Radnici Nove Borje bez plata, firma bez struje i direktora

TESLIĆ

Radnici Nove Borje bez plata, firma bez struje i direktora

Piše: Buka/Fena

Radnici preduzeća "Nova Borja" iz Teslića nisu dobili plaće već nekoliko mjeseci, a prije osam dana pogoni su ostali bez struje i svi započeti poslovi stoje.

Umanjenu za 15 posto dobili su zadnju majsku zaradu, dok im doprinosi nisu usplaćeni od prošle godine zbog čega najavljuju tužbe i zahtjev Inspektoratu rada da provjeri poslovanje "Borje".

Na kraju strpljenja, radnici upozoravaju i da istovremeno u pogonima propada oko 300 kubika robe. Podsjećaju da su pozivali resornog ministra Željka Kovačevića da se zainteresuje kako radi ovo preduzeće, ali odgovor nisu dobili.

I na današnjem okupljanju zatražili su isplatu bar jedne plate, kao i da nastave s radom iako i sami sumnjaju da nekom nije u interesu da "Borja" radi.

Međutim, priznaju da ne znaju šta se dešava u upravi preduzeća, jer iako dolaze uredno na posao, s druge strane nemaju sagovornika i ne znaju za koga rade.

Zoran Milovanović, posljednji direktor u "Novom Borju", podnio je ostavku prije mjesec dana, a novi nije imenovan. Stoga se radnici pitaju i šta se dešava s firmom, ali i napominju da su problemi počeli prije sedam mjeseci.

Od Vlade RS, koja je kupila "Borju" u stečaju i dodala joj prefiks "Nova", traže da bar pokaže interesovanje za svoju imovinu.

Najava prodaje "Nove Borje" početkom prošle godine izazvala je oštru raspravu u Narodnoj skupštini.

Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić tada je ocijenio da se "radi o tipičnom sukobu interesa, političkih i privatnih veza, upotrebi javnih sredstava u privatne svrhe, a sve je to poslato Narodnoj skupštini da ona to aminuje".

On je tada napominjao da je Vlada platila 7,3 miliona maraka budžetskih sredstava za kupovinu "Borje" u stečaju i još uložila dva miliona za obrtna sredstva, a onda tu firmu namjeravala da prodala njenom bivšem tehničkom direktoru Stojku Petkoviću, članu SNSD-a, odnosno njegovoj firmi "InterLignum" po cijeni od od 6,3 miliona maraka.

Međutim, radnici "Borje" kažu da zbog tehničkih problema najava prodaje nije relizovana, ali njihove kolege iz "InterLignuma" koriste imovinu preduzeća "Nova Borja", a nadležni na sve ovo - šute.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.