Likovi našeg doba - Mladen Ivanić

BUKA karikature

Likovi našeg doba - Mladen Ivanić

Piše: BUKA

Dragi drugari, Buka vam predstavlja još jednu biografiju likova našeg doba kroz karikaturu Nine Hadžić. Donosimo vam kratku biografiju i crtež Mladena Ivanića.

Mladen Ivanić rođen je 20. novembra 1958. godine u Sanskom Mostu.
Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci radi od 1990. godine kao profesor političke ekonomije. Postdoktorske studije završio je na Univerzitetu u Manhajmu u Njemačkoj i Glazgovu u Velikoj Britaniji. Govori engleski i njemački.
Kao kandidat 11 opozicionih stranaka za srpskog člana Predsjedništva na izborima 1996. godine, osvaja 305 000 glasova i mada gubi od Momčila Krajišnika, dokazuje svoju veliku političku vrijednost na političkom tržištu.
Tih dana istupa reformski, naginjući ka lijevim političkim promišljanjima i realno tumači politiku što mu stvara sve veći ugled u zemlji, ali i inostranstvu.
Mada nije učestvovao u pobuni protiv SDS, nakon vanrednih parlamentarnih izbora 1997. godine, Biljana Plavšić mu daje mandat za sastavljanje Vlade. Pošto SDS nije bio zainteresovan da ga vidi na tom mjestu, a Ivanić je htio Vladu koju će izglasati srpske stranke bez bošnjačkih i hrvatskih, koja je bez SDS bila nemoguća, on vraća dobijeni mandat.  Odbijeni mandat u letu hvata Milorad Dodik, a SDS i danas odbijanje Ivanića smatra svojom najvećom političkom greškom.  Ivanić vrlo brzo ulazi u sukob sa Dodikom, nazivajući njegovu vladu “mafijaškom”.

Partiju demokratskog progresa formira 1999. godine i u predizbornu kampanju ulazi na temama korupcije i kriminala, sa jasnom podrškom opstanku Republike Srpske, ali sa jasnim otklonom od otcjepljenja i sličnih avantura. Nakon izbora u januaru 2000. godine, postaje Premijer Vlade RS u koju ulazi i 8 Ministara SDS-a.

 

 

Taj period obilježava prva ozbiljna reforma fiskalne politike i pokušaj oporezivanje ratnih biznismena. Podignuta je i optužnica protiv Milorada Dodika zbog nenamjenskog trošenja sredstava budžeta za vrijeme njegovog mandata. Koalicija sa SDS-om učinila je retoriku PDP-a izrazito nacionalnom i Ivanića prestaje da prati glas umjerenog političara.  Pred kraj mandata ova Vlada objavljuje skandalozni izvještaj o ratnim dešavanjima u Srebrenici koga se Ivanić nikada nije odrekao.  Nakon poslednjih opštih izbora u BiH, Ivanić prihvata poziv Milorada Dodika da bude dio Vlade RS, iako je SNSD imao većinu i bez njegovog PDP-a.
Time nastavlja krstarenje u vodama vlasti započet 2001. godine. Veoma je teško shvatiti ovaj potez Mladena Ivanića, zbog čega nije gradio opozicioni put nego je pristao da bude privjesak u Vladi Milorada Dodika, čije je poteze često kritikovao. Osim želje za vlašću drugog objašnjenja nema. Jedan broj članova u PDP je iskoristio svoju poziciju u vlasti za lično bogaćenje, Dragan Mikerević je odličan primjer.  Nakon više od dvije godine koalicionog partnerstva, PDP napušta Vladu i ovo označava prvi boravak u opoziciji izvršnoj vlasti od kada je ova partija i nastala.

Opoziciono početništvo  karakteriše zbunjenost i velika obazrivost u kritici poteza vladajućeg SNSD-a. Nakon što je oslobođen odgovornosti za optužbu za nesavjestan rad u službi u slučaju „Šume Srpske", oslobodio se ogromnog balasta i kritika vlasti koje su ga pratile od kada su napustili Vladu Milorada Dodika.
Ne krije bliskost sa Draganom Čavićem i njegovom Demokratskom partijom, a ovaj dvojac je i najozbiljnija prijetnja izbornom rezultatu SNSD-a. Pitanje je samo da li je Mladen Ivanić toga svjestan ili će njegova teza o PDP-u kao "poželjnom" koalicionom parteru svake vlasti ostati na snazi i nakon ovih izbora. U kampanju ulazi kao Predsjednik PDP-a i kandidat koalicije Zajedno za Srpsku za člana Predsjedništva BiH.

Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.

Autorica crteža : Nina Hadžić

 

 

 

Komentari na tekst (15)
Objavljeno:
Samo jedan od ostali.
Objavljeno:
Gagi, nije mi jasno zašto se praviš da ne gledaš Buku, kad dobro znaš da ovaj sajt piše o svim likovima sa bh. političke scene. Uostalom, zar karikatura ne govori dovoljno?
Objavljeno:
Gagi, nije mi jasno zašto se praviš da ne gledaš Buku, kad dobro znaš da ovaj sajt piše o svim likovima sa bh. političke scene. Uostalom, zar karikatura ne govori dovoljno?
Objavljeno:
Gagi, nije mi jasno zašto se praviš da ne gledaš Buku, kad dobro znaš da ovaj sajt piše o svim likovima sa bh. političke scene. Uostalom, zar karikatura ne govori dovoljno?
Objavljeno:
Mi smo prikaze
Ne trazi dokaze....
Objavljeno:
http://www.youtube.com/watch?v=BFVtNgEMwK0&feature=related
Objavljeno:
Posto ne znam gdje da ovo postavim tj postujem ja cu da stavim ovde. ZAmolio bih da 6yka uradi nesto na temu: "Ex-vlast i Youtube " a pocetak bi bio otp odavde:

http://www.youtube.com/watch?v=6PSDqW3arkc&p=82CF0BA47745FA25&index=14&playnext=9

Radi podsjecanja sta je sve uradjeno i sve ono sto nije uradjeno :-)
Opoziciju cemo kritikovati ako i kad dodje na vlast i nadam se da ce ipak doci neka bolja vremena :/
Objavljeno:
karikature su zaista djelo veoma talentovane autorke, ali mislim da umjetnica ne mora baš toliko da koristi svoje crtalačko umjeće, jer nekako mi likovi iz Nininog pera ljepše izgledaju kao karikature nego li u stvarnom životu :-)

lijep pozdrav čitaocima BUKA portala
Objavljeno:
Karikatura je zaista sjajana i pokazuje gospodina Ivanića baš onakvoga kakav jeste njegov politički put od negdje 96 godine
kada je imao šta da kaže do današnjih dana kada čovijek njegovog obrazovanja i pozicija na kojima je sve bio luta lijevo,desno,naprijed,nazad valjda kontajući da je ipak najbolje loviti u mutnoj vodi isključivo radi svojih ličnih interesa.
Objavljeno:
Jedini normalan politicar u RS...
Objavljeno:
"Pazi, ovako", pitali su Ivanića, "Banka i po - euro i po. Pošto banka?"

"Da li želite da kažem pošto banka kao premijer, ili kao predsjedavajući revizorske kuće?" odgovarao je on.
Objavljeno:
Bravo za karikaturu, govori više od riječi
Objavljeno:
To je najpametniji politicar(kada je u pitanju licni interes),prvo je bio predsedik vlade(tada se nakupio para),a onda ministar inostranih poslova(tada je proputovao svijet)!

Ima jedna zanimljiva prica iz njegovog komsiluka.Naime,kazu njegove komsije da Djomla svoje komsije pozdravlja samo pred izbore,po tome se moze zakljuciti kakav je to lik ;-)
Objavljeno:
On kako je poceo bice lik iz doba i nasih potomaka. Covjek redovno gubi tj. njegova partija al nikao da se skloni sa scene. Da me neko pogresno neshvati htjedoh reci ajd sto moramo gledati ove sto su dobili izbore al sto moramo gledati i ove sto izgube to mi nije nikako jasno.
Objavljeno:
Haha, a ja mislio da 6yka nije pod ničijim stranačkim pokroviteljstvom! Ivanić je najogavniji lik političke scene u RS! Samo da mi je znati koliki je honorar ste dobili za ovako ''oštar'' presjek njgove karijere...
Jadni mi kad nam kapu kroje međedi na vlasti i ovakvi gadovi u opoziciji pa između njih moramo da biramo... Nema druge nego referendum za uvođenje smrtne kazne, a prije toga oduzimanje imovine!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.