Nastavak obračuna- BETA bez Dodikovog agremana

Nastavak obračuna- BETA bez Dodikovog agremana

Piše: Dragan Bursać

Vijest da je novinarka Bete Ljiljana Kovačević ostala bez akreditacije, koliko god zvučala prijeteće i cenzorski, više-manje je bila očekivana kada je u pitanju Dodikov odnos prema novinarima. Zapravo, to je najveći, problem. On stvara lične a ne profesionalne odnose prema sedmoj sili, pa se shodno tome, dakle emotivno i neprofesionalno ponaša prema istima. Od nepatvorene ljubavi i pristrasnosti, do izliva bijesa i srdžbe.

Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uskratio je, bez obrazloženja, stalnu novinarsku akreditaciju dopisniku agencije BETA iz Banjaluke Ljiljani Kovačević.

Ova vijest, koliko god zvučala prijeteće i cenzorski, više-manje je bila očekivana kada je u pitanju Dodikov odnos prema novinarima. Zapravo, to je najveći, problem. On stvara lične a ne profesionalne odnose prema sedmoj sili, pa se shodno tome, dakle emotivno i neprofesionalno ponaša prema istima. Od nepatvorene ljubavi i pristrasnosti, do izliva bijesa i srdžbe. Iz vijesti bi se dalo razabrati, kako je Ljiljani Kovačević, tamo neki Dodikov kabinet uskratio akreditaciju. Naravno da to nije tako. Taj isti kabinet, bez Predsjednikovog miga ne sastavlja ni protokolarno saopštenje, a kamo li da nekom novinaru zabrani pristup u Palatu predsjednika.

Podsjećanja radi, akreditacija BETA-inoj novinarki nije odobrena nakon teškog verbalnog napada predsjednika Dodika na nju na konferenciji za novinare juna ove godine, kada je predsednik pokušao da je izbaci iz zgrade Predsjedništva, tvrdeći da je "lažljiva" te joj poručio da "briše odavde"

Iako je bilo logično da novinari posjeduju akreditacije, zanimljivo je da se tek poslije ovog, kako vlast veli ,,nemilog događaja“ predsjednička služba sjetila da uvede akreditacije za novinare. Kako se sjetila tako se i dosjetila da osobi koja je bila povod za uvođenje akreditacija ne ustupi istu. Kako predvidljivo i jadno.

U izjavi za BUKU novinarka BETE Ljiljana Kovačević, istakla je da se sistematski proces protiv nje vodi već mjesecima: ,,Naravno, ja sam išla da podignem akreditaciju još u julu mjesecu, ali čovjek na na portirnici rekao da nema za mene akreditacije. bilo mi je jasno da ja nisam dobila tu akreditaciju.“

Kovačevićeva ističe kako je njena agencija BETA, potom nekoliko mjeseci tražila obrazloženje iz kabineta predsjenika i nikada obrazloženje nije stiglo, pa je agencija bila primorana da reaguje saopštenjem za javnost.

,,Ja smatram da mi je neodobravanjem i nedobijanjem akreditacije, jednim dijelom uskraćeno osnovno pravo na rad.“


Krivica Ljiljane Kovačević

A, zašto je Ljiljana Kovačević toliko kriva? Pa, naravno, zato što radi svoj posao. Naime, novinarka Bete je još 2009. objavila  informacije o tome da je Državna agencija za istrage i zaštitu podnijela krivičnu prijavu protiv Dodika, tada premijera, tereteći ga da je, zajedno sa saradnicima, na nekoliko građevinskih objekata oštetio budžet RS i BiH za preko 115 miliona maraka.

Dodik je tvrdio da prijava ne postoji, da je slučaj izmišljen, prijetio dopisnici Bete i tražio od BETE da vijest povuče. BETA je odbacila takve optužbe, nije povukla vijest, a izvještaj kojim se Dodik sumnjiči postavila na svojoj web adresi.

