<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučki studenti jednoglasno poručili: Nismo ovce za šišanje!

Oko hiljadu studenata sa svih fakulteta okupilo se juče na Mašinskom fakultetu da bi izrazili nezadovoljstvo položajem u kojem se nalaze i jasno su poručili: Nismo ovce za šišanje!

24. oktobar 2012, 12:00

Nikola Dronjak, Predsjednik Unije studenata RS rekao je da su se studenti okupili da pokažu koliko su snažni.



“Tražimo da upravni odbor skine odluku sa dnevnog reda  kojom se povećavaju školarine i ostali cjenovnici i troškovnici, jer ništa nas to ne zanima. Tražimo da se vrate stare cijene, da bude rokova na fakultetu i da nema samovolje pojedinaca. Tražimo da se ispoštuju naši zahtjevi oko upisa godina u više akademske studije i da nemamo svake godine proteste oko istih problema”, rekao je za BUKU Dronjak.

Napominje da studenti neće više krpiti rupe u budžetu.



“Neka država uzima od biznismena, tajkuna i ostalih kriminalaca, a ne od studenata. Narod više ne može da trpi bogaćenje pojedinaca na naš račun. Roditelji su nam siromašni, plate kasne, stipendija nema dovoljno, haos je totalni, a socijalni nemiri samo što nisu izbili”, ističe on.

Objašnjava da nekome povećanje školarine od 100 KM ne znači ništa, ali mnogim siromašnim ljudima to je mnogo. Kriminalcima ne otimaju milione, ali siomašnim uzimaju i zadnji novac iz ruku.

I dodaje “ako nam ne daju da izađemo na rokove, izaći ćemo na ulice”.



Unija studenata Republike Srpske u saradnji sa Studentskim parlamentom u Banjaluci i sa svim Savezima studenata organizovala je danas Studentski plenum na Mašinskom fakultetu gdje je razgovarano o problemima školarina, problemima vezanim za upis studenata u više godine akademskih studija, (ne)održavanje ispitnih rokova, (ne)efikasnosti studentskih službi i ostalim problemima koji muče banjalučke studente.

Nakon Studentskog plenuma studenti su blokirali najprometniju raskrsnicu u banjalučkom naselju Starčevica.

Nakon jučerašnjeg plenuma i kratkotrajne blokade saobraćaja studenti su poručili da su Univerzitetu proslijeđeni zahtjevi za koje se traži da se ispoštuju do petka, ili će u suprotnom uslijediti masovni protesti.