Austrijanac Feliks Baumgartner sletio!

Heroji

Austrijanac Feliks Baumgartner sletio!

Piše: BUKA

Ekstremni sportista Feliks Baumgartner uspješno je danas skočio sa visine od 39.068 metara i postao prvi čovjek koji je slobodnim padom probio zvučni zid. Baumgartner se poslije pada, koji je trajao pet i po minuta, prizemljio u Rozvelu u američkoj državi Novi Meksiko. U jednom trenutku padobranac je izgubio kontrolu nad padom, ali je uspio da se vrati u prvobitni položaj.

Balon je lansiran iz baze Rozvel dostigao je 16 kilimetara za oko 50 minuta, a u 20.06h je skočio sa 39.068 metara iako je planirano da to uradi sa 36.576 metara, piše B 92.

Već nakon 32 sekunde probio je zvučni zid, a najveća brzina koju je dostigao je bila 1.173 kilometra na sat. Nešto kasnije uslijedio je i veliki aplauz pošto se Baumgartner javio u bazu.

Nakon tačno četiri minuta i 19 sekundi sam je otvorio prvi padobran što je izazvalo još veće oduševljenje, a pošto je uspješno otvorio sva četiri padobrana uspješno je sleteo u 20.16h.

Kapsula u kojoj je letio Baumgartner specijalno je izrađena za ovu priliku, kako bi avanturistu bezbjedno odnijela do visine skoka, a nosio ju je balon napunjen helijumom.

Feliksov istorijski skok prenosilo je 40 televizija širom svijeta, preko 230 svetskih portala i YouTube na kojem se u ovom trenutku nalazi preko četiri miliona posmatrača.

Ovu istorijsku misiju snimale su kamere BBC-ja i "National Geographic" koji će za oko mjesec dana prikazati dokumentarac o putovanju i skoku čovjeka sa ivice svemira. U kapsuli Red Bull Stratosa postoje četiri vrste sistema za disanje koji brinu o sigurnosti Baumgartnera i dovoljnoj količini kiseonika.

Red Bul Stratos


Projekat nazvan "Red Bul Stratos" trebalo je da se održi prije nedjelju dana, ali je bio odložen zbog jakog vjetra.

Poslije odlaganja i neuspješnog lansiranja u utorak, Austrijanac Feliks Baumgartner je danas konačno krenuo, i uspješno završio,  misiju skoka sa ivice svemira.

Glavni razlog ranijeg odlaganja realizacije misije za nekoliko dana, kao i tokom nedjelje, bio je jak vjetar, koji nije duvao na tlu, već na vrhu helijumskog balona, pa su uslovi za lansiranje Baumgartnera bili previše rizični.

Glavni cilj Red Bull Stratos projekta je da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama, piše B 92.

Baumgartner je još poslije neuspešnog lansiranja rekao da odlaganje ne utiče na njega i da je odlučan u svojoj namjeri da ispiše nove stranice istorije.

"Sada se sve svodi na ono šta radimo i ono šta ćemo postići. Došli smo do ovog trenutka, nema šanse da sada odustanemo. Ovdje smo i spremni da krenemo. Imam ideju: Imamo nevjerovatan tim, sa nejverovatnom energijom. Sa tolikom količinom energije, ne treba nam balon. Mislim da svi treba da stanu oko kapsule i svojom pozitivnom energijom me ispale na Mjesec", rekao je Baumgartner.

Skokom je kako je najavljeno planirano obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.

Baumgartner je do sada izveo BASE skokove sa najpoznatijih lokacija, među kojima su Petronas kule u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru, a preletio je i Lamanš.

Baumgartner se za ovaj događaj spremao pet godina.

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.