Izborna noć -analize,rezultati, komentari

Izbori

Izborna noć -analize,rezultati, komentari

Piše: BUKA

Budite večeras uz BUKU. Tokom izborne noći, donosimo Vam prve rezultate, analize i procjene. Ažuriraćemo novosti iz minuta u minut. U narednih nekoliko sati na ovom linku donosićemo vam najnovije informacije iz stranačkih štabova, analize, komentare i prve rezultate

00.24 CIK - Press konferencija - detalji na internet stranici www.izbori.ba. Izbori su protekli fer i korektno.

 

00. 23 - Marko Pavić, kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS) ostaje i dalje na funkciji gradonačelnika Prijedora.To će, ukoliko konačni rezultati potvrde rezultate glasanja na lokalnim izborima, biti treći mandat Paviću u tom gradu. Rezultati sa 114 biračkih mjesta, pokazuju ubjedljivu pobjeda Marka Pavića, saopštio je DNS. U Prijedoru su na birališta izašla 39.263 glasača ili 49,06 odsto od ukupno registrovanih 83.972 birača.

 

00.11 - Socijaldemokratska partija BiH iz ovih izbora izlazi s tri načelnika više u odnosu na 2008., potvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

 

Lagumdžija je naveo da su SDP-u pripala načelnička mjesta u opštinama Centar Sarajevo, Kalesija, Tuzla, Doboj-jug, Gračanica, Živinice, Gradačac, Srebrenik, Bosanska Krupa, Ključ i Trnovo.
- Istina, izgubili smo načelnička mjesta u Bihaću, Novom Gradu, Varešu i Kaknju i ja čestitam svim novoizabranim načelnicima i pozivam ih da zajedno s općinskim vijećima počnu raditi već sutra, rekao je Lagumdžija.

 

00.01 – Izborni štab DP u Banjaluci zatvoren je prije nekoliko trenutaka. Iz ovog štaba je saopšteno da je prebrojano 57, 8 biračkih listića, te da Gavranović ima 20. 575 glasova, Čavić 18. 040, a Stevandić 11.922 glasa.

 

23.47 - Kandidat SDS-a za gradonačelnika Bijeljine Mićo Mićić osvojio je 33.257 glasova birača, a kandidat SNSD-a Miroslav Milovanović 24.721 glas, izjavio je Srni predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Žiko Krunić.Prema preliminarnim rezultatima, nezavisni kandidat Damjan Pajić osvojio je 935 glasova.

23.42 - Na lokalnim izborima u Modriči pobijedio je kandidat SNSD-a Mladen Krekić, koji je osvojio 7.373 glasa.Prema podacima iz Opštinske izborne komisije Modriča, za kandidata SDS-a Novaka Gojkovića glasalo je 5.523 glasača, dok je za Dragana Grabovca iz SP-a glasalo 340 glasača.

 

23.17 - Prema podacima sa 140 biračkih mjesta, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Slobodan Gavranović vodi u izbornoj trci.

 Na biračkim mjestima koja su do sada obrađena za Gavranovića su glasala 16.911 birača, za Dragana Čavića 13.353, za Nenada Stevandića 10.651, za Milutina Pejića 954, za Acu Prelića 834 birača.

 

23.16 - U sjedištu Stranke demokratske akcije u Sarajevu večeras je saopšteno da je ta stranka, prema dosadašnjim informacijama, osvojila načelničke pozicije u 36 opština u Federaciji BiH kao i u dvjema u Republici Srpskoj.

 

23.07 - Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Kalinovik Mileva Komlenović, prema nepotvrđenim rezultatima, osvojila je 850 glasova, a njen protivkandidat iz SDS-a Slobodan Đorem 656, izjavio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Milinko Lalović.

Komlenovićeva je i u prethodne četiri godine obavljala funkciju načelnika opštine Kalinovik.

22.59 - Novi načelnik opštine Vlasenica je Dragoslav Todorović, kandidat koalicije SDS-a, PDP-a, SRS "Dr Vojislav Šešelj", SRS Republike Srpske, SP-a i NDS-a, pokazuju prvi nezvanični rezultati Opštinske izborne komisije /OIK/.Predsjednik OIK-a Sanja Stanimirović Ostojić rekla je Srni da je Todorović dobio povjerenje 3.365 glasača, dosadašnji načelnik ove opštine i kandidat SNSD-a Mladen Popović 2.834 glasova, a kandidat SDA Suljo Taimdžić 118 glasova.

