Manje besplatnih minuta, veća pretplata za telefon

Od naredne godine

Manje besplatnih minuta, veća pretplata za telefon

Piše: Buka/Dnevni avaz

Kako bi ujednačila tarife koje se primjenjuju na bh. tržištu telekomunikacija, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH propisala je najviše granične cijene pristupne takse, mjesečne pretplate, mjesnih razgovora, razgovora fiksna-mobilna telefonija...

Trenutno je na javnim konsultacijama Pravilo o modelu rebalansa cijena govornih usluga od 2013. do 2015. Nacrtom ovog pravila, koji se odnosi na fiksnu telefoniju, predviđeno je da u okviru pretplate bude osigurano da ekvivalent besplatnih minuta mjesnog razgovora u jakom saobraćaju od 1. januara naredne godine iznosi 100 minuta, da od 1. januara 2014. bude 80, a od početka 2015. bude 60 minuta. Sada, broj besplatnih minuta u okviru pretplate je 120 minuta, piše Dnevni avaz.

'Predviđeno je i da se granična cijena pristupne takse u 2013. smanji na 30 KM, u 2014. na 20 KM te od 2015. na 10 KM. Trenutno, u 2012. pistupna taksa je 60 KM', objasnila je Amela Odobašić, portparol RAK-a, naglašavajući da se radi o nacrtu pravila.  

Ona je dodala da je novim propisom predviđeno da granična gornja cijena mjesečne pretplate od naredne godine za fizička lica bude 13 KM, umjesto dosadašnjih 9,80 KM. Zbog loše ekonomske situacije, u 2014. i 2015. godini ta cijena može biti najviše 13,65 KM. Mjesečna pretplata za pravna lica u 2013. te u naredne dvije godine najviše može iznositi 16,40 KM.

'Operatorima je data mogućnost da daju i niže cijene od propisanih graničnih cijena', naglasila je Odobašić.   

Složen proces


Prema njenim riječima, liberalizacija sektora komunikacija složen je proces, ali on je u BiH već uveliko zaživio kako u mobilnim govornim uslugama tako i u fiksnim.

'Sa sigurnošću tvrdimo da je monopol na pružanje fiksnih javnih govornih usluga u segmentu međunarodnih govornih usluga ukinut, nakon što je Agencija licencirala 12 novih operatora, dok u mobilnoj telefoniji postoji potpuna konkurencija. Korisnici telekom usluga u BiH imaju mogućnost izbora', kazala je Odobašić.

Efekti primjene pravila


'Analiza dosadašnje primjene pravila o modelu rebalansa od 2005. godine do danas, pokazuje da su snižene cijene međunarodnih razgovora, cijene mjesečne pretplate za rezidencijalne korisnike (fizička lica), dok su cijene mjesečne pretplate kod sva tri telekom operatera u BiH za pravna lica na nivou ili ispod granične', kazala je Odobašić.  Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.