Klaus Kinski: Veliki glumac prevrtljive naravi

18. 10. 1926 - 23. 11. 1991.

Klaus Kinski: Veliki glumac prevrtljive naravi

Piše: BUKA/M.I.

Jednog od njaboljig glumaca svog vremena, Klausa Kinskog, mnogi neće pamtiti po njegovim velikim filmskim ulogama koje su uveseljavale ogroman broj filmofila već po izljevima bijesa koje su svako malo zabilježile kamere.

Njemački glumac Klaus Kinski rođen je 18. okrobra 1936. godine u Sopotu. Ovaj glumac, poljskog porijekla bio je poznat po svojoj prevrtljivoj naravi. Imao je sestru i dva brata. Njegova porodica je u vrijeme kada se on rodio živjela u siromašnim uslovima, pa se 1944. godine preselila u Berlin.

Kinski je svoju karijeru je započeo u pozorištu te jepedesetih godina prošlog vijeka putovao po Njemačkoj recitirajući djela koja su napisali Arthur Rimbaud, Francois Villon i drugi.

Kasnije je uspio ostvariti karijeru i na filmu u ekranizacijama Edgara Wallacea te tu i tamo u međunarodnim filmovima, poput ostvarenja "Doktor Živago" . Tokom svojeg života snimio je 135 filma, a neki tvrde i preko 180. Navodno je odbio ulogu njemačkog činovnika u filmu Stevena Spielberga "Otimači izgubljenog kovčega" jer je smatrao scenarij "smećem".

 


Najslavnije uloge ostvario je u kultnim filmovima bizarnog redatelja Wernera Herzoga "Aguirre, gnjev Božji", "Woyzeck", "Fitzcarraldo", "Nosferatu" i "Cobra Verde". Kasnije je njihov odnos obilježila u podjednakoj mjeri ljubav koliko i mržnja. Herzog je jednom izjavio da je "Brando samo dječji vrtić u poređenju sa Kinskim". Dobio je zlatnu traku, najveće kulturno priznanje koje se dodjeljuje u Njemačkoj, za ulogu Drakule u filmu Nosferatu.

Posljednji veliki pothvat Kinskog bila je ekranizacija Kinski-Paganini. Za taj je film preuzeo ulogu redatelja, montažera, scenarista i glavnog glumca, no struka ga je odbacila.

Kinski je u mnogo prilika pokazao svoju temperamentnu narav, kao na primjer kada se u jednoj emisiji posvađao sa gostom iz publike. Drugom prilikom je tokom predstave bacio zapaljene svijeće na publiku koja nije dovoljno cijenila komad.

Ovaj temperamentni glumac je imao troje djece; sina. Umro je umro 23. novembra 1991. godine u Kaliforniji.u 65-toj godini života od srčanog udara. Njegov pepeo je razbacan po Tihom okeanu.

 

 

 

Vezan tekst:

Piter Selers: Ne znam ko sam, ni šta sam

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Da je godinama seksualno zlostavljao svoju rodjenu kcerku od njene dvanaeste godine, to napisali niste. Covjek je bio monstrum.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.