22.58
- Prema prvim preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije u Novom Gradu, kanidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježana Rajilić osvojila je 9.818 glasova ili 58,37 odsto.Kanidat Srpske demokratske stranke Radomir Pašić osvojio je 6.072 glasa ili 36,10 odsto, a kandidat Partije demokratskog progresa LJiljana Janković 929 glasova ili 5,52 odsto.

22.57 - Milan Radmilović, kandidat SDS-a, ponovo je izabran za načelnika opštine Gacko sa osvojenih 3.720 glasova.

22.57 - Prema prvim preliminarnim podacima, kandidat SDS-a za načelnika opštine Rogatica Tomislav Puhalac dobio je 3.159 glasova.Predsjednik Opštinske izborne komisije Zorana Čarkić rekla je Srni da je kandidat SNSD-a Milorad Jagodić dobio 3.132 glasa, a kandidat Socijalističke partije Nebojša Golić 186 glasova.

22.52 - Kandidat SNS-a načelnika opštine Jezero Dušan Šajin, prema prvim preliminarnim rezultatima, osvojio je 322 glasa, a kandidat SDS-a Slobodan Laketić 276 glasova, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji. Kandidat SNSD-a Snežana Ružičić dobila je 156 glasova, a kandidat SP Zdravko Simetić dobio je samo jedan glas.

22.50 - Demokratski narodni savez /DNS/ je, prema prvim prebrojanim glasovima, osvojio mjesto načelnika u opštini Osmaci, rekao je generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić.On je dodao da je riječ o kandidatu Miladinu Vukićeviću, kojeg je podržao i PDP.

 

22.48. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je večeras da će ta stranka biti u vlasti u 38 do 40 opština u Republici Srpskoj.

Od toga broja SDS će imati načelnike u 36 opština, uz par opština u kojima je pobijedio SDS, ali nisu prebrojani glasovi mobilnih timova i glasački listići iz inostarstva, kao što je Rogatica, rekao je Bosić na pres-konferenciji.22.48 - Prema prvim preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije /OIK/ Ugljevik, kandidat SDS-a za načelnika opštine Vasilije Perić osvojio je 5.348 glasova birača. Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Ugljevik Relja Dragić dobio je povjerenje 4.779 birača, a kandidat SP-a Vasilije Mitrović osvojio je 270 glasova.

U Ugljeviku je na izbore izašlo 10.712 građana sa pravom glasa ili 74, 15 odsto ukupnog biračkog tijela.

22.46 - Kandidat SDS-a za načelnika opštine Berkovići Nenad Avramović osvojio je najviše glasova u trci za prvog čovjeka opštine sa osvojenih 629 glasova. Kandidat DNS-a Slavoljub Baćević na drugom je mjestu sa 386 osvojenih glasova, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Kandidat SNSD-a Drago Kundačina osvojio je 178 glasova, dok je Dušan Đurica iz Socijalističke partije dobio 14 glasova.

22.44 - HDZ BiH osvojio je načelničke pozicije u svim federalnim opštinama u Hercegovini i ima natpolovične većine u svim opštinskim vijećima, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.On je naveo da je HDZ BiH ostvario rezultate iznad očekivanja i da su ispunjeni maksimalino postavljeni ciljevi izborne kampanje.

 Čović je rekao da, prema prvim preliminarnim rezultatima, HDZ BiH nije ostvario dobre rezultate u multietničkim sredinama, gdje je bošnjačko biračko tijelo izašlo na izbore u većem broju.

Predsjednik HDZ-a BiH naveo je da će rezultati lokalnih izbora odrediti i političku situaciju na nivou BiH.

 

22.42 - Prema prvim preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije /OIK/ u Bileći, kandidat SNSD-a Miljan Aleksić izabran je za novog načelnika opštine. Aleksić je osvojio 2.530 glasova, a kandidat SRS Republike Srpske Dragan Babić dobio je povjerenje 2.280 birača. Na trećem mjestu sa osvojenih 2.082 glasova je kandidat koalicije "Zajedno za Bileću" Goran Bošnjak.

22. 40 -Kandidat SDS-a za načelnika opštine Prnjavor Siniša Gatarić osvojio je najviše glasova na današnjim lokalnim izborima.

Gatarić je dobio povjerenje 10.223 glasača, na drugom mjestu je Drago Kalabić iz SNSD-a sa 6.328 glasova, trećem Sretko Aulić iz DNS-a s 1.655 glasova i četvrti Ismet Softić iz SDPBiH sa 457 glasova, podaci su Opštinske izborne komisije.

