Sve spremno za probni popis stanovništva

POPIS

Sve spremno za probni popis stanovništva

Piše: Buka/Fena

Sve je spremno za provedbu probnog popisa stanovništva, koji počinje u ponedjeljak, a trajaće do 29. oktobra.

Posljednja obuka kontrolora i popisivača u općinama završena je u petak, a kompletan popisni instrumentarij je upućen u 35 općina, koje su ušle u uzorak za probni popis, rekao je za Agenciju FENA Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Sada je na osobama koje će direktno raditi u ukupno 60 popisnih krugova da urade svoj dio posla.

Njihov rad nadgledat će i promatrači međunarodnog monitoringa, koji su stigli u Sarajevo.

"Jedan od važnih aspekata koji upravo oni žele da vide jeste zaštita ličnih podataka i način kako popisivači rade na terenu, odnosno da li postupaju po svim međunarodnim standardima i standardima provođenja popisa", pojasnio je Milinović.

Obuku popisivača vršio je ekspertni tim instruktora, koji je kasnije instruirao državne i entitetske instruktore i kontrolore, koji su na terenu dalje obučavali općinske instruktore i popisivače.

Ovaj probni popis temelji se na Zakonu o statistici BiH, koji jasno definira zaštitu povjerljivih podataka.

"Za vrijeme probnog popisa osigurana je zaštita osobnih podataka na taj način što je svaki popisivač dobio jasne instrukcije i dokument u kojem se kaže da prihvata statistička pravila, te da je službena tajna ono što je on čuo u nekom domaćinstvu od određene osobe i da to nigdje ne smije iznijeti niti bilo kome drugome prenijeti te infomacije koje je stekao pod materijalnom i krivičnom odgovornošću", kaže direktor Agencije za statistiku BiH.

Ukoliko dođe do nekog prekršaja ulogu kontrolora imat će Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, koja time nije direktno uključena u probni popis stanovništva, kada će biti popisano šest hiljada domaćinstava ili blizu 20.000 stanovnika.

Popis stanovništva koji tretira osobe sastoji se od 45 pitanja, a popis koja tretira stanove i domaćinstva 36.

Odgovore na postavljena pitanja daje član domaćinstva, dok za djecu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji ili njihovi staratelji. Za odsutne, podatke će dati najstariji član porodice.

Posebno je naglašena činjenica da su osobe obuhvaćene popisom dužne da odgovore na sva obavezujuća pitanja, a davanje netačnih podataka podliježe novčanoj kazni od 100 do 10.000 KM.

Uprava međunarodnog monitoringa narednu četvrtu misiju u BiH planira imati polovinom decembra, kada bi trebali dati "zeleno" ili "crveno" svjetlo da li smo spremni za popis stanovništva 2013. godine.

Sredstva za probni popis obezbijeđena su iz budžeta BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko u iznosu od oko 200.000 KM. 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.