Postupak protiv Dodika po toj prijavi obustavljen je 2011.godine u RS, kada je Tužilaštvo BiH najveći dio predmeta protiv Dodika ustupilo Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

Iz svega se vidi da Milorad Dodik ne oprašta lako, pogotovo, ako se čačne tamo gdje ne treba, a to su pitanja u vezi sa zloupotrebama budžeta. Da se vratimo na početak priče. Dakle, u junu 2011. godine, Predsjednik je Ljiljanu Kovačević, uz niz uvreda nazvao i lažljivom. Na taj način se stiče slika da je ovaj slučaj završen i da je novinarka iznijela laži. Ali, to prosto ( bar još uvijek) nije tako. Jer, zaboravljaju režimski mediji, da je ovaj slučaj u rukama Specijalnog tužilaštva RS. Pa tako, ako niko nije krivi dok mu se ne dokaže krivica, i Kovačevićeva nije ,,lažljiva“ dok se ne dokaže suprotno.

Sve u svemu, kako nam je saopštila Ljiljana Kovačević, njoj ne pada na pamet da odlazi u Palatu Predsjednika dok se čitav slučaj ne riješi.

Novinarka BETE je na kraju istakla da iza nje stoji informativna agencija Beta, a što se tiče samog slučaja, kako kaže, pesimista je.

,,Ne vjerujem da je Dodik toliki džentlmen koji će priznati da je pogriješio i da će se se poslije svega izviniti.“ , zaključuje Ljiljana Kovačević.

Inače, koliko Predsjednik haje za rad i kodeks novinarski svjedoči i činjenica da su još u junu mjesecu Dodikov napad na novinarku BETE osudile su sve novinarske asocijacije i udruženja iz Srbije i BiH, kao i neke međunarodne novinarske organizacije. I od osude, ,,medijskih dušebrižnika“ najviše je štete imala upravo novinarka BETE. Na naše pitanje, postoji li kolegijalnost među novinarima i novinarskim udruženjima, Ljiljana Kovačević je bila eksplicitna:

,,Kolegijalnosti, apsolutno nema među novinarima i novinarskim udruženjima. Sve se na kraju svede na nekakve, nazovi pojedinačne incidente, a kolege ćute. Istina je da su se naovinarska udruženja ogradila od ponašnja gospodina Dodika. Ja, u ovom slučaju vjerujem udruženju BiH novinara, i u iskrenu namjeru, jer znam šta oni rade. Što se tiče udruženja novinara Republike Srpske, oni su se samo formalno oglasili i sve se na tome završilo.“

Predsjednik Udruženja novinara RS, Dragan Jerinić. za BUKU, a povodom uskraćivanja akreditacije Ljiljani Kovačević je rekao: ,,Svim novinarima je neophodno omogućiti pristup svim državnim institucijama Republike Srpske.“ Jerinić je podcrtao da pored toga treba omogućiti medijima nesmetan rad kao i nesmetan pristup informacijama.
Na žalost, Jerinića stvarnost demantuje na svakom ćošku.

Ovim povodom oglasila se i Ivana Korajlić, portparol TI BiH, koja je BUKA portalu dala saopštenje u kojem kaže: ,,Ovakvo ponašanje predsjednika RS je klasično gušenje slobode novinarstva, diskriminacija, pa čak možemo reći i tiranija nad predstavnicima medija koja traje već godinama. Verbalni napadi, prijetnje, postali su uobičajeni način ponašanja Predsjednika prema novinarima koje nije uspio ukrotiti ili ne dolaze iz medija koji po službenoj dužnosti moraju pozitivno izvještavati o djelima predsjednika i Vlade. Nadam se da će institucije konačno odreagovati na ovakav oblik diskriminacije i kršenja medijskih sloboda, jer kako je krenulo, još malo će samo predstavnici RTRS-a i Glasa Srpske imati pravo da prisustvuju konferencijama za štampu, a novinari neće smjeti postavljati nikakva pitanja zbog straha od napada.“
 

Dodikov kodeks alimentarius, opet

Ali, apsurdima nikad kraja. Prisjetićemo se da je, upravo na inicijativu predsjednika RS, Milorada Dodika. još početkom septembra potpisan ,,Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornom periodu“. U tom kodeksu se eksplicitno navodi da su se politički subjekti obavezali na poštovanje novinarskih prava i sloboda, a sve u cilju objektivnog informisanja građana.