U toj opštini dosad je načelničku funkciju obavljao kadar SNSD-a Darko Tomaš.

22.39 - U prvoj izjavi koju je dao večeras za lokalnu RTV nakon održanih opštinskih izbora, nezavisni kandidat i aktuelni načelnik Bugojna Hasan Ajkunić objavio je izbornu pobjedu, zahvalivši se svim građanima koji su mu ponovno ukazali povjerenje.

22.37 - Čelnici Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine okupljeni u štabu ove stranke posjeduju preliminarne informacije prema kojima njihovi kandidati za načelnika općina Ilidža i Jablanica vode u izbornoj utrci na lokalnim izborima.

Kandidat SBB-a za opštinu Ilidža je Rasim Lakota, a za općinu Jablanica Šaban Nezirić.

22.35 - Načelnik Opštine Zenica i u naredne četiri godine ostaće Husejin Smajlović, kandidat SDA. Predsjednik Izbornog štaba SDA Zenica, Jusuf Duraković i predsjednik Opštinskog odbora SDA Ibrahim Šišić proglasili su večeras izbornu pobjedu SDA u Zenici.

 

22.19 - Izborni štab SNSD-a u Banjaluci proglasio je pobjedu Slobodana Gavranovića. Iz ovog štaba je saopšteno da imaju rezultate glasova sa 100 biračkih mjesta. Prema dosad prebrojanim glasovima Gavranović ima 11.954, Čavić 9.065, a Stevandić 7.701.

 

22.15 - Čavić je saopštio da prema dosad prebrojanim glasovima za gradonačelnika Banjaluke, Slobodan Gavranović ima 10.548 glasova, Dragan Čavić 10.101 glas, a Nenad Stevandić ima 6.268 glasa.

 

 

22.07 - Kandidatkinja SNSD-a za načelnicu opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić pobijedila je na izborima u ovoj opštini.

 

 

22.05 - U Štabu inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ smješten je i izborni Štab Ćamila Durakovića, nezavisnog kandidata za načelnika Opštine Srebrenica. Ovdje se slavi Durakovićeva pobjeda, a ulicama grada prolaze kolone automobila sa pristalicama Ćamila Durakovića.

 

 

 

Duraković je za Fenu izjavio da već sada ima značajnu prednost nad ostala dva kandidata.

„Nekoliko stotina glasova imam više od glavnog kandidata Vesne Kočević, ali je i Radojica Ratkovac osvojio značajan broj glasova. Ćekamo izvještaje sa još dva tri manja biračka mjesta, a oni glasovi koji dođu poštom biće samo šlag na tortu“, precizirao je Duraković.

 

 

22.04 - Socijaldemokratska partija BiH će imati više načelnika i mjesta u opštinskim vijećima nego što je to bilo 2008., kazao je novinarima u Centrali SDP-a BiH član Predsjedništva ove stranke Damir Mašić.

Mašić je potvrdio da je njihov kandidat u Opštini Centar Sarajevo neprikosnoven te da će na ovom mjestu, ubjedljivom pobjedom, ostati Dževad Bećirević.

- Kada su u pitanju općine u Tuzlanskom kantonu u kojima SDP do sada nije imao načelnika, Gradačac i Srebrenik, sa sigurnošću možemo reći da su načelničke pozicije pripale SDP-u. U Kalesiji je izborna utrka još neizvjesna, a stabilne su općine u kojima smo imali načelnike: Tuzla, Živinice i Gračanica, kazao je Mašić.

U Unsko-sanskom kantonu SDP je dobio načelnika u opštini Ključ te Bosanskoj Krupi.

- Posebno nam je drago, kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, da će jedna žena biti načelnica. Riječ je o kandidatkinji SDP-a za načelnicu Općine Doboj-jug, kazao je Mašić.

Kandidati SDP-a ne vode u opštinama Kakanj, Vareš, Novi Grad, dok SDP vodi u opštini Trnovo.

 

22.00 - Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine Miroslav Milovanović čestitao je pobjedu svom protivniku iz SDS Mići Mićiću.

 

 

 

 

 

21.58 - Kandidat koalicije "Zajedno za Banjaluku" za gradonačelnika tog grada Dragan Čavić izjavio je večeras da kandidat SNSD za gradonačelnika Slobodan Gavranović ima oko stotinu glasova prednosti u odnosu na njega.

Čavić je na konferenciji za novinare rekao da je on osvojio više glasova u gradskim i prigradskim naseljima, dok je Gavranović dobija većinu glasova u seoskim sredinama.

