Pet godina od smrti Toše Proeskog

NESREĆA

Pet godina od smrti Toše Proeskog

Piše: BUKA

I petu godinu poslije smrti makedonskog pjevača Toše Proeskog u stravičnoj saobraćajnoj nesreći kraj Nove Gradiške, bol ne jenjava.

Toše Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, kada je džip koji je vozio Georgij Georgijevski udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na licu mjesta, a njegovi saputnici, Geogrijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povrijeđeni.

Todor Toše Proeski rođen je 25.januara 1981. u Kruševu u Makedoniji. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skopju, kao jedan od najboljih studenata svoje generacije.

 

Obožavan je bio svugdje, a u rodnoj Makedoniji uživao je kultni status te je postao jedan od prvih muzičara koji je ujedinio prostor bivše Jugoslavije. Često se bavio humanitarnim akcijama te je imao veliki krug obožavatelja i fanova, koji ga nisu zaboravili niti sada, nakon pune četiri godine.

Dan kad je poginuo, 16. oktobar, u Makedoniji je proglašen danom žalosti.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.