Dodik je, nakon potpisivanja, rekao da je zadatak svih političara da vrate povjerenje u politiku i da se međusobno uvažavaju, te izrazio očekivanje da političke partije koje učestvuju na predstojećim lokalnim izborima u BiH prihvate Kodeks kao okvir normalnog ponašanja.

E, sad, zdrav razum bi možda i mogao pretpostaviti da je taj i takav ,,Kodeks“ napravljen kako bi se relaksirala medijska slika u predizbornom periodu, pa poslije „puj pike ne važi“. Ali jeste đavla crnog!

Samo što je zatvorio svoje naliv-pero i ugledao novinarku ,,Oslobođenja” Gordanu Katanu. Valjda u skladu sa Kodeksom, rekao joj je da je "lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama" i optužio je za "političku pristrasnost". Ova i ovakve izjave, koje Dodik i njegovi puleni dijele na sedmičnom nivou, ostaju gotovo neprimijećene. Jer, enititetski režimski mediji naprosto javnosti na saopštavaju medijske skandale koje radi vrhuška rukovodstva RS. Oni za njih ne postoje.

Primjera radi, moja malenkost je poslije zaludnih 60 dana neuspješnog zakazivanja predizbornog intervjua sa gospodinom Slobodanom Gavranovićem, napisala satirični prozni tekst- „Izmišljeni intervju sa istim“.

SNSD-ova press služba je promtno reagovala, obavijestivši me koja sam to pravila novinarstva prekršio , posebno podcrtavši kako sam nanio ,,veliku štetu“ Slobodanu Gavranoviću. Blago njemu, ako sam mu ja i ini najveći problem te mu nanosimo veliku štetu.

Nego, šta ćemo sa Ljiljanom Kovačević, Gordanom Katanom i sličnim ljudima koji rade svoj posao. A, to znači, pitaju, propituju, istražuju i ne bave se copy/paste novinarstvom, niti pisanjem poštarsko-stranačkih pamfleta?


Šta je bitno znati i ko to kaže

U Kodeksu za štampu i online medije BiH se, između ostalog, navodi:  

,,Novinari štampe i online medija u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu „novinari“) imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima.

Dužnost novinara i izdavača štampe i online medija je poštovati potrebe građana za korisnim, blagovremenim i relevantnim informacijama, kao i braniti načela slobode informisanja i pravo na pravedan komentar i kritičko novinarstvo.

Novinari će se pridržavati opšteprihvaćenih društvenih standarda pristojnosti i poštivanja etničke, kulturne i religijske raznolikosti Bosne i Hercegovine.

Novinari će se pridržavati standarda ljudskih prava definisanih u međunarodnim i bosansko-hercegovačkim aktima o ljudskim pravima.

Novinari će štititi prava pojedinca, dok će u isto vrijeme podržavati pravo na informaciju koja služi javnom interesu.“

Vrlo dobro. Odlično, čak! Nego znate li otkuda meni ovo? Ovo su citati koji su nam pristigli iz press službe SNSD-a, tačnije press tima gospodina Gavranovića. Koliko vidim, gore dvije pobrojane novinarke su jedne od rijetkih u RS, koje doslovno poštuju ovaj Kodeks.

Valjda im je nagrada što ih Predsjednik šikanira, zabranjuje ulazak u Palatu, onemogućava rad, naziva lažljivicama i bavi se sličnim iživljavanjima. Zapravo, kad vas Milorad Dodik medijski prokuži, sasvim sigurno odlično radite svoj posao, a to i jeste najveća nagrada.

 

 

Dodikov kabinet uskratio akreditaciju novinarki Bete

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.