- Biće očigledno "mrtva trka" do prebojavanja svih glasačkih listića, smatra Čavić i primjećuje da je indikativno da ima dosta nevažećih listića.

Ističući da je na trećem mjestu kandidat SDS-a Nenad Stevandić te ocijenio da bi opozicija "sasvim sigurno" odnijela pobjedu u Banjaluci da je uspjela da se dogovori o jednom zajedničkom kandidatu.

 

 

21.57 - Jasmin Imamović, prema prebrojanim glasovima i u naredne četiri godine  biće načelnik  te opštine, saznaje Agencija FENA.

Imamović je član Predsjedništva i Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i član je Društva pisaca BiH.

Jasmin Imamović bio je načelnik Opštine Tuzla  i u prethodna tri mandata.

 

 

21.56 - Nakon otprilike 70 posto prebrojanih glasačkih listića, u utrci za načelnika Visokog kandidatkinja SDA Amra Babić sakupila je 5.000 glasova, tako da se slobodno može proglasiti novom načelnicom općine Visoko, javlja lokalni portal visoko.co.ba.

Iza Babić slijede Kemal Mušinbegović sa 2.500 glasova, Jasmin Dlakić sa 2.000, Munib Alibegović sa 1.800, Vahid Hećo sa 1.200, itd.

 

21.54- U izbornom štabu SNSD-a u Banjaluci rečeno je da je SNSD pobijedio u sljedećim opštinama: Foča, Brod, Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Laktaši, Drinić, Banjaluka, Ribnik, Mrkonjić Grad, Kupres, Derventa, Brod, Modriča, Zvornik, Kotor Varoš, Milići, Grahovo, Glamoč, Drvar, Člinac, Bileća i Kalimnovik.

 

21.52 - Na lokalnim izborma u Višegradu pobijedio je kandidat SDS.

 

 

21.51 - U Centralu SDP-a BiH iz minute u minutu pristižu informacije s biračkih mjesta, ali članovi SDP-a još uvijek ne žele da zvanično potvrde uspjeh stranke na ovim izborima.

Po nepotvrđenim informacijama SDPBiH, između ostalih, može računati na načelnike opština Centar, Tuzla i Prača.

 

21.51 - Ćamil Duraković, nezavisni kandidat sasvim siguran je da će u naredne četiri godine biti na čelu Opštine Srebrenica.

- Ovo nije Ćamilova pobjeda, ovo je pobjeda Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, građana Srebrenice kao općine u Bosni i Hercegovini, a ne nikako u nekom "dodikistanu“. Vidite ove mlade ljude koji su nekoliko mjeseci budili svijest onih čija se svijest, hvala bogu, probudila. Ovdje je pobijedila jedna strana nad drugom stranom , ne u kontekstu međuetničkepodjele, nego razumijevanja prema Srebrenici, u našem svetom gradu gdje je počinjen genocid i koji se, nažalost i danas negira. Naša kampanja je bila za ljudska prava i da na vlasti u ovoj opštini budu ljudi koji mogu obezbijediti prosperitetan život za sve njene građane, izjavio je Ćamil Duraković.

On je dodao da je ovo bila fer predizborna kampanja, kao i sami izbori.

 

 

21.50 - Prema nezvaničnim informacijama, građani Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Donjeg Vakufa ponovo su ukazali povjerenje aktuelnim načelnicima Seadu Čauševiću i Husi Sušiću, kandidatima Stranke demokratske akcije (SDA).

Bugojnom se večeras pronijela vijest da je nezavisni kandidat na izborima za načelnika ove opštine Hasan Ajkunić osvojio najveći broj glasova birača. Međutim, u OIK Bugojno još uvijek nisu potvrdili ovu informaciju.

Ajkunić je sadašnji načelnik Bugojna a njegovi protukandidati su Vildan Hajić (SDA), Osman Džaferović (SDP), Elmir Velić (SBB) i Ante Visković (HDZ).

 

 

21.49 - Kandidat SDA u prednosti je u izbornoj trci za načelnika u Bratuncu", izjavio je večeras šef izbornog štaba te stranke Sanjin Halimović pozivajući se na dosadašnje nezvanične informacije koje su pristigle dva sata nakon zatvaranja birališta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Načelnički kandidati SDA u prednosti su za sad i u Bihaću, opštini Novi Grad u Sarajevu, Kaknju, Olovu, Zenici, Sanskom Mostu, Jajcu, Varešu, Visokom, Vogošći, Jablanici, Konjicu, Fojnici i na Ilidži, kazao je Halimović.

