojedinim opštinama prilikom organizavanja lokalnih izbora takođe imate tu paradu gdje se raznorazne životinje okreću na ražnjevima. Druga stvar mi je indikativna i samo rijetki su se na to upecali, jeste kada je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić povodom hapšenja načelnika opštine Brod zbog primanja mita, rekao kako se svi finansiraju na takav način, a mi smo najmanja partija pa najmanje i uzimamo”, rekla je u emisiji Tanja Topić.

Enes Osmančević, profesor sa Univerziteta u Tuzli istakao je da je na listama uz neke časne izuzetke, puno diletanata i amatera, koji nemaju elementarno političko obrazovanje niti pretpostavke da se bave zastupanjem ljudi ili da sudjeluju u javnom dijalogu. Nadalje, rekao je Osmančević, da su političke partije veoma neinventivne, jer uglavnom računaju na svoje glasačko tijelo i malo ko se trudi da napiše bilo kakav program i da ga prezentuje, uglavnom nezavisni kandidati ili nezavisne liste tu nešto pokušavaju.

Prema mišljenju profesora Osmančevića slogani u kampanji su potpuno promašeni, dosadni i neinventivni.

Dragan Jerinić, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske, rekao je u našoj emisiji da kampanja za lokalne izbore nikad nije toliko zanimljiva kao kampanja za opšte izbore. On se osvrnuo i na ponašanje medija u predizbornoj kampanji.

“Elektronski mediji imaju neka zakonska ograničenja, a pogotovo javni servisi, a ta ograničenja se odnose na samu prezentaciju predizborne kampanje. Privatni, naročito štampani mediji imaju više slobode, pa se odlučujemo da izbalansiramo stavove svih stranaka. Teško je medijski pokriti sve kandidate, jer npr. u RS se kandiduje 1.200 odbornika, plus kad uzmemo kandidate i stranke dobijemo jako velik broj. Zbog toga se uglavnom medijski pokrivaju veće stranke ili veći mitinzi”, objasnio je Jerenić u našoj emisiji.

Adnan Huskić, voditelj ACIPS-ovog projekta “Monitoring izborne kampanje” rekao je da nema potrebe za inovativnošću dok kod se stvari svake četiri godine dešavaju na isti način i to je porazno.

“Stranke ne osjećaju ponudu da budu inovativne u bilo kojem smislu, jer jednostavno, ovo što imamo prolazi. Vjerovatno će se ponovo birati na isti način, a načini na koje se stranke obraćaju biračima uopšte se nisu promijenili u odnosu na prošle izbore. Iako su izbori lokalni, 60 odsto tema koje se pojavljuju u medijima ne tiču lokalnih tema. Ponovo se priča o stvarima koje nemaju nikakve veze sa lolaknim izborima i onim što građanima na tom nivou ne treba. Vrti se priča koja se vrti svake dvije godine, a to je po meni, najžalosnija činjenica u svemu ovome”, rekao je Huskić u emisiji.

U emisiji gosti su analizirali sadržaj i kvalitet izborne ponude pokušajući da uđu ispod prvog površinskog sloja kampanje da bi bolje razumjeli situaciju u kojoj se nalazimo. U periodu predizborne kampanje u BiH, naši gosti su odgovorili na pitanja koliko su predizborna obećanja ostvariva i realna i kako da građani prepoznaju prave izborne poruke.

Pogledajte emisiju:

 

 

 

Vezan tekst:

BUKA TV: Kako izabrati manje korumpiranu vlast? (VIDEO)

 

 Komentari na tekst (5)
e.
Objavljeno:
emisija je za 10! Sale, bravo!!!
Objavljeno:
Bravo !!!! napokon normalna stranica
Objavljeno:
a ja patetike
Objavljeno:
Cestitke...Alisandrio...Lijepo je vidjeti ucestalost ,kontinuitet,koje sam prosli put kritizirao i rekao...nema fajde od jedne munje izmedju hiljadi svakidasnjih...Lijepo...samo evo nanovo kritike...zasto mislis da pred izbore,dakle u kratkom roku, mozes promijeniti glasacku bruku glasackog tijela???...Zar to nije isto ono sto kritiziras kod tih megalomana a zove te ih politicari ...kada Peku volove za VOLOVE...dasta je nego isto moj Alisandrio...Stoga...ako nisi u u volovima i medju volovima,a nisi-to je ocito...ne idi utabanim putevima volova ili slonova ...Radi sve sto nije njihovo jer ti nisi njihov a jesi ljudski ako se ne pokazes drugacije...Dalje...sada cu te nanovo pohvaliti a da to nisi trazio niti mi platio,mada,moje misli i nisu za ne platiti,ne mislim ovdje na novcanu nadoknadu a mislim na posudjivanje mislenog,ovo je blaza domena kradje,kao jaransko,-(ne akademsko) nadopunjavanje osakacenih zivota.Iz tog razloga te hvalim i kazem...Ti si novinar,prije svega razumski covjek,koji trazi emisiju ,i sopstvenu transmisiju,sa razumnim ljudima...Zapamti...NE MOZE BITI NITI NOVINAR NITI TV KOJI INTERVJUIRA JEDNOG F.ABDICA9ZLOCINCA KOJI JE ODSLUZIO ZLOCINSTVO U SKRACENOM ROKU),LE.BRENU ITD A DA SE PRI TOME RANGIRA KAO NOVINAR .TO SVAKA BUDALA MOZE NAPRAVITI UZ PRETPOSTAVKU DA IMA MULJATORA-BOSA KOJI TRAZI PROFITDANASNJICE,TRENUTKA,ZIVOTA,ISTINE,TREBOVANJA,IMANJA,NEIMANJA,LJUBAVI,BITISANJA ITD...NE MOZE I TACKA...TO TREBA U TEFTERITI KAO NETREBOVANJE NOVINARSKOG ZANATANETREBOVANJE I
Objavljeno:
eto.perfektna emisija,nema se tu vise sta komentarisati plaho.pogledate emisiju,di su srbi i bosnjaci,i onda saberite ako sami neznate razmisljati,ili ste mentalno ograniceni,onda ce te opet dozvoliti da nas isti vozaju po luna parku....
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.