BUKA Karikatura: Milorad i Zlatko-Posljednji poljubac BiH socijaldemokratije
Crtež: Nina H. Scenarij :BUKA

Ljubav je jaka

BUKA Karikatura: Milorad i Zlatko-Posljednji poljubac BiH socijaldemokratije

Piše: Aleksandar Trifunović

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik dio su političke scene od prvih višestranačkih izbora. Ovaj poljubac ih je zatekao u trenutku njihove najveće političke i lične moći. Iza njih su fantastični izborni rezultati sa opštih izbora, koje oni i njihove partije nikada više neće ponoviti.

Originalna slika strastvenog poljupca sovjetskog socijalističkog lidera Leonida Brežnjeva i njegovog socijalističkog istočnonjemačkog kolege Ericha Honeckera bila je jedna od zaštitnih znakova 'preživjelog' komada Berlinskog zida. Bila je, dok nije uništena odlukom gradskih vlasti Berlina, a radi rekonstrukcije preostalih dijelova zida. 

Poljubac ove dvojice socijalista naslikan je odmah nakon rušenja Berlinskog zida, simbola rigidnog  poretka, baziranog na potpunoj izolaciji Istočne od Zapadne Njemačke.

Honecker je nedugo nakon naslikanog murala, a zbog zločina nad svojim narodom, završio u zatvoru, istom onom u kojem su ga zatvorenog držali nacisti protiv kojih se borio, ali i istom onom u kome je njegov poredak zatvarao, mučio i ubijao hiljade nesrećnih Nijemaca koji su se protivili njegovoj diktaturi. Nakon poljupca na Berlinskom zidu, svijet više nije bio isti, dvije Njemačke su se ujedinile, a Sovjetski Savez se raspao. 

 

Građani BiH ovih dana svjedoče još jednom simboličnom poljupcu, još uvijek deklarisanih socijalista. 

 

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik dio su političke scene od prvih višestranačkih izbora. Ovaj poljubac ih je zatekao u trenutku njihove najveće političke i lične moći. Iza njih su fantastični izborni rezultati sa opštih izbora, koje oni i njihove partije nikada više neće ponoviti. Ovaj dvojac umjesto promjena na bolje postao je personifikacija obmane i prevare i za posljednjeg naivnog i gladnog glasača koji je pomislio da politika u ovoj zemlji može biti drugačija. Politički život je obesmišljen i ne postoji nijedna oblast niti institucija koje svojim djelovanjem nisu uništili. I same partije koje vode ustrojene su rušilačkom vrstom hijerarhije, pa ako ih Dodik i Lagumdžija u jednom trenutku napuste, one će istovremeno prestati da postoje. Nakon medija i policije, kao u najboljim scenarijima uspješnih vojnih udara, na redu je potpuna kontrola nad sudstvom. 

 

Nakon ovog poljupca, BiH će zasigurno ostati ista. Vlažni susret dvije kvazisocijaldemokratske politike završni je udarac svim vanjskim i unutrašnjim faktorima koji su se jalovo nadali da će ujedinjenje entitetskih socijaldemokratija dovesti do procvata zemlje i brzog napretka našeg društva ka Evropi i Svijetu. 

 

Sada je valjda svima jasno da ovo društvo neće ići nigdje naprijed. I jedino tužnije od toga jeste naknadna pamet svih onih koji su se utrkivali u veličanju lika i djela ovog dvojca, vrijeđajući i blateći svakog ko se mnogo ranije usudio da predvidi katastrofalne posljedice posljednjeg poljupca socijaldemokratije. 

 

 

Crtež :Nina Hadžić Scenario : BUKA

Kliknite na karikaturu za veću verziju  

Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.

 

Prethodne karikature : Sa Miloradom neće niko da se igra

 

                                    Likovi našeg doba u karikaturi

 

 

 

Komentari na tekst (8)
Objavljeno:
Samo kao potvrda http://www.advance.hr/vijesti/njemacka-se-blizi-ili-vec-jest-u-recesiji-i-najveca-ekonomija-postaje-zrtva-projekta-zvanog-eurozona/ "njemački dug je mnogo veći od svih ostalih dužnika (preko 3000 mlrd €, dok je talijanski oko 1600 mlrd , a grčki 380 mlrd, približno)"
Objavljeno:
Naravno,svaka normalna osoba je za dogovor ali da narodi imaju koristi od toga a ne da prave dogovor da sebe spase ,jedan mrzitelj Bosne a drugi narcis koji bi dao sve za fotelju,ko ce ispravljati krivu drinu ako dodje do ovakvih dogovora,ko?i da se ne lazemo,oni su sa socijaldemokratijom odavno na vi.
Objavljeno:
Volio bih doživjeti da se Ilija , Alija i Ivica slože oko bilo čega u ovoj državi , prvi puta poslije 21 godine , da im se nešto sviđa.Svi "pametno" kritikujemo , psujemo , lajemo , a karavani prolaze , prolaze...Hajde neka neko predloži nešto što će prihvatiti i crveni i plavi i zeleni , ili , ako smije , nešto što ćemo moći kritikovati.Svi se utaborili i lupaju dalekometno , idemo malo u lokalnu akciju , uništimo gluposti u okolini . PS: Ovo je pohvala za dogovor , bolji ikakav dogovor nego nikakav !
Objavljeno:
Ha "procvata zemlje i brzog napretka našeg društva ka Evropi i Svijetu." A kako je to u svijetu?Amerika blizu 50% nezaposlenih,Grčka u kolapsu a tu su i Španija i Italija vrlo brzo će im se pridružit i velesila Njemačka i mnogi drugi.Treba da se mjenja poredak,valuta i mnogo toga.A ovi ovdje nisu ništa do marionete,slušaju i ćute,zamajavaju narod ispraznim pričama.Kad postanu previše pohlepni skinu ih sa vlasti,ne narod nego oni koji ih i postavljaju,narod se ne pita puno.
Objavljeno:
..а јел можа на ћирилици овај чланак !!!
wfq
Objavljeno:
@ZIJO: Zašto lideri samo, ta i većina članstva je takva, želiš reći da je Hadžić recimo boljji čovjek od Lagumdžije
cyx
Objavljeno:
Autor ovoga tekska i fotogafije je ispunjen perverzijom trbalo bi na njega obratiti paznju nikad se nezna
Objavljeno:
Socijaldemokratija najveće razočaranje na političkoj sceni u BiH. Ustvari lideri tih stranaka.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.