Banjalučki studenti jednoglasno poručili: Nismo ovce za šišanje!

Banjalučki studenti jednoglasno poručili: Nismo ovce za šišanje!

Piše: BUKA

Oko hiljadu studenata sa svih fakulteta okupilo se juče na Mašinskom fakultetu da bi izrazili nezadovoljstvo položajem u kojem se nalaze i jasno su poručili: Nismo ovce za šišanje!

Nikola Dronjak, Predsjednik Unije studenata RS rekao je da su se studenti okupili da pokažu koliko su snažni.

 “Tražimo da upravni odbor skine odluku sa dnevnog reda  kojom se povećavaju školarine i ostali cjenovnici i troškovnici, jer ništa nas to ne zanima. Tražimo da se vrate stare cijene, da bude rokova na fakultetu i da nema samovolje pojedinaca. Tražimo da se ispoštuju naši zahtjevi oko upisa godina u više akademske studije i da nemamo svake godine proteste oko istih problema”, rekao je za BUKU Dronjak.

Napominje da studenti neće više krpiti rupe u budžetu.

 “Neka država uzima od biznismena, tajkuna i ostalih kriminalaca, a ne od studenata. Narod više ne može da trpi bogaćenje pojedinaca na naš račun. Roditelji su nam siromašni, plate kasne, stipendija nema dovoljno, haos je totalni, a socijalni nemiri samo što nisu izbili”, ističe on.

Objašnjava da nekome povećanje školarine od 100 KM ne znači ništa, ali mnogim siromašnim ljudima to je mnogo. Kriminalcima ne otimaju milione, ali siomašnim uzimaju i zadnji novac iz ruku.

I dodaje “ako nam ne daju da izađemo na rokove, izaći ćemo na ulice”.

 Unija studenata Republike Srpske u saradnji sa Studentskim parlamentom u Banjaluci i sa svim Savezima studenata organizovala je danas Studentski plenum na Mašinskom fakultetu gdje je razgovarano o problemima školarina, problemima vezanim za upis studenata u više godine akademskih studija, (ne)održavanje ispitnih rokova, (ne)efikasnosti studentskih službi i ostalim problemima koji muče banjalučke studente.

 

Nakon Studentskog plenuma studenti su blokirali najprometniju raskrsnicu u banjalučkom naselju Starčevica.

Nakon jučerašnjeg plenuma i kratkotrajne blokade saobraćaja studenti su poručili da su Univerzitetu proslijeđeni zahtjevi za koje se traži da se ispoštuju do petka, ili će u suprotnom uslijediti masovni protesti.

 

 Komentari na tekst (11)
Objavljeno:
Vi ne da ste ovce za sisanje, nego mnogo gore, kada samo u prazno trabunjate i dozvoljavate da vas muntju kako njima pase, pri tom misleci na vlast. Sredite stanje u svojim redovima zatrazite podrsku casnih profesora, postavite realne ciljeve i opletite neka sve prsti. Ujedinjeni Vi ste bre sila i pocistite smece. Jos jednom prvo sredite stanje u studentskoj organizaciji, u protivnom ostacete ne samo bez vune nego i koze.
Objavljeno:
Kome poslati poruku,kome porati poslugu ???? :D
Objavljeno:
joj,joj,joj koji ste vi indijanci,na celu sa bledolikim Dronjkom,inace poznatiji kao inzinjer nicega,bio mu je cilj da se dokopa politike i da krade kao svi,a medicinu ce zavrsiti nikad,a mozda ni tad!Vazno je to da je oblatio i srozao medicinski fakultet na dno i doprinjeo tome da se smjene neki profesori koji to nisu zasluzili,kao na primjer Amela Matavbulj---zena institucija,najbolji profesor....tolko od mene
Objavljeno:
Mozda bi i studenti trebali poceti, da setaju, Vecina roditelja od ovih studenata je glasala za predstavnika sadasnje vlasti i sta se sada bune. Sta su trazili to su i dobili.Naravno, bice jos gore.
Objavljeno:
Studente podržavam, naravno!!! No, stvari su mnogo dublje, a tiču se prije svega mentaliteta naroda i prostora na kome živimo (Balkan). Ništa od toga nema, jer je cijeli sistem i društvo(a) u Bosni i Hercegovini ne samo u krizi, već izgara. Od ove zemlje svi su digli ruke i stranci i njeno stanovništvo - svako gleda da se makne negdje na stranu; jer ako još ovdje provede 10 godina završiće u potpunoj propasti. Ove se zemlje drže jedino kriminalne elite u svim sferama javnosti. One tako žive, zaradjuju i bogate se. Ovo jedino njima odgovara, a imaju sreću da su jedino sjeme koje se prima na ovom prostoru.
Objavljeno:
Naravno, treba podici kvalitet studija na fakultetima. Najbolji put za to je: - organizovanje ispitnih rokova svake sedmice tokom svih 12 mjeseci - Suzavanje obima obavezne literature na nivo (kvalitativni i kvantitativni) prostoprosirenih slikovnica - sav taj "napor" i "trud" nagraditi stipendijama i besplatnim skolovanjem koje ce trajati u beskaraj ukoliko student odluci da studij malo razvuce ili se pozali da ga je profesor pitao iz neke druge "deblje" slikovnice i zatrazio nedaj Boze kriticko misljenje ili osvrt na neku od jedinica iz nastavnog predmeta Pitam se koliko studenata koji su sjedili u sali ima "ociscenu" godinu studija i/ili prosjek preko 8,5 ???????
Objavljeno:
Svaka čast, i nadam se da će se inicijativa istim itenzitetom (ako ne i većim) održati do kraja, dok ne budu ispoštovani svi zahtjevi utvrđeni na današnjem plenumu. Drago mi je da su se studenti odazvali u ovom broju, pa čak i ako plenum bude bezuspješan, bar smo dali do znanja da nismo inertni i indiferentni, te da se ne mogu poigravati sa nama na takvan način bez ikakvih posljedica.
Objavljeno:
Kp je zapalio zito ???
Objavljeno:
......i da se Ekrem nogira iz kuhinje!!!!
NL
Objavljeno:
Konacno je"dogorilo do nokata " i studentima! Mislim da je ovo što se danas s zbilo shvaćeno kao prava ozbiljna prijetnja! Svima nam je dosta krađe i izrabljivanja! Nadam se da studenti neće stati samo na plenumskim pričama, treba ići korak dalje, treba se buniti za sve a ne samo za kojekakve parkove, hrastove i sl. Kad gladan stomak krči i onaj koj nikad nije razmišljao počinje da se budi! Nažalost kod nas kritična masa se buni jedino kad je gladna, al opet bolje ikad nego nikad. Naprijed studenti!!
sky
Objavljeno:
Svaka cast i samo naprijed! Nadam se da ce svi studenti BiH ustati i poceti se buniti. Kvalitet naseg skolovanja je otisao ispod nule.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.