UEFA naredila formiranje balkanske nogometne lige od 2015.?

Tajni sporazum u Budvi

UEFA naredila formiranje balkanske nogometne lige od 2015.?

Piše: Buka/agencije

Regionalna nogometna liga sa 16 klubova iz bivše Jugoslavije, Bugarske i Mađarske počet će na proljeće 2015. godine, tvrde novinari hrvatskog Globusa koji su imali uvid u plan UEFA koji je iznesen svim pomenutim stranama na sastanku u Budvi.

Prema navodima tog hrvatskog lista, u ligi će učestvovati klubovi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske i Mađarske, a predstavnici Nogometnih saveza iz svih tih država navodno su podržali taj plan.

Sastankom u Budvi je rukovodio zamjenik glavnog sekretara UEFA, Grk Teodor Teodoridis, a prisustvovao mu je i član Izvršnog komiteta UEFA, Joan Lupesku iz Rumunije. BiH je, prema saznanjima Globusa, na sastanku koji se ticao formiranja balkanske lige predstavljao Ivica Osim, Crnu Goru Dejan Savićević, Srbiju Tomislav Karadžić, Slovence Aleksander Čeferin, Hrvate predsjednik njihovog Saveza Davor Šuker i potpredsjenik komisije za takmičenje UEFA Damir Vrbanović, a Makedonce Ilčo Đorđoski.

Na dvodnevnoj budvanskoj sjednici, na kojoj je bilo pokrenuto i nekoliko drugih tema, "otvorena je stara ideja o regionalnom povezivanju klubova sa prostora bivše Jugoslavije ili jugo­istočne Evrope", navode hrvatski mediji koji se bave analizom pisanja Globusa.

"Otvorile su se stare, već svima dobro poznate sumnje o tome je li napokon sazreo trenutak da se i zvanično pokrene inicijativa o odigravanju takvog jednog takmičenja ili s tim superambicioznim projektom valja još pričekati.

Kako sam saznao iz izvora bliskih UEFA, svi učesnici su izrazili apriornu zainteresovanost za tu ideju, ali, istovremeno, i određenu skepsu, zbog niza objektivnih razloga što ih, u suštini, i nije teško razumjeti", piše autor članka u Globusu Darko Hudelist.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.