Likovi našeg doba - Nikola Špirić

BUKA karikature

Likovi našeg doba - Nikola Špirić

Piše: CIN

Dragi drugari, Buka vam predstavlja još jednu biografiju likova našeg doba kroz karikaturu Nine Hadžić. Donosimo vam kratku biografiju i crtež Nikole Špirića.

Nikola Špirić (53), rođen je u Drvaru, 4. septembra 1956. Po nacionalnosti  Srbin. Diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu u Sarajevu. Profesor je Monetarnih i javnih finansija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Rekorder je po broju stranaka u kojima je bio aktivan.  Osnovao je Demokratsku stranku za Banjaluku i Krajinu nakon što je promijenio nekoliko stranačkih dresova - od reformista, preko radikala, do SDS-a – a od 2002. godine je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik.

Kao kandidat na oktobarskim izborima 2006. godine, Špirić je Centralnoj izbornoj komisiji bio dužan podnijeti izjavu o imovinskom stanju.

Lista je izgledala skromno - naveo je da ima stan i automobil u BiH. Nije, međutim, naveo veličinu niti lokaciju stana, kao ni model automobila. Pod stavkom prihoda naveo je plate i naknade, ali ne i njihov iznos. U decembru 2006. godine, Špirić je podnio drugi imovinski karton, koji se ne daje na uvid javnosti.

Špirić je naveo da ima 378.300 eura i 18.140 KM ušteđevine. Kao izvor prihoda naveo je autorske honorare i kamate na štednju. Njegova tadašnja mjesečna plata iznosila je 3.600 KM. Sastojala se iz 2.359 KM osnovne plaće, 840 KM paušala i 400 KM naknade za odvojeni život.

 

Od nekretnina je naveo troiposoban stan u Banja Luci, dvoiposoban stan u Novom Sadu i dvoiposoban stan u Beogradu. Za stan u Beogradu izjavio je da je vlasništvo njegovog sina.

Od voznog parka Špirić u izjavi iz decembra 2006. godine navodi da lično posjeduje Audi A6, a njegova supruga Audi A3.

Uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Sarajevu, novinar CIN-a je otkrio da je Špirić sa suprugom Nadom vlasnik i dvosobnog stana u Sarajevu, površine 55 m2. Stan se nalazi u Olimpijskoj ulici u naselju Mojmilo.

CIN je također otkrio da Špirić posjeduje tri garaže u Banjaluci i to jednu od 7, drugu od 9 i treću od 15 m2.

Izjava o njegovom imovinskom stanju jeste dostupna na web stranici Komisije, ali ne i objašnjenje zašto je u javnoj izjavi Premijer prešutio da posjeduje još tri stana, jedan automobil i pozamašan iznos na računu.

Po tome je od 2002. do 2006. godine, Špirić stekao stanove u Banjaluci i Novom Sadu, stan u Beogradu, koji se vodi na ime njegovog sina, zatim još jedan automobil, te nekoliko stotina hiljada eura ušteđevine.

Trenutno je član  SNSD-a i kandidat ove partije za Parlament BiH.


Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.

Autorica crteža : Nina Hadžić


 