Kao zanimljivost je spomenuo da u nekim opštinama u kojima je načelničku poziciju imala Socijaldemokratska partija, kandidati SDA preuzimaju vodstvo kao što su općine Novi Grad, Bihać i druge.

 

 

21.47 - Generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je večeras da SNSD vodi u mnogim opštinama gdje nisu do sada pobjeđivali, u nekim su već pobijedili, a u drugim se rezultati broje.

- U nekim opštinama smo izjednačeni s drugim kandidatima, naročito tamo gdje su mnoge političke stranke uspjele da okupe više političkih snaga, rekao je Vasić i dodao da očekuje rezultat koji su i projektovali, da u konačnom broju načelnika zadrže pozicije i prije četiri godine.

Kazao je da SNSD ubjedljivo vodi u Novo Gradu/Bosanskom Novom, Laktašima, već su, kaže, pobijedili u Petrovcu/Driniću, vode ubjeljivo u Banjoj Luci, u Čelicu je "skoro gotova stvar", te takođe u Ribiniku i Mrkonjić-Gradu.

Po njegovim zadnjim podacima, SNSD je vodio u Jezeru, a pobijedili su u Kupresu (RS), te Derventi, Bosanskom Brodu, a, kako kaže, pobjeđuju u Modriči.
- U Doboju gubimo, u Tesliću je ostalo da se prebroji još 40 posto glasova i nešto je negativniji rezultat, u Pelagićevu je potpuno izjednačen rezultat, dva glasa u korist SNSD-a, rekao je Vasić.

SNSD je pobijedio, kako je rekao, u Zvorniku, a u "Srebrenici imamo prednost, a moramo sačekati rezultate".
Vasić je dodao i da je SNSD izgubio u Han Pijesku, u Istočnom Novom Sarajevu pobijedio, dok se u Trnovu čekaju rezultati mobilnih timova.

U Rogatici je, kaže, izjednačeno, dok SNSD vodi u Milićima i Foči dok u Trebinju imaju "nešto manje negativnog rezultata"

 

21.43 -  Spisak kandidata koji su, prema prvim rezultatima, pobijedili u utrci za načelnike u BiH

Emdžad Galijašević (SDA) - Bihać
Hasan Ajkunić (Nezavisni kandidat) - Bugojno
Dževad Bećirević (SDP) - Centar Sarajevo
Husejin Smajlović (SDA) - Zenica
Ibrahim Hadžibajrić (SBBIH) - stari Grad Sarajevo
Semir Efendić (SDP) - Novi Grad
Edin Smajić (SDA) - Vogošća
Slobodan Gavranović (SNSD) - Banjaluka

 

 

21.42 - Amir Zukić, generalni sekretar SDA obratio se novinarima kazavši da je stranka demokratske akcije pobijedila u šest opština u Sarajevu. To su Ilijaš, Vogošća, Ilidža, Hadžići, Novi Grad i Novo Sarajevo.

 

 

 

Ova srtranka prema nezvaničnim iformacijama vodi u Odžaku, Vukosavlju, Gračanici, Donji i Gornji Vakuf, Jablanica i Konjic.

Rekao je takođe da je bilo dosta nepravilnosti u toku glasanja, te da su građani bili suočeni sa nemoralnim ponudama i potkupljivanjem od strane Saveza za bolju budućnost.

 

21.40 - Banjaluka: Na biračkim mjestima koja su do sada obrađena za Gavranovića su glasala 7156 birača, za Nenada Stevandića 4284, za Dragana Čavića 4997, za Milutina Pejića 332, za Acu Prelića 286 birača

 

21.39 - Kandidat SDS odnio je pobjedu u Bratuncu.

 

 

21.38 - Prema posljednjim podacima, Vesna kočvić vodi u Srebrenici ispred Ćamila Durakovića. Ovi rezultati su bez glasova u odsustvu, koji bito mogu da promijene konačni rezultat.

 

 

21.36 - Slavko Vučurević, kandidat koalicije Zajedno za Trebinje proglasio je pobjedu riječima da je "pobijedio trebinjski narod".
"Od ponedjeljka vše ništa neć biti isto2, rekao je on.

 

21.30 - Pobjedu na izborima za načelnika opštine u Kozarskoj Dubici ostvario je kandidat koalicije "Za našu Kozarsku Dubicu" Mile Zlojutro sa 7.445 osvojenih glasova birača, pokazuju preliminarni rezultati Opštinske izborne komisije /OIK/.Kandidat SNSD-a i dosadašnji načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz osvojio je 4.840 glasova, dok je kandidat SP-a Darko LJubojević zadobio povjerenje 286 birača.

