Da li će biti srušen Stari hrast?
Tihomir Dakić

BANJALUKA

Da li će biti srušen Stari hrast?

Piše: BUKA

Radnici preduzeća ”Tamaris” počeli su rezati Stari hrast u Banjaluci.

Nalog za rušenje je izdala nadležna gradska inspekcija, prema mišljenju Zavoda za zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske, koji, kako saznaje portal Novi talas ipak nije saglasan sa rušenjem cijelog stabla.

 

Rezanje suvih grana je u toku, a pitanje je da li će od Starog hrasta ostati bar stablo sa nekoliko grana kao uspomena na ovo staro drvo.

Podsjećamo da je Stari hrast mjesto oukupljanja banjalučkih šetača, koji već 150 dana portestuju zbog uzurpiranja javne površine Picin park i i zbog nedostavljene dokumentacije od strane zvaničnih institucija, a koja bi mogla objasniti pozadinu cijelog slučaja.

Centar za životnu sredinu Banjaluka: zaustavite rušenje!

 

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke zaslalo je nadležnij instituciji dopis u koje se zahtijeva obustavljanje rušenja, ali i izražava saglasnost sa rezanjem svih grana Starog hrasta...

 

Pismo prenosimo u cjelosti...

 

"Poštovani, molimo vas da hitno obustavite radove na uklanjanju stabla hrasta u ulici Svetozara Markovića, koje vrši firma Tamaris, a po vašem nalogu. Stablo hrasta je u proteklih nekoliko mjeseci predstavljalo mjesto okupljanja i simbol građanskog aktivizma u Banjaluci, što je i vama veoma dobro poznato. Stoga smatramo da ne bi trebalo biti uklonjeno bez konsultacija sa građanima i udruženjima građana koja su uključena u Građansku inicijativu Park je naš.

U toku je usaglašavanje prijedloga Građanske inicijative Park je naš o tome nakoji način bi se deblo starog hrasta moglo konzervirati. Dakle, rezanje svih grana je prihvatljivo, ali vas molimo da zaustavite rezanje debla hrasta.

Nadamo se da ćete hitno reagovati", stoji u dopisu Centra za životnu sredinu iz Banjaluke

 

Tehnički direktor "Tamarisa" Slađana Bumbić-Damjanović izjavila je "Glasu Srpske" da Stari hrast u banjalučkom naselju Nova Varoš neće biti srušen.

"Stari hrast neće biti potpuno uklonjen, nego će samo biti okresana njegova krošnja kako bi bila otklonjena opasnost od lomljenja grana", izjavila je Bumbić-Damjanović.

 Vezani tekst: Tihomir Levajac : Ne treba svaku livadu prekriti betonom

 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Eto, novi zgradonačelink simbolično je počeo s odmazdom protiv 60% vanpartijskih subjekata u Banjaluci. Ono što novi zgradonačelink ne shvata je da je u žurbi da nagovijesti buduće akcije blagosiljao i rezanje grane na kojoj i sam sjedi...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.