Tanja Topić:Dodik i Lagumdžija su najveći gubitnici izbora u BiH

Tanja Topić:Dodik i Lagumdžija su najveći gubitnici izbora u BiH

Piše: BUKA intervju

Sa političkom analitičarkom Tanjom Topić razgovarali smo o održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini...

Gđo Topić, kakvi su Vaši prvi komentari u vezi sa održanim izborima, ko je po Vama gubitnik a ko pobjednik u Republici Srpskoj i Federaciji BiH?
 
Ako ćemo raditi neku grubu procjenu rezultata izbora, nepotvrdjenih i nepotpunih, uz napomenu da raspolažemo samo podacima za mjesta načelnika odnosno gradonačelnika, i odredjivati gubitnike i pobjednike, onda su to slijedeće grube ocjene :
U Republici Srpskoj najveći pobjednik je Srpska demokratska stranka, koja je povećala broj načelničkih mjesta čak i iznad očekivanja i procjena.
Posebno je zanimljivo da je ova stranka preuzela načelničke pozicije u tradicionalnim uporištima SNSD-a, u kojima je SNSD suvereno vladao. Mislim na Gradišku, Srbac i Trebinje. Ovo preuzimanje pak nije iznenadjenje, jer su brojne procjene išle u tom pravcu. SNSD je sam računao, kako je naglasio Rajko Vasić, sa 45 načelničkih mjesta, dobio je oko 15, pa procijenite ko je najveći gubitnih ovih izbora u RS-u.
U Federaciji nije bilo iznenadjenja, jer su sve analize i procjene veoma dobro ukazivale na moguće gubitnike odnosno pobjednike. SDA ima 38 načelničkih mjesta, sa ogromnim brojem glasova, i s punim pravom se moze reći da je najveći dobitnik izbora. Vjetar u ledja ovoj stranci bila je politika SDP BiH, koji i jeste jedan od većih gubitnika na proteklim izborima.


Koje su po Vama najzanimljivije opštine i gradovi koje biste izdvojili sa svojim rezultatima?
 
Izdvojiću Trebinje, ishod je očekivan, ali malo ko je mogao sanjati da će nezavisni kandidat Nebojša Vukanovic osvojiti toliko glasova, bez partijske infrastrukture, novca, te izgubiti ovu utrku za tek koju hiljadu glasova, uspjeh je vrijedan pominjanja. Gradiška i Srbac, iako očekivani, "pali" su kao tradicionalne utvrde SNSD-a. U istočnom dijelu zanimljiva je pobjeda SNSD-a u Kalinoviku, ako pratimo sve ostale opštine u ovom dijelu RS-a, koje je osvojio većinu. Zanimljivi su porazi SDP-a u opštini Novi Grad i Bihać, što mislim da je takodjer dovoljan razlog za zabrinutost.


Još uvijek nisu prebrojani glasovi za odborničke i vijećničke funkcije, to bi itekako moglo biti interesantno?
 
Da, to je za sada još uvijek nepoznanica, sve je moguće i mislim da svi s nestrpljenjem očekujemo te rezultate. Oni mogu biti u konačnici drugačiji u pojedinim opštinama, pa da imamo načelnika iz jedne strane a skupštinske većine iz protivničkih, što će svakako život u tim sredinama učiniti veoma zanimljivim.


Da li je po Vama moguća velika koalicija SNSD -SDS u Republici Srpskoj? Prve informacije govore da SNSD baš i ne želi u koaliciju sa Socijalističkom partijom na loklanom nivou, to je na kraju krajeva rekao novi Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović...
 
Ovdje je i u politici sve moguće. Neki dogovori i kombinacije su prisutne izmedju SDS-a i SNSD-a, uticale su na odredjene kandidature u odredjenim opštinama, ali ne čini mi se logičnim da bi SDS, sad kad je u usponu, ušao u bilo kakve kombinatorike, pa i u vlast, jer mu to dugoročno, mislim na izbore 2014., može nanijeti više štete nego koristi. Čini mi se da će sadašnja izvršna vlast u RS ostati do izbora 2014, možda uz neke personalne promjene, ali u istom partijskom sastavu. Medjutim, kako je u politici sve moguće, nikad se ne zna, šta se radi iza kulisa.


Da li su Vas iznenadili uspjesi malih partija, Demokratskog narodnog saveza i Narodne demokratske stranke?

 
Nisu, mislim da su to dvije stranke u stalnom porastu, predvidjali su im se izborni uspjesi. Istina, možda je neznatno iznenadjenje osvajajanje načelničkih mandata NDS-a, ali generalno, nisu.

Ponovo “trojac SDS-HDZ-SDA” kao pobjednički, kako na to gledate?
 

Mislim da su za ovaj povratak "zaslužne" upravo one stranke, koje a ono barem prema nazivima svrstavamo u lijevi spektar. Ako mislite da možemo govoriti o dominaciji takozvanog nacionalnog trojca, mislim da to nije slučaj. Kod nas je dominantna nacionalna matrica u bilo kojem slučaju,  opravdano se postavlja pitanje koje su to nacionalne opcije u BiH. Grubo, gotovo da ih sve možemo svrstati u te obore.

 

Aleksandar Trifunović:Izbori 2012-Pobjeda "glupana"!Razgovarao Elvir Padalović

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Bosna i Hercegovina je najveci gubitnik bilo kojih izbora u Bosni i Hercegovini.
Objavljeno:
Kako to nekad fino bilo. Slatki su ko bombonica. Sve je beharalo i cvijetalo. http://fakti.org/sites/default/files/pictures/klju_kar_izet_34m.jpg
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.