Zdravstveni sistem RS pred kolapsom

BANJALUKA

Zdravstveni sistem RS pred kolapsom

Piše: Capital.ba

Fondu zdravstvenog osiguranja RS godišnje nedostaje 127 miliona KM. Neizmirene obaveza premašile su 333 miliona KM. Ukoliko se ubrzo nešto ne preduzme, doći će do sloma cijelog sistema, navodi se u Analizi o održivosti finansiranja obaveznog zdravstvenog osiguranja do kojeg je došao CAPITAL.

U Analizi koji je uradio Fonda zdravstvenog osiguranja, navodi se da prihodi od doprinosa padaju zabrinavajućom brzinom. Za šest mjeseci oni su 15 miliona manji od plana, a neizmirene obaveze Fonda zdravstva samo ove godine povećale su se za 23 miliona, na ukupno 333 miliona KM.

 

Alarm

 

Alarm ovaj put nisu upalili analitičari ili opozicija već zvanične institucije. „Ukoliko ovakvo stanje bude nastavljeno, prijeti potpuna destabilizacija zdravstvenog sistema“, navodi se u Analizi. Troškovi su konstantno veći od plana. Razlog je nerealnog planiranja manjeg utroška, jer novca nema. Fond uredno izmiruje samo obaveze za liječenje u inostranstu i što je vrlo zanimljivo za hemodijalizu i radioterapiju. Troškovi hemodijalize i radioterapije koje ispostavlja privatna  kompanija će ove godine iznositi čak 46 miliona KM ili 33 odsto više od plana.

 

 

Paradoksalno, ali zdravstveno osiguranje neplaćaju ni državni službenici. Više od 2 600 radnika u javnom sektoru nije platilo osiguranje. Ne plaćaju ni bolnice, njih čak 60 odsto to čini neredovno i samo oni Fondu duguju više od šest miliona KM.

 

Novi izvori finansiranja


U Analizi se predlažu dodatni izvori prihoda za finansijsku stabilizaciju, po ugledu na druge zemlje. Traži se dio prihoda od akciza na duvan, dio premije od obaveznog autoosiguranja, te dopunsko osiguranje od plaćanja participacije. Fond predlaže zabranu zapošaljvanje u svim bolnicima bez njegove saglasnosti, smanjenje broj zaposlenih i domova zdravlja. Fond predlaže da Vlada hitno formira poseban tim za izmjenu propisa koji bi obezbijedili održivost zdravstvenog sistema.

 


  

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Onaj ko je na čelu resora zdravstva treba prvi da položi račune za neuspjeh svoje strategije i politike u ovom sektoru! Ako se zna da je zaposlenima u tom sektoru otet novac-lična primanja svedena na minimum- primjenom Zakona o platama u zdravstvu kojeg je vajni ministar slavodobitno ustoličio 2009.godine, tada se postavlja pitanje: Gdje su pare?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.