Na lokalnim izborima u Kozarskoj Dubici glasalo je 13.252 birača, odnosno 55,93 odsto upisanih birača s pravom glasa.

 

 

21.29 - Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a izjavio je da je opozicija oduzela vlast od SNSD-a u opštinama gdje je djelovala jedinstveno, te da mu je žao što tako nije bilo i u Banjaluci.

 

21.26 - Podaci SDS-a pokazuju da su ova stranka i njeni koalicioni partneri ostvarili pobjedu na lokalnim izborima u većini opština u Republici Srpskoj, saopćio je večeras predsjednik Izbornog štaba SDS-a Ognjen Tadić.

Tadić je rekao da je SDS ostvario izbornu pobjedu u Gradišci, Sokocu, Nevesinju, Doboju, Berkovićima, Prnjavoru, Donjem Žabaru, Bijeljini, Dubici, Višegradu, Palama, Gacku, Tesliću, Istočnoj Ilidži, Šamcu, Istočnom Mostaru, Trnovu, Istočnom Starom Gradu, Loparama, Kostajnici, Srpcu, Ljubinju, Oštroj Luci, Kneževu, Čajniču i Han Pijesku.

On tvrdi da koalicija "Zajedno za Trebinje" vodi i u Trebinju.

Tadić je dodao da je "ovo veliki pad SNSD-a, jer se desio narod i došlo je do promjena".

On je večeras građane pozdravio riječima: "Dobro jutro Republiko Srpska".

 

 

21.24 - Predsjednik Izbornog štaba SDA Zenica Jusuf Duraković izjavio je kako je prema do sada obrađenim podacima i uzorku od oko 30.000 birača, kandidat ove stranke za načelnika Opštine Zenica, Husejin Smajlović osvojio više od 65 posto glasova.

- Husejin Smajlović će i u naredne četiri godine biti načelnik Općine Zenica. Slična je situacija i kada je u pitanju Općinsko vijeće Zenica. SDA će imati većinu u Vijeću, odnosno najmanje 16 vijećničkih mjesta, izjavio je Jusuf Duraković, predsjednik Izbornog štaba OOSDA Zenica.

Predsjednik Glavnog odbora i član Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fehim Škaljić kazao je večeras novinarima u izbornom štabu ove stranke da su prema preliminarnim rezultatima novi-stari načelnici u sarajevskoj Opštini Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te u Goraždu Muhamed Ramović.

Na osnovu 50 posto prebrojanih glasačkih listića u trci za načelnika opštine Gradiška ubjedljivo vodi kandidat koalicije osam stranaka "Pokreta za Gradišku", saopštila je ta koalicija.

 

21.21 - SDS je saopštio da je ova stranka samostalno ili u koaliciji pobijedila u 34 opštine. Na prethodnim lokalnim izborima, ta stranka trijumfovala je u 17 opština.

 

21.20 - Kandidat SDS-a za načelnika opštine Prnjavor Siniša Gatarić ima prednost od oko 2.000 glasova u odnosu na svoje protivkandidate, saopšteno je iz Izbornog štaba ove stranke.Rezultati su saopšteni na osnovu oko 8.000 prebrojanih glasova.

Prema preliminarnim podacima, kandidat SDS-a za načelnika opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović osvojio je 674 glasa, ili oko 78,5 odsto od 912 glasača sa pravom glasa koji su imali pravo da glasaju na današnjim lokalnim izborima u ovoj opšptini, a kandida SNSD-a Boro Maletić 184 glasa.

 

 

21.19 - Boris Jerinić, predsjednik Gradskog izbornog štaba SDS-a proglasio je pobjedu Obrena Petrovića za gradonačelnika Doboja.

Rezultat koji je do sada pristigao nije zvaničan, ali sa 50 biračkih mjesta stigli su rezultati, to su manja biračka mjesta, gdje su prebrojani glasovi za gradonačelnika, i ukupan broj glasova je 12 000 za Petrovića, a ostala četiri protivkandidata imaju 6000 glasova, tako da je ubjedljiva pobjeda Obrena Petrovića, izjavio je Jerinić na konferenciji za novinare.

Čestitam gradinačelniku, hvala svim građanima, hvala na podršci, na povjerenju, sigurno je da ćemo u narednom periodu znati da cijenimo vaše povjerenje, i da sarađujemo sa svim građanima grada Doboja“, kazao je Jerinić, te dodao da je SDS ostvario pobjedu i za načelnika opštine Petrovo, i čestitao Ozrenu Petkoviću pobjedu nad SNSD-ovim kandidatom i dosadašnjim načenikom Zoranom Blagojevićem.

