Nikolićevo negiranje genocida gura Srbiju u izolaciju

Žarko Korać

Nikolićevo negiranje genocida gura Srbiju u izolaciju

Piše: Buka/mojportal

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u svom kratkom predsjednikovanju treći put eksplicitno izjavljuje da u Srebrenici nije bio genocid. To je rekao ove sedmice u intervjuu italijanskom listu 'Corriere della Sera'.

"U Srebrenici se nije desio genocid. Riječ je o pojedinačnoj krivici pripadnika srpskog naroda. Srpski parlament je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je riječ o genocidu. Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja“, poručio je predsjednik Srbije.

Prije toga slično je izjavio dva puta u roku od sedam dana - 1. juna Televiziji Crne Gore i 8. juna Tanjugu.

“U Srebrenici nije bio genocid. Jako je teško na sudu dokazati da je nešto imalo oblik genocida”, rekao je Nikolić prvi put kao predsjednik Srbije u intervjuu TV Crne Gore, piše Radio Slobodna Evropa.

Poslije prve junske predsjedničke izjave reagovali su, uz Sarajevo, i Amerika i Bruxelles. Oni su poručili novoustoličenom predsjedniku da negiranjem srebreničkog genocida negira presude Haškog suda. Nikolić se na to nije osvrnuo, osim što u naredna tri mjeseca nije spominjao Srebrenicu.

A onda je došao oktobar i opet poruka da genocida nije bilo.

Ni prethodna vlast u Beogradu nije srebreničku tragediju nazvala genocidom, ali ga Nikolićev prethodnik nije ni direktno poricao, već se dva puta poklonio žrtvama sahranjenim u Potočarima. Šta nagovještava ovakva izjava o politici nove vlasti prema susjedima, da li je to korak unazad u odnosu na procese pomirenja proteklih godina?

Nikolić se poziva na skupštinsku Deklaraciju iz 2010. godine u kojoj se ne pominje riječ genocid.

Narodni poslanik Žarko Korać koji nije tada glasao za taj dokument smatrajući ga eufemističkim, za RSE kaže da tako direktno poricanje genocida znači ne samo nepoštovanje odluka Haškog suda, već i jednostrano interpretiranje skupštinske Deklaracije:

“U njoj se na vrlo lukav način izbjegava kvalifikacija zločina i citira se presuda Haškog suda bez pominjanja riječi genocid. Ali se poziva na Sud koji je taj zločin dirketno kvalifikovao kao genocid. Tako da Nikolić u suštini ne interpretira korektno ili jednostrano interperetira tu Deklaraciju Skupštine Srbije.

U njoj se, dakle, pominje međunaordna presuda koju je on dužan da poštuje zato što su taj Sud u Hagu i njegove presude praktično dio našeg unutrašnjeg pravnog sistema. Drugim riječima, on pokazuje nepoštovanje odluka Suda koji je osnovan od strane Vijeća sigurnosti UN”, upozorava Korać.

Da li ovim iskazom novi predsjednik Srbije ide korak nazad u procesu normalizacije osjetljivih regionalnih odnosa?

Njegov prethodnik Boris Tadić u svom mandatu je dva puta bio u Potočarima i poklonio se srebreničkim žrtvama, Srbija je proteklih godina, uz Deklaraciju u kojoj se osuđuje ovaj najteži ratni zločin, izručila Haškom sudu najodgovornije vođe bosanskih Srba - Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ali, ni prethodni predsjednik nikada nije izgovorio riječ genocid.

Nikolić govori što Tadić misli

Enver Kazaz, profesor Filosofskog fakulteta u Sarajevu, vidi kontinuitet na srpskoj političkoj sceni .

“Iz pseudoistine Borisa Tadića o politčkom pomirenju, pali smo u istinu Tomislava Nikolića koji stvari naziva imenima svoje ideologije. Za Tadića možda jest, možda nije bio genocid, za Nikolića nije bio genocid, i to je naš politički kapital. Nikolić govori ono što Tadić misli, i kad to imamo u vidu, onda je jasno da i Srbiji i BiH, a i kompletnoj regiji, treba konačno ozbiljno suočenje sa ratnim zločinima. I to na svim stranama. Nije ni na bošnjačkoj strani drugačije”, kaže Kazaz i iznosi primjer komandanta Armije BiH Rasima Delića kome je presuđeno za ratne zločine u Hagu a koji u bosanskom javnom prostoru nikada nije nazvan ratnim zločincem.

Žarko Korać kaže da Nikolić čini korak nazad u odnosu sa susjedima. On ne može da zamisli da Tomislav Nikolić ode u Potočare i pokloni se žrtvama. Ovakvim izjavama Nikolić podseća na sopstvenu radikalsku prošlost iz 90-ih godina i vodi Srbiju u izolaciju i u regionu i šire.

“On, radikalizacijom stavova, a to je ono što je on oduvijek mislio dok je još bio u Srpskoj radikalnoj stranci, dovodi ozbiljno u pitanje stav nekih analitičara da je to stranka koja se jako promijenila. Mi svakog dana sve više vidimo da se oni nisu promijenili, da su vrlo agresivni.

Tomislav Nikolić se ponaša, ne kao predsjednik države, nego kao predsjednik bivše Srpske radikalne stranke“, kaže Žarko Korać i  objašnjava zašto je takva izjava predsjednika Srbije dodatno problematična.

“Srebrenica je postala simbol rata u BiH. I negirati karakter tog zločina, govoriti protiv presude međunaordnog suda, vodi izolaciji Srbije. Tomislav Nikolić nije svjestan da se nalazi pod prismotrom civilizovanog dijela svijeta. Oni gledaju i kažu: da li ćeš ti nastaviti ono što je započeo Tadić, makar da ostaneš na tom nivou, ili ćeš ići unazad. On evidentno ide unazad”, zaključuje Korać.

Enver Kazaz primjećuje da u Srbiji već dugi niz godina traje proces prekrajanja historije i to ne samo one iz 90-ih godina. U tom smislu u Srbiji nema diskontinuiteta, smatra sarajevski sagovornik.

“Takva politika se obila Tadiću o glavu. Ona je na neki način rehabilitirala politiku ratnih zločina i u toj rehabilitaciji nije se išlo samo u blisku prošlost, nego i u onu dalju, pa je konačno Draža Mihajlović pretvoren u simbolički znak antifašizma”, kaže Kazaz i odmah pokazuje zašto je odnos prema prošlosti tako delikatan za cijeli region, kako se to odmah reflektuje u BiH:

“Rezultat takve politike je izjava Milorada Dodika da je u Republiku Srpsku ugrađena borba srpskog naroda protiv fašizma. Radi se o vampirskom obratu istina, pri čemu eufemizmi u političkom polju su otvorili prostor radikalnim političkim elementima kakav je, nesumnjivo, Nikolić”, smatra ugledni bh. intelektualac koji, kao i svaki nezavisni mislilac na Balkanu, nije pošteđen osporavanja nacionalističkih krugova u svom etnicitetu. 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Nikolić je punovažni četnički vojvoda, a zakletvu, koju je dao pred V. Šešeljom, očito nema nameu da povuče. Šta od njega očekivati na brdovitom Balkanu? Nove crne bisere, ništa drugo!
Objavljeno:
ma sa ba ovdje nista nije zavrseno bice bitdne ako boga jopet
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.