Plava ptica otvara festival za djecu u Banjaluci

Dječije pozorište RS

Plava ptica otvara festival za djecu u Banjaluci

Piše: Maja Isović

U predstavi "Plava ptica" publici će se predstaviti skoro cijeli ansambl Dječijeg pozorišta RS...

Premijera predstave „Plava ptica“ koja je zakazana za subotu, 6. oktobra u 20 časova, u izvedbi Dječijeg pozorišta RS otvoriće XI Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci koji će se održavati do 11. oktobra.

U ovom pozorišnom komadu publici će se predstaviti skoro cijeli ansambl Dječijeg pozorišta RS. Adaptaciju Moris Meterlinkove “Plave ptice” uradio je reditelj Aleksej Ljeljavski iz Minska. Scenografiju, kostime, lutke, dizajn plakata, kao i kompletan vizuelni identitet predstave potpisuje Ana Viktorova iz Sankt Peterburga, dok su dekor, kostimi i rekviziti rađeni u radionicama DP RS.

Predrag Bjelošević, direktor DP RS i direktor festivala rekao je da svi mnogo očekuju od predstave „Plava ptica“, jer je riječ o vrlo ambicioznom projektu.

 

(Aleksej Ljeljavski, Predrag Bjelošević i Ana Viktorova na press konferenciji)

„Sve predstve koje je režirao Aleksej Ljeljavski nose određenu težinu, tako da smo sigurni da će i ova predstava slijediti taj trag. Predstave ovog režisera su Dječije pozorište često odvodile na međunarodnu scenu“, rekao je Bjelošević danas na press konferenciji.

Podsjetio je da će se na festivalu predstaviti teatri iz 9 država koji će odigrati 18 predstava, a njih 15 biće u konkurenciji za festivalske nagrade.

Ovogodišnji međunarodni žiri festivala čine Jovan Ćirilov, teatrolog, Edi Majaron, lutkarski reditelj i teatrolog i Luka Kecman, teatrolog koji će dodijeliti nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u cjelini, Najbolju režiju, Najbolju scenografiju i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.Pored ovih nagrada, dodjeljuje se i Specijalna nagrada.

Bjelošević je istakao da predstave Dječijeg pozorišta RS nisu u takmičarskom programu.

 

„Siguran sam da će djeca, ali i oni stariji uživati u programu koji smo im ponudili za ovu godinu. Odraslu publiku naročito bih pozvao na predstave 'Dr Faust' i 'Pikova dama'. Pored pozorišnih predstava organizovaćemo razne promocije i izložbe“, objasnio je Bjelošević i dodao da je ove godine festival u znaku Slovenije, pa će se banjalučkoj publici predstaviti četiri slovenačka teatra, a biće organizovana i Izložba najljepših igrajućih lutaka iz Slovenije.


Režiser Aleksej Ljeljavski, treći put drži rediteljsku palicu u Dječijem pozorištu RS. Do sada potpisuje režije predstava “Postojani olovni vojnik” 2002. godine i “Životinjska farma” 2007. godine.

 

(Scena iz predstave "Plava ptica)

On je napomenuo da predstava počinje da živi tek kad dođe do publike, tako da će život ove predstave započeti u subotu.

„Jako volim da radim u ovom pozorištu, jer ima sjajne glumce i odličnu tehniku. Napomenuo bih da je ličnost autora teksta po kojem se radi ova predstava jako važna za mene, a on je imao veliki uticaj na kulturu na početku prošlog vijeka, dok je danas pomalo zaboravljen“, rekao je Ljeljavski.

Istaknuta umjetnica iz Rusije Ana Viktorova iz Sankt Peterburga koja je tom gradu osnovala privatni tetatar pozvala je sve zainteresovane na predstavu „Plava ptica“, jer će se na licu mjesta najbolje upoznati sa njenim radom.

Cijena ulaznica za predstave u zvaničnom programu festivala iznose 6 KM, a jedini izuzetak je predstava Pozorištanceta Puž “Svirano de Beržerak”, gdje će karta iznositi 10 KM, a koja će biti odigrana u četvrtak, 11. oktobra, poslije svečanog zatvaranja festivala.

 

 

 

Vezani tekstovi:

Pozorišni festival za najmlađe u Banjaluci

Program Međunarodnog festivala pozorišta za djecu 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.