 

 

21.17 - Ognjen Tadić , potpredsjednik SDS-a rekao je da prema njihovim  rezultatima za načelnike i gradonačelnike imaju prednost u više od 20 opština u RS.

To su opštite Sokolac, Gradiška, Prnjavor, Donji Žabar, Istočni Stari Grad, Nevesinje, Bijeljina, Doboj, Berkovići, Kozarska Dubica, Višegrad, Pale, Gacko, Teslić, Istočna Ilidža, Šamac, Istočni Mostar, Trnovo, Lopare, Kostajnica, Srbac, Ljubinje, Oštra Luka, Trebinje, Bratunac, Han Pijesak, Kneževo/Skender Vakuf i Čajniče.

 

21.14 - Gradski odbor SNSD Banjaluka saopštio je da njihov kandidat Slobodan Gavranović osvojio 5548 glasova birača, drugi je Dragan Čavić iz DP-a sa 3681 glasom, a treći Nenad Stevandić iz SDS - 3270 glasova.

 

21.11 - Kandidat koalicije SDS-PDP-DNS-SRS "Za našu Dubicu" za načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro vodi ispred Nine Jauza (SNSD).

 

-Iz izbornog štaba SDS-a u Istočnom Sarajevu, rečeno je da je ta stranka odnijela pobjedu u pet od šest tamošnjih opština.

 

 

- Generalni sekretar SNSD Rajko Vasić rekao je da ta stranka vodi ili je već pobijedila u brojnim opštinama u RS, kao što su Novi Grad, Laktaši, Drinić, Banjaluka, Čelinac, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kupres (RS), Derventa, Modrča, Zvornik, Istočno novo Sarajevo, Milići, Foča.
Vasić je priznao izborni poraz u Doboju i Han Pijesu.

 

 

- Iz koalicije "Zajedno za Banjaluku" saopšteno je da kandidat SNSD-a Slobodan Gavranović sa 120 glasova razlike vodi ispred kandidata Demokratske partije Dragana Čavića, dok je na trećem mjestu Nenad Stevandić (SDS).

 

 

- Na bazi dosad prebrojanih glasova Slobodan Gavranović, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke osvojio je 2.882 glasova, na drugom mjestu je Nenad Stevandić kandidat SDS-a je osvojio 1.569, a na trećem mjestu je Dragan Čavić sa osvojenih 1.777 glasova.

"Upravo smo očekivalu ovakve rezultate a u cijeloj kampanji govorili smo da ćemo ubjedljivo pobijediti na ovim izborima. Ne očekujemo da će se rezultati bitno mijenjati", kazao Zoran Novaković, šef gradskog odbora SNSD-A.

 

-Sanjin Halinić, šef izbornog štaba SDA u Sarajevu rekao je da prema nezvaničnim informacijama Ćamil Duraković trenutno vodi u opštini Srebrenica. U ovom štabu su rekli da načelničke pozicije imaju u Bihaću, Zenici i Kaknju. U Živinicama i trenutno vodi SDP. Halinić je novinarima rekao da očekuje pozitivne rezultate.

 

- Zajednički kandidat SNSD-a i SP-a Drago Kovačević novi je načelnik opštine Petrovac, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Vera Jovanović. "Kovačević je osvojio 372 glasa, na drugom mjestu je aktuelni načelnik opštine Dejan Pročić iz DNS-a sa 278 glasova, a na trećem Vladimir Puđa iz SDS-a sa 71 glasom", navela je Jovanovićeva.

U opštini Petrovac na birališta su izašla 732 glasača ili 72,7 odsto.

Prvi preliminarni rezultati, za lokalni parlament očekuju se oko 22.00 časa.

Skupština opštine Petrovac broji 11 odbornika, a u dosadašnjem sazivu DNS ima sedam odbornika, a SNSD četiri.

 

 

- SDS je proglasio pobjedu u Ljubinju i Kostajnici, a Srpska radikalna stranka u Bileći. Prema informacijam SDS-a, ta stranka vodi u 23 opštine u RS.

 

-Izborni štab SNSD priznao je poraz u utrci za mjesto gradonačelnika Bijeljine. Prema njihovim podacima Miroslav Milovanović (SNSD) osvojio je 12.110 glasova, a Mićo Mićić (SDS) 16.075.

