Dodikov kabinet uskratio akreditaciju novinarki Bete

Cenzura

Dodikov kabinet uskratio akreditaciju novinarki Bete

Piše: Buka/beta

Kabinet predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika uskratio je, bez obrazloženja, stalnu novinarsku akreditaciju dopisniku agencije Beta iz Banjaluke Ljiljani Kovačević.

Akreditacija Betinoj novinarki nije odobrena nakon teškog verbalnog napada predsjednika Dodika na nju na konferenciji za novinare juna ove godine, kada je predsjednik pokušao da je izbaci iz zgrade Predsjedništva, tvrdeći da je "lažljiva" i sa porukom "Briši odavde".

Biro predsjednika RS pozvao je medije da se akredituju u toj instituciji prvi put neposredno nakon Dodikovog napada na novinarku Kovačević.

Novinarka Kovačević je profesionalac sa višegodišnjim iskustvom i uredno je, već godinama, akreditovana u Vladi Republike Srpske. Novinarske akreditacije su rutinska procedura, a Betinim novinarima uskraćivane su samo u pojedinim institucijama u Beogradu u vrijeme autoritarne vlasti tokom devedesetih.


Uskraćivanje akreditacije i teški verbalni napadi na novinarku Bete tiču se njene informacije iz 2009. godine o tome da je Državna agencija za istrage i zaštitu podnijela krivičnu prijavu protiv Dodika, tada premijera, tereteći ga da je, zajedno sa saradnicima, na nekoliko građevinskih objekata oštetio budžet RS i BiH za preko 115 miliona maraka.

Dodik je tvrdio da prijava ne postoji, da je slučaj izmišljen, prijetio dopisnici Bete i tražio od Bete da vijest povuče. Beta je odbacila takve optužbe, nije povukla vijest, a izvještaj kojim se Dodik sumnjiči postavila na web adresi gdje se i sada nalazi.

Postupak protiv Dodika po toj prijavi obustavljen je 2011. u RS, kada je Tužilaštvo BiH najveći dio predmeta protiv Dodika ustupilo Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

Beta je zbog napada Dodika na njenu novinarku juna ove godine zatražila od ministarstava kulture i spoljnih poslova Srbije zaštitu i intervenciju kod nadležnih organa u RS, sa kojom Srbija ima specijalne odnose, kako bi se njenoj novinarki, izloženoj pritiscima, omogućio nesmetan rad. Odgovora na taj zahtjev nije bilo.

Dodikov napad na novinarku Bete osudile su sve novinarske asocijacije i udruženja iz Srbije i BiH, kao i neke međunarodne novinarske organizacije.

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Pravo demokratski,mozda je tako bolje,inace novinarka rizikuje da dobije i batine. Ne znamo sta ce Kopanja da napise o ovome.Mozda nesto u stilu "ne damo srpsku"
Objavljeno:
pa sta je sporno ? covjek ne zeli da vrijeđa novinarku pa joj je oduzeo akreditaciju.. hahah
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.