Komentari na tekst (17)
Objavljeno:
Lopova na goli otok i svu njegovu porodicu sa njim! Spiricu LOPOVE sve najgore ti zelim u zivotu tebi i tvojoj porodici... Sto vise cancera da dobijete
Objavljeno:
U, jebote, što mi prije ne rekoste da je izučio ove škole ekonomske, zato on tako zna usmjeravati novac iz budžeta sebi i Dodiku. Vidiš kako oni znaju baratati, kako oni kažu javnim sredstvima. Ne ometajte stručnjake u svom poslu.
Objavljeno:
A šta bi sa novim Audijem A8 vrijednim minimum 150000 maraka koji vozi njegov sinčić???
Objavljeno:
Spira:-)))Bio je u hiljadu stranaka,mijenja partije ko gace.On je onaj prvi mis sto bjezi kad brod tone,a kad SNSD vise ne bude vlast bice puno miseva.
Objavljeno:
Dobar je gospodin Spiric. Nije mi jasno samo zasto on prosipa neke nacionalisticke izjave a supruga mu je muslimanka iz Cazina. To znaci da su mu i djeca pola Srbi a pola muslimani. Ako ima imalo dostojanstva trebalo bi da se ponasa malo normalnije i da na neki nacin postuje svoju djecu i suprugu.
Objavljeno:
Nadam se da ce Nikola postati premijer RS. Covjek zna kako s novcem, nije dzaba doktor ekonomije.
Objavljeno:
Otjerao je profesora matematike sa Fakulteta zato što je sina neznalicu oborio na ispitu... Ljudi, ovih se što prije treba rješavati, mislim da gori ne mogu doći...!!!
Objavljeno:
Sta uradi ova demokratija,odvede nam ljude na vlast sa "najlon vrecicom" u ruci da bi sada imali po nekoliko auta,stanova,stednih racuna ......a sve u ovoj siromasnoj i napacenoj zemlji i napacenim narodom.Prestanite ljudi da nas "cuvate" ,jer nas to skupo kosta,preskupo!
Objavljeno:
sta će čovjek je ekonomista, valjda je učio kako doći do para. ништа гори од осталих политичара: похлепан, спреман за зараду на рачун приче о угрожености народа- ал немојте се секирати све у оквирима уобичајеног.
Objavljeno:
Politicka prostitutka za Ginisa !!!
Objavljeno:
ako su špirići, tadići i ostali bivši radikali ti koji treba da nas vode u bolje sutra onda se ja dobrovoljno odričem te karte...

upravo su špirići razlog zbog čega treba da idemo na glasanje i da otjeramo bagru s funkcija...

dodik je vješto prikrivao liščevo lice izigravajući poštenjačinu ali sve su maske pale kad je počeo da stvara obruč oko sebe sa kojekakvim špirićima i sličnim političkim klošarima...

šripići su obični klošari i lopuže i kada ne budemo imali takve bilmeze na funkcijama imaćemo više novca za ličnu egz. i egzistenciju svoje djece...

a vi koji branite fukare kao što je špirić bili bi ste 1000000 puta gori od tih nezasitih majmuna koji su nam zemlju pretvorili u cirkus...

Objavljeno:
Pitam se hoće li ovaj narod ikada doći pameti i prestati podržavati ovu bagru koja mu decenijama otima hljeb iz usta? Mazohisam je bolest!

PS: Karikatura je odlična. Svaka čast Nina!
Objavljeno:
@ 6yka

Stvarno ste bezobrazni sa ovim svojim predstavljanjima: Ivanića predstavite kao da je mrtav (po principu ''o mrtvima sve najbolje''), a ove aktuelne lopove ocrnite (što je sasvim normalno i potrebno). Budi dosljedni pa o svima pokušajte objektivno pisati. Dajte jedan članak npr. o Perici Bundalu! Počeo sa posjećivati ovaj sajt relativno skoro i u početku nisam primjetio koliko ste politički opredjeljeni. Sramotno je da se predstavljate kao neki glas napretka i osvješćivanja...
Objavljeno:
a mi opet "poletimo" glasati za ovog shupka i njemu slicne!!!
jer, zaboga, oni brane nase "nacionalne" interese
Objavljeno:
...obzirom da prihodujem od autorskih ugovora, molim uvaženog čika špiru da mi otkrije tajnu kako da dobacim do 378.000 ojra...unaprijed zaFalan...
Objavljeno:
Pogledajte u imovinski karton, Špirićev sin ima stan u Austriji vrijednosti 400000 KM. Stvar je zrela za revoluciju.
Objavljeno:
Vjerovatno ima i motor YAMAHA, jer ne znam šta bi drugo držao u garaži od 7 m2.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.