 

- Iz koalicije Zajedno za Trebinje saopšteno je da njihov kandidat Božidar Vučurević vodi ispred protivkandidata Dobroslava Ćuka (SNSD). SNSD je saopštila da je Ćuk u vođstvu.

 

 - Prema nezvaničnim informacijama iz izbornog štaba PDP-a u Banjaluci, opozicioni kandidat za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić vodi u banjalučkim naseljima Vrbanja, Bulevar, Lauš, Borik i Srpske Toplice.

 

 - Prema prvim podacima koji pristigli sa 13 biračkih mjesta kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Slobodan Gavranović vodi u izbornoj trci sa preko 51 odsto glasova koji su do sad stigli u Izborni štab SNSD-a.

Na biračkim mjestima koji su do sad obrađeni za Gavranovića je glasalo 1375 birača, za Nenada Stevandića 731, za Dragana Čavića 656, za Milutina Pejića 40, a za Acu Predića 48 birača.

 

 - SDS u Doboju proglasio pobjedu svog kandidata Obrena Petrovića. Saopšteno je i da je kandidat ove stranke Ozren Petković pobijedio u Petrovu.

 

 - Izborni štab SDS-a saopštio je da Mićo Mićić vodi u trci za mjesto gradonačelnika Bijeljine. Prethodno, SNSD je objavio da je u vođstvu njihov kandidat Miroslav Milovanović.

 

  - Ćamil Duraković je pobijedio na izborima na načelnika Općine Srebrenica, rečeno je nezvanično Feni iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

 - Iz izbornog štaba SNSD Doboj saopšteno je da je izlaznost birača oko 55 odsto.

 - Prema prvim rezultatima DNS-a, njihov kandidat za gradonačelnika Prijedora Marko Pavić ubjedljivo vodi sa više od 60 odsto glasova onih koji su izašli na birališta.Birači u Bosni i Hercegovini danas su od 7 do 19 sati na 5.100 biračkih mjesta glasali za izbor načelnika općina, gradonačelnika i općinskih vijećnika.Izlaznost - 19 časova

 

U Prijedoru je glasalo 49,06 odsto ili 39 263 od ukupno 83 972 registrovana birača.

U Kozarskoj Dubici glasalo je 56 odsto ili 13 300 od ukupno 23 685 registrovanih birača.

U Krupi na Uni glasalo je 67,24 odsto ili 1 210 od ukupno 1 798 registrovanih birača.

U Kostajnici je glasalo 62,28 odsto ili 3 098 od ukupno 4 974 birača.

U Oštroj Luci glasalo je 52,47 odsto ili 2 380 od ukupno 4 536 registrovanih birača.

U opštini Ribnik, do 19 časova glasalo je 69,89 odsto ili 4 412 od ukupno 6 313 registrovanih birača.

Prema prvim podacima, izlaznost u Foči je 54 odsto.

Izlaznost birača u Brčkom je 51, 57 %.

Prema podacima gradske izborne komisije u Trebinju glasalo 61% birača.

Opštinske izborne komisije dostavile podatke: u Gacku glasalo 79% birača ,u LJubinju nisu obrađena dva mjesta sa obrađenih biračkih mjesta procenat izlaznosti je 70,19%.

U Berkovićima je glasalo 68,9 % birača. Najveća izlaznost u Istočnom Mostaru 90, 56%.

U Nevesinju glasanje je produženo na jednom biračkom mjestu do 20 časova i 45 min, podaci o izlaznosti sa drugih biračkih mjesta iz ove opštine prebrojani- glasalo 65,01%.

Podaci o izlaznosti za opštinu Bileća još nisu obrađeni.

 

Nezvanično

 

Nezvanično, kandidat SNSD-a Radisav Mašić je u prednosti u Foči nad Zdravkom Krsamnovićem

 

Marko Pavić vodi u utrci za gradonačelnika Prijedora.

Građani BiH danas su na 5.100 biračkih mjesta svoj glas dali za lokalnu vlast koja će ih predstavljati u naredne četiri godine.

Birano je pet gradonačelnika, 135 načelnika opština, a birani su i odbornici u 58 skupština opština u RS i 78 opštinskih vijeća u FBiH sa ukupno 29.000 kandidata.

 

 

Novi podaci sa izbornih mjesta uskoro.


 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
E, od danas me je sramota sto zivim u Banja Luci. Svaka "cast" i SDS-u. Poklonio Gavranovicu pobjedu, a Krsmanovicu uzeo pobjedu u Foci i to u koaliciji sa SNSD-om. Pokazali su pravo lice.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.