Hladni rat završio je prije 20 godina

Obama poručio Romneyu

Hladni rat završio je prije 20 godina

Piše: Buka/mojportal

Američki predsjednik Barack Obama i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney u ponedjeljak su u trećoj i posljednjoj televizijskoj debati odmjerili snage na pitanjima američke vojne moći i rješavanja bliskoistočne krize u trenutku kada istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su im izgledi za osvajanje Bijele kuće gotovo izjednačeni na predsjedničkim izborima koji se održavaju 6. novembra.

Analitičari ocjenjuju da je Obama u debati bio agresivan od samoga početka. Kritikovao je republikanske bliskoistočne prijedloge ismijavajući Romneyeve pozive za povećanjem broja brodova u američkoj vojsci i optužujući protivnika da želi vratiti SAD na zaboravljene hladnoratovske pozicije.

Na Romneyev prijedlog da se poveća broj vojnih brodova odgovorio je: "Guverneru, SAD danas ima i manji broj konjice i bajuneta".

Obama je kazao i da Romney koji je proglasio Rusiju geopolitičkim neprijateljem SAD-a pokušava vratiti vrijeme unatrag. "Hladni rat završio je prije 20 godina", obavijestio je Obama Romneya. "Kada se radi o vašoj vanjskoj politici čini se da pokušavate uvesti onu iz 80-ih", dodao je američki predsjednik.

Romney, koji je ovu debatu o vanjskopolitičkim pitanjima koristio kako bi se vraćao na Obaminu slabu tačku - loše ekonomsko stanje u zemlji, uzvratio je Obami da njegova politika prema Bliskom istoku i Sjevernoj Africi ne zaustavlja prijetnje Al Kaide u regiji.

Dvojica kandidata suglasila su se da bi SAD trebao obraniti Izrael u slučaju da ga napadne Iran, a Romney je kazao i da bi postrožio sankcije koje su uvedene protiv Irana.

Romney se u raspravi vratio na Obaminu rečenicu bivšem ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu koja se čula zbog uključenih mikrofona i u kojoj je Obama obećao više američke fleksibilnosti nakon izbora. Umjesto fleksibilnosti Romney je najavio da će sadašnjem predsjedniku Vladimiru Putinu pokazati više uspravnosti, prenosi Hina.

Prema posljednjim anketama dvojica kandidata izjednačena su s po 46 posto